MODEL 3 POSKUPLJUJE

Prva žrtva carina Europske unije na automobile iz Kine uopće nije kineska tvrtka već Tesla

Tesla Model 3 koji se prodaje u Europi proizvodi se u tvornici u Šangaju u Kini, a na mnogim europskim tržištima auto je već poskupio

Tesla Model 3

Tesla je povećala cijene svoje najpopularnije električne limuzine Model 3 na nekoliko europskih tržišta. To se dogodilo nedugo nakon što je EU uvela velike carine na električna vozila proizvedena u Kini.

Tesla Model 3 koji se prodaje u Europi proizvodi se u tvornici u Šangaju u Kini, a na tržištima Njemačke, Nizozemske i Španjolske cijene će biti povećane za otprilike 1500 eura. Cijene će također porasti u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Poljskoj i Švedskoj, a vrlo je vjerojatno da će se isto dogoditi u svim državama članicama EU, pa tako i u Hrvatskoj.

image

Tesla Model 3 Performance

Tesla Media

Tesla je ranije upozorila da su poskupljenja moguća zbog carina uvedenih 4. srpnja. Kako je Tesla dobro surađivala s istražiteljima Europske unije i nije koristila toliko kineskih državnih subvencija, američka će tvrtka za svoje modele uvezene iz Kine morati plaćati dodatnu carinu od 20,8%. Iako je to puno, nije tako loše kao kod nekih marki koje je EU "udarila" s 37,6 posto dodatnih carina. Tesla je zatražila ponovni izračun svoje stope od 20,8%, ali još nije postignut nikakav dogovor s EU.

image

Tesla Model 3 Performance

Tesla Media

Poskupljenje od 1.500 eura nije značajno za automobil koji u osnovnoj verziji košta više od 40.000 eura i iznenadilo bi nas kada bi imalo nekakvog vidljivog utjecaja na prodaju Modela 3 u Europi. No Tesla od početka godine u EU gubi svoj tržišni udio, a veće cijene sigurno neće pomoći pri tom problemu.

image

Tesla Model 3 Performance

Tesla Media

Tesla nije jedini zapadni proizvođač automobila koji pokušava pregovarati o svojoj novoj carinskoj stopi u EU. Potpuno električni Mini modeli koji se trenutno proizvode u Kini i izvoze u Europu pogođeni su najvišim dodatnim carinama od 37,6 posto, a Mini želi da se taj postotak smanji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2024 23:54