Sočne breskve, čiji nam sok curi sve do lakta dok ih jedemo, stvarno su dar prirode same po sebi, no to ne znači da ih ne treba ubacivati u razne zabavne recepte i ukusna jela! Tko još nije isprobao grilane ili pečene breskve jednostavno ne zna što propušta, a osim što ih možete poslužiti kao prilog, takve ih možete ubaciti u salate, kombinirati s raznim sirevima i drugom vrstom povrća te podići njima brojna jela na višu razinu. Evo tri odlična načina kako ih ubaciti u slana jela u kojima ćete istinski uživati.
Breskve iskoristite kao...
Nadjev za bruskete
Breskve, bilo sirove ili pečene, izvrsno se slažu s raznim vrstama sira pa se vrijedi poigrati, a koje je jelo pogodnije za isprobavanje okusnih kombinacija od brusketa? Isprobajte sve, od najjednostavnijih sireva poput mozzarelle ili burrate, preko ricotte koju prije korištenja kratko ubacite u blender i miksajte kako biste dobili pjenastu teksturu. Volite li intenzivnije okuse, spojite breskvu s kozjim sirom ili sirevima s plemenitom plijesni. Želite li na brusketima meso, nikako nemojte preskočiti pršut! Kada je o začinima riječ, tu čak ne treba ići predaleko - dovoljno je malo češnjaka, maslinovo ulje i limunov sok, svježe mljeveni papar i tek malo soli, a ako želite eksperimentirati, dodajte breskvi majčinu dušicu, bosiljak, majoran ili ružmarin. Volite li balzamični ocat, sigurno u hladnjaku imate i ugušćenu verziju koja će biti idealna za dovršavanje vašeg nadjeva za bruskete. Možete se poslužiti i medom te posipati bruskete raznim tostiranim sjemenkama.
Slatki element u salati
Pečene ili grilane breskve odličan su dodatak raznim salatama jer im daju finu voćnu slatkoću, ali i malo kiseline. Začinite kriške breskve po želji i bacite ih kratko na tavu da se zapeku. Možete ih ubaciti s razrezanim cherry rajčicama u posudu za pečenje, preliti s malo maslinova uljam, posuti prstohvatom soli i ubaciti u pećnicu na pet do deset minuta na 200°C da omekšaju i ispeku se dok vi sjeckate i spremate druge sastojke za svoju salatu. Pustite da se prvo kratko ohlade pa ubacite u salatu od mladog špinata, rukole, matovilca i sličnog lisnatog povrća. Bez ikakve dvojbe, kombinirajte breskve sa zrelim rajčicama vrste volovsko srce, ali i raznim drugim sortama, odlično će se slagati i s avokadom, a od orašastih plodova koristite tostirane klasične ili pekan orahe, bademe ili pistacije. Osim bosiljka, u salatu možete ubaciti i malo mente, a od sireva fetu, usitnjenu mozzarellu ili sireve s plemenitom plijesni.
Sastojak sočne salse
Ovakvu ljutkasto-slatku salsu možete jesti uz tortilja čips, ali i poslužiti uz pileća prsa sa žara ili pak losos pečen u pećnici. Gotova je za čas, a možete je napraviti dva dana unaprijed, samo je prebacite u hermetički zatvorenu posudu i ohladite.
Trebat će vam:
3 zrele breskve
3 rajčice
pola crvenog luka
1 jalapeño papričice
2 režnja češnjaka
šaka svježeg korijandara
sok 2 limete
sol
ljuti umak po želji (sriracha, tabasco, chipotle umak)
Breskve, rajčice, crveni luk, papričice, češnjak i korijandar dobro usitnite pa pomiješajte u velikoj zdjeli. Dodajte sok limete i ljuti umak po želji i ponovno promiješajte da se sastojci sjedine. Probajte pa posolite. Poslužite na sobnoj temperaturi ili malo ohlađeno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....