Donosimo vam 5 recepata koje ćete željeti pripremati svaki dan iznova.
Rižoto s radičem i kozicama
1 glavica Treviso radiča 40 dag kozica 1,5 dcl bijelog vina 1 i pol žlice maslaca 1 i pol šalice riže Arborio 2 češnja češnjaka sol i papar peršinov list timijan maslinovo ulje |
Radič narežite na šire trake. Kozice očistite, ostavite par neočišćenih. Na mješavinu maslinova ulja i pola žlice maslaca stavite jedan češanj narezanog češnjak i nakon par sekundi dodajte rižu te je kratko popržite. Zalijte ju potom temeljcem ili vodom. Riža će brzo piti tekućinu pa je svako malo podlijte. Na pola kuhanja riže dodajte i drugi češanj češnjaka, timijan, peršinov list i bijelo vino, a tek koju minutu prije nego što je riža gotova pridodajte joj narezan radič (treba ostati malo hrskav). Kozice ispecite u zasebnoj tavi pa ih dodajte rižotu. Posolite i popaprite te dodajte maslac i promiješajte. Poslužite odmah dok je još kremasto.
Juha od brokule s hrskavim kruhom
500 g brokule 1 peršin 1-2 češnja češnjaka 1 dl slatkog vrhnja ili 2 žlice punomasnog vrhnja 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca crni i crveni papar sol malo muškatnog oraščića malo đumbira u prahu maslinovo ulje |
Na maslinovom ulju zažutite luk, dodajte na kolutiće narezan peršin i donji tvrđi dio brokule koji također izrežite na kolutiće. Podlijte s malo vode ili temeljca. Kada je povrće omekšalo dodajte i listove brokule, sjeckani češnjak, peršinov list te cvjetove brokule. Ulijte temeljac pa kuhajte par minuta. Izradite zatim juhu štapnim mikserom pa dodajte vrhnje. Začinite solju, paprom, muškatnim oraščićem i đumbirom. Servirajte juhu s pečenim kruhom i pospite sve crnim i crvenim paprom.
Sendviči s ostacima pečenja
8 manjih ili 4 veća peciva meso od pečenja koje vam je ostalo 1 zdjelica narezanog svježeg kupusa 4 mlade mrkvice 1 stručak mladog luka 1 vrećica majoneze 1 šalica kiselog vrhnja sol i papar po ukusu BBQ umak ketchup |
Iz hladnjaka izvadite ostatke mesa od nedjeljnog ručka i pokrivenog ga ostavite na sobnoj temperaturi otprilike sat vremena. Narežite ga na tanke štapiće. Stavite sa strane. Operite i očistite mrkvice. Naribajte ih. Tanko narežite ili naribajte kupus. Bijeli dio mladog luka narežite na kolutiće. U zdjelici pomiješajte majonezu i kiselo vrhnje. Posolite i popaprite. U zdjelu stavite kupus, mrkvu i luk pa umiješajte vrhnje i majonezu. Dodatno začinite po ukusu. Razrežite peciva. Najprije stavite mješavinu povrća, majoneze i vrhnja, sjeckano meso, nasjeckani zeleni dio mladog luka i pokapajte barbecue umakom.
Popečci od bakalara
500-800 g smrznutog fileta bakalara 2 jaja 2 krumpira kuhana u ljusci glavica luka, sitno sjeckana 3 češnja češnjaka, sitno sjeckana sol, papar vezica lišća peršina |
Filete narežite na rezance. Spržite ih na tavi, uvaljane u brašno, ili lešajte pet minuta u malo slane vode. Za to vrijeme zgnječite krumpir, dodajte mu luk češnjak i začine, svakako i kosani peršin. Kad se ohladi i ocijedi na masnom papiru, ribu usitnite rukama, odvajajući zalutale kosti. Dodajte jaja pa umijesite smjesu rukama. Ako je prevlažno, dodajte žlicu, dvije brašna ili krušnih mrvica. Rukama oblikujte polpete. Pržite ih u dubokom ulju dok ne potamne s obje strane. Pustite da se ocijede na papirnim ubrusima pa servirajte uz lešo povrće, najbolje ćimulice začinjene maslinovim uljem.
Tjestenina u Alfredo umaku
60 g maslaca 240 g vrhnja za kuhanje 1 češanj češnjaka, zdrobljen 250 g svježe naribanog parmezana 60 g svježe nasjeckanog peršina tjestenina |
Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakovanju. Rastopite maslac u srednje velikoj zdjeli na niskoj temperaturi. Dodajte vrhnje i pustite neka se krčka 5 minuta. Dodajte češnjak i sir te brzo miješajte dok se sve ne ujedini i zajedno rastopi. Umiješajte peršin i poslužite. Za cjelovitiji obrok po želji na vrh tjestenine možete složiti piletinu (prženu ili s roštilja).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....