gradska klasa

Vozili smo novu generaciju omiljenog Citroena: Kad C3 uskoro stigne u prodaju očekuje se cijena od 16.500 eura

Novi model je transformiran u komforni crossover s benzinskim motorom od 100 KS, ali i prvi doista pristupačan električni model

Citroen C3

 Adrien Cortesi

Beskrajno simpatičan koncept Oli iz 2022. otvorio je vrata novom poglavlju Citroenova dizajna u čije se maštovite forme uklapa i nova, dizajnerski i koncepcijski od dosadašnje radikalno drukčija, četvrta generacija C3.

Vidljivo većom visinom karoserije i velikim odmakom podnice od tla ulazi u klasu VW T-Crossa i Toyote Yaris Cross, a premda je i dosad imao blagi narativ crossovera, C3 sada dobiva karakter kakav se modernoj vozačkoj publici sve više sviđa.

U priču o promjeni imidža uklapa se i električni pogon. Citroen je, naime, prvi europski brend koji ima dovoljno velik električni gradski automobil dobrog dosega, puno veći, zreliji i iskoristiviji od Twinga i Springa, a kojemu cijena ne leti u nebo.

image

Citroen C3

Adrien Cortesi

Konkretno, za 25.900 eura (s poticajem 16.900 eura!) na novoj, specijaliziranoj Smart Car platformi osovinskog razmaka 2,54 metra nudi 4,01 metra dugačak i 1,57 metar visok e-C3 opremljen litij-željezo-fosfatnom baterijom (LFP) kapaciteta 44 kWh s prosječnim dosegom do 326 i gradskim do 459 kilometara te elektromotorom snage 113 KS i 120 Nm, kojim 1415 kilograma težak gradski crossover potegne do 100 km/h za 10,4 sekundi, uz najveću brzinu ograničenu na 135 km/h.

Na prvim vožnjama kamerama posutim austrijskim prometnicama vidjeli smo da je to, uz munjevita međuubrzanja (od 30 do 60 km/h za 2,4 sekunde, od 60 do 90 za 3,7 sekunde!) više nego dovoljno za uobičajene gradske i prigradske vožnje većine vozača, pa i poneki izlazak na autocestu. I potrošnja nas je ugodno iznenadila, što je posebno važno.

image

Citroen C3

Adrien Cortesi

Manje-više poštujući ograničenja, uz poneki jači stisak gasa na slobodnijoj otvorenoj dionici, trošili smo oko 11 kWh, što tvornička obećanja o dosegu čini vrlo realnima. Premda je električna verzija teža 265 kilograma od benzinske, vozi se lagano i opušteno, jer dodatna masa se na volanu i ovjesu jedva osjeti, i to uglavnom u brže voženim zavojima. Sustav omogućuje DC punjenje snagom do 100 kW i dopunu baterije s 20 na 80 posto kapaciteta za 26 minuta, dok AC punjenje traje 5 i pol sati (7 kW), odnosno 3 i pol sata (11 kW).

image

Citroen C3

Adrien Cortesi

Unatoč električaru koji bi mogao postati prekretnica u stavu tržišta prema automobilima na struju, fokus hrvatskih kupaca vjerojatno će, barem još neko vrijeme, biti na poznatom turbobenzinskom motoru 1.2 PureTech snage 100 KS i 205 Nm, s ručnim mjenjačem sa 6 brzina. Ubrzanje za 10,6 sekundi i brzina ograničena na 160 km/h dobre su vrijednosti, a međuubrzanja još bolja: primjerice, od 60 do 90 km/h u 4. brzini dolazi se za samo 4,6 sekundi.

Benzinac se također lijepo vozi, poletan je, uravnotežen i tih, a kao i električar, unatoč dobrim performansama i osjećaju na volanu u kojem nema više zone mrtvila u središnjoj poziciji, kao i preciznijem i mekanijem mjenjaču, povišena koncepcija i Citroenovski karakter auta daju veći naglasak na komfornu vožnju. Benzinac nam je na testnoj ruti također malo trošio, oko 6 litara.

image

Citroen C3

Adrien Cortesi

Nova koncepcija donosi i posebniji doživljaj arhitekture i prostranosti interijera. Širinu naglašavaju horizontalne linije terasaste armature, u čijem su gornjem tankom dijelu, iznad malog i mesnatog volana, smješteni digitalni instrumenti, slično Peugeotovu kokpitu. Ovdje je, međutim, pregled instrumenata uvijek čist, a dopao nam se i “džipovski” pogled na ravan poklopac motora.

Plastika je, očekivano, tvrda kako to u ovoj klasi inače jest, ali finoći obrade nema se što prigovoriti. Za volanom je ugodno i zbog povišene pozicije sjedala, ali i prostranosti naglašene visinom karoserije. I kad smo sjeli straga koljenima nismo dodirivali prednje naslone.

image

Citroen C3

Adrien Cortesi

Udobna sjedala kao standardna vrlina Citroena i već poznati ovjes s hidrauličnim ublaživačima su posebno na grubljoj, makadamskoj dionici testne rute dokazali svrhu i inženjersku pronicljivost. U ponudi će biti solidan osnovni paket opreme You i šminkerski Max, a trendove prate i sigurnosna tehnologija. Cijene benzinca zasad nisu poznate, ali očekuje se da će startati na oko 16.500 eura.

Ukratko

Novi C3 je dulji od prijašnjeg samo 2 centimetra (4,01 m) i širi pola (1,76 m) ali je viši punih 10 cm (1,57 m). Podnica je od tla sada na čak 19,7 cm (kod električnog 16,3 cm)

Proizvodi se u Stellantisovoj tvornici u Trnavi (Slovačka), specijaliziranoj za gradske automobile Citroena i Peugeota, a uskoro i Opela (Frontera)

image

Citroen C3

Adrien Cortesi

Volan je manjeg opsega i skrojen po uzoru na Peugeotove, ali digitalni instrumenti smješteni u tanki horizontalni prorez na višljoj su poziciji i uvijek dobro vidljivi

Udobna sjedala postavljena su gotovo 8 centimetara više nego u dosadašnjem modelu, čime su također dobiveni autentičniji doživljaj crossovera i bolja preglednost

Paketi opreme You i Max daju sve što se od modernog gradskog crossovera očekuje. Naravno da je Max poželjniji (dvobojna karoserija, alu felge 17”, kamera, multimedija 10,25”…), ali ni bazni You nije skroman

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. srpanj 2024 22:18