Iako možda nije tako aromatičan niti bogatog okusa kao što su to grana padano, parmezan, paški ili drugi odležani sirevi, svježi sir ima velik broj poklonika i odličan je odabir za lagani, a ukusni doručak. Nađete li se pak u situaciji da ne znate više što biste s njim jer vam je pomalo i dosadio, a želite ga potrošiti, evo nekoliko praktičnih ideja kako ga uključiti u recepte. Isti princip možete iskoristiti i za posni, kao i za zrnati sir, a rezultat će biti još ukusniji i proteinom bogatiji obrok.
Izblendajte ga
Prebacite ostatke svježeg sira u blender i obrađujte ga dok se ne pretvori u pjenušavu kremu, a zatim ga iskoristite na tostu uz dodatak omiljenog džema ili ga pak poslužite kao namaz posipanog s malo pahuljica chilli papričica i prelivenog maslinovim ili bučinim uljem.
Dodajte mu razne začine i voće
Svježi sir je zbog svog blagog i ugodnog okusa odlična osnova za različite kombinacije sastojaka. Kada je riječ o slanima u miks ubacite sol, papar, usitnjeni vlasac, mediteranske začinske mješavine i slično, a ako želite slatki doručak, siru dodajte cimet, muškatni oraščić, malo tonke, svježe i sušeno voće, usitnjene bademe, orahe, indijske oraščiće i slično.
RECEPT ZA ZOBENE PAHULJICE S BADEMIMA
Ubacite ga u kajganu
Dodavanjem svježeg sira u mješavinu jaja za kajganu dobit će te kremasti doručak lijepe teksture i odličnog okusa, a pritom ćete unijeti više proteina u svoju prehranu, što je uvijek dobra ideja.
Iskoristite u palačinkama
Izblendajte svoj sir i ubacite ga u smjesu za pahuljaste palačinke koje potom možete preliti rastopljenim maslacem, javorovim sirupom, dodati im pekmez, svježe voće, čokoladne preljeve ili premaz od pistacije, ovisno o vašim preferencijama.
Dodajte u smoothieje
Neovisno volite li više voćne ili pak povrtne smoothieje, svježi sir će se sjajno slagati s odabranim namirnicama, a samom smoothieju dati kremoznost i povećati udio proteina koji unosite u tijelo.
Kombinirajte ga s tjesteninom
Iskoristite svježi sir u kremastim umacima, ubacite ga u lazanje, rasporedite po već posluženoj tjestenini i eksperimentirajte s njim. Otkrit ćete da paše u gotovo svim varijantama!
Iskoristite ga u pireu
Ponovno ubacite sir u blender i pretvorite ga u kremu, a zatim ga ubacite u svoj pire od krumpira kako bi mu tekstura postala još glađa.