Bosanska kuhinja. Ono što nam vjerojatno svima, na prvu, pada na pamet su ćevapi s kajmakom. Ali bosanska kuhinja je puno više od samo ćevapa.
Spomenemo li vam Begovu ćorbu, klepe, kvrgušu, papazjaniju, bosanski lonac, burek, lokume već će vam se upaliti lampica i uvidjeti ćete da ste većinu ovih jela probali ili ih redovito jedete. Bosanska kuhinja je prilično lagana, u njenoj pripremi se ne koriste jaki začini, ali se koristi puno začina.
Većina jela su blaga, kuhana s malo vode. Umaci svih jela na žlicu su dosta blagi i potpuno prirodni, a najčešće se koriste sastojci poput rajčice, krumpira, luka, paprike, kupusa, tikvica i graha. Od začina se najčešće koriste crvena slatka mljevena paprika, mljeveni papar, svježi peršin, lovorov list i celer.
Od mesa su najzastupljenije piletina, janjetina i junetina, a svaki Bosanac će vam reći da ništa ne ide bez domaćeg kajmaka ili pavlake. U bosanskim jelima se vrlo često spajaju meso i povrće, bilo što na žlicu sadrži upravo to dvoje.
Isprobajte ukusan spoj piletine i povrća u brzoj papazjaniji ili mljevenog mesa, krumpira i povrća u kremastoj musaki. Punjene paprike su uvijek dobitna kombinacija, a vi napravite zapečene s povrćem i slaninom!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....