DAŠAK SADAŠNJICE

CHEF IVAN ERAK: U hotelu Palace se kuhaju nova jela, a njihova slavna kavana gostima nudi desert koji je nekada osvajao srca!

''Želimo dodati dašak današnjice u svaki dio gastronomske baštine!''
 Marko Miščević

Na Trgu J. J. Strossmayera, koji je u posljednje vrijeme popularna lokacija brojnih glazbenih i gastronomskih festivala, na kućnom broju deset već više od stotinu godina stoji prekrasna zgrada prepuna starog zagrebačkog šarma. Vjerojatno ste koji put i zavirili kroz velike prozore u prostor secesijske kavane u kojoj kao da je vrijeme stalo, zamišljajući pritom stare Zagrepčane kako uživaju u kavi i kolačima. No, u hotelu Palace i istoimenoj kavani samo se naizgled nije ništa promijenilo od otvorenja.

Marko Miščević

Od siječnja ove godine uhodanom timu pridružio se novi šef kuhinje, chef Ivan Erak, čiji je zadatak bio stvoriti harmonični spoj tradicije i modernih trendova u hrani i ugostiteljstvu kako bi hotel Palace uveo u novo doba turizma u Zagrebu. Ivan Erak karijeru je započeo radom u brojnim à la carte restoranima kao što su Fellini, Dubravkin put, Okrugljak, Lobby food&mood i Potkova na zagrebačkom hipodromu, a ovo mu je prvo iskustvo rada u hotelskom sustavu, iako se on po adrenalinu i dinamici ne razlikuje puno od klasičnih restorana.

Uigrana ekipa

- U Palace su me privukli njegova tradicija i renome, a svidjela mi se i atmosfera kojom odiše, koja me osvojila pri prvom ulasku u hotel. Ambicioznost i stalna želja za učenjem i napredovanjem pridonijeli su tome da prihvatim poziv Uprave hotel Palace i zaista sam ponosan na činjenicu da vodim kuhinju najdugovječnijeg profesionalnog zagrebačkog hotela. Također, odluci je pridonio i odličan, ne prevelik, ali uigran tim, koji izvrsno funkcionira i vodi brigu o hrpi sitnih, ali za ukupan dojam bitnih detalja - objasnio nam je chef Erak. Sam Palace nosi titulu heritage hotela, što je vidljivo i po novom meniju koji zadržava obilježja baštinske kuhinje te sadrži i pokoju pomno osmišljenu novost. Eraku je misao vodilja u kreiranju ponude hotelskog restorana bila uvesti pojedina jela svojstvena za regiju pa se tako na novom meniju našla i gračanska pastrva.

Marko Miščević

- Trudimo se da posjet našem restoranu gosti pamte. Primjerice, nudimo pastrvu koja je iz ribnjaka otprilike deset kilometara udaljenog od našeg hotela. To je stranim gostima nevjerojatna činjenica i upravo takve priče s lokalnim namirnicama s ponosom ističemo. Kada gostima na doručku ponudimo zagrebačke mirisne jagode ili sočne trešnje, budite uvjereni da im boravak u Zagrebu i hotelu Palace ostaje u sjećanju. Bitno nam je da im pružimo sve što očekuju od hotela s četiri zvjezdice, ali i da budemo jedinstveni, posebni, drugačiji. - rekao je Erak.

Da našu heritage oznaku, koju s ponosom nosimo, zaista mogu doživjeti u svakom detalju svojeg boravka u hotelu Palace. Najdraže jelo s menija, koji uključuje poznate Palace štrukle, konfitirani pačji batak i zabatak s domaćim mlincima, ribeye odrezak u umaku od zelenog papra ili pastrvu, Erak nam nije mogao izdvojiti. - Ponekad mi je užitak pripremiti dalmatinski sendvič, za koji koristimo hrskavo pecivo koje me podsjeća na kruh ispod peke iz djetinjstva, a punimo ga odličnim pršutom, rikolom i tapenadom od maslina te upotpunjujemo cherry rajčicama. To predstavlja ukusan street food brunch na našoj terasi.

Marko Miščević

S druge strane, volim se poigrati s vrganjima te pripremiti fin i lagani ručak u obliku rižota s telećim fileom, vrganjima i marmeladom od paprike. U ponudu Kavane Palace vraćena je i Petit Palace tortica, koja predstavlja još jedan izvrstan razlog za posjet. Čokoladni biskvit nadjeven je kremom od mascarpone sira i cijelim višnjama, a sve je preliveno bogatim slojem čokolade. Osmišljena kao desert za dijeljenje dok ispijate kavu u prostoru Kavane Palace, ova je tortica djelić tradicije koja se vratila u velikom stilu u središte Zagreba.

Palace tortica

- Palace torticom simbolično obilježavamo 111 godina postojanja hotela. U mojim prvim radnim danima direktor hotela je predložio da oživimo torticu i vratimo je u ponudu. Naša je slastičarka izvukla recept iz ladice te sam ga nakon par degustacija odlučio minimalno korigirati. Dodali smo tanki premaz reskog džema od višanja i smanjili količinu šećera. Rezultat je oduševio sve koji pamte okus iz prošlosti te danas Palace torticu s ponosom prezentiramo u našoj kavani - objasnio je Erak.

Marko Miščević

Reakcije vjernih gostiju nisu izostale. - Sasvim slučajno prvi gosti koji su imali priliku kušati jela s novog jelovnika bili su akademik Luko Paljetak i njegova supruga. Akademik je dugogodišnji gost i prijatelj hotela. Za njega se može reći da poznaje njegov duh i sve čemu težimo. Kada sam ih nakon ručka zamolio za komentar, s ponosom sam slušao njihove pohvale i znao da smo na dobrom putu. Želimo dodati dašak današnjice u svaki element našeg baštinskog okruženja. Uz takvu ponudu, jelovnik planiramo obogatiti izborom jela sa sezonskim namirnicama, a trenutno radimo na finaliziranju ponude light snackova na terasi kako bi gosti mogli uz koktel uživati u pokojem neopterećujućem zalogaju tijekom sparnih dana i večeri - zaključio je Erak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 00:17