Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 4 – 6
Sastojci
- 500 g šljiva
- 150 g šećera
- 2 glavice ljubičastog luka
- 100 ml aceta balsamica
- 1 žličica sjemena goruščice
- 1 žličica soli
- 1 žličica cimeta
- 4 lista lovora
- 2 grančice majčine dušice
Priprema
1. korak
Operite šljive, izvadite koštice i očistite ih. Narežite ih na manje komadiće. Očistite i nasjeckajte luk. U lonac za kuhanje, na slabiju vatru bez dodatka ikakve tekućine i masnoće stavite goruščicu, cimet i lovor pa malo pržite da pusti miris. Uz stalno miješanje sipajte šećer i ugrijavajte dok se ne otopi. Tada uz stalno miješanje dodajte luk, acecto balsamico, šljive, sol i nasjeckane listiće majčine dušice.
2. korak
Nastavite kuhati kojih dvadesetak minuta uz konstantno miješanje sve dok se smijesa ne zgusne. Izvadite štapiće cimeta pa ih natrgajte na manje komadiće i vratite u smjesu. Oni se ne jedu, ali je dobro da ostanu chutneyu jer će tada okus biti intenzivniji. Isto je i s listićima lovora. Chutney stavljajte u vruće, u pećnici sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....