Voćka za sve prigode

Breskve nisu samo za pite i kolače, lijepo podižu i slana jela, a evo i kako ih iskoristiti na najbolji način

Idući puta kada vas iz zdjele s voćem gledaju sočne, zrele breskve, ubacite ih u salatu, dodajte u nadjev za bruskete ili napravite salsu

Sočne breskve, čiji nam sok curi sve do lakta dok ih jedemo, stvarno su dar prirode same po sebi, no to ne znači da ih ne treba ubacivati u razne zabavne recepte i ukusna jela! Tko još nije isprobao grilane ili pečene breskve jednostavno ne zna što propušta, a osim što ih možete poslužiti kao prilog, takve ih možete ubaciti u salate, kombinirati s raznim sirevima i drugom vrstom povrća te podići njima brojna jela na višu razinu. Evo tri odlična načina kako ih ubaciti u slana jela u kojima ćete istinski uživati.

image
Alvarez/Getty Images

Breskve iskoristite kao...


Nadjev za bruskete

Breskve, bilo sirove ili pečene, izvrsno se slažu s raznim vrstama sira pa se vrijedi poigrati, a koje je jelo pogodnije za isprobavanje okusnih kombinacija od brusketa? Isprobajte sve, od najjednostavnijih sireva poput mozzarelle ili burrate, preko ricotte koju prije korištenja kratko ubacite u blender i miksajte kako biste dobili pjenastu teksturu. Volite li intenzivnije okuse, spojite breskvu s kozjim sirom ili sirevima s plemenitom plijesni. Želite li na brusketima meso, nikako nemojte preskočiti pršut! Kada je o začinima riječ, tu čak ne treba ići predaleko - dovoljno je malo češnjaka, maslinovo ulje i limunov sok, svježe mljeveni papar i tek malo soli, a ako želite eksperimentirati, dodajte breskvi majčinu dušicu, bosiljak, majoran ili ružmarin. Volite li balzamični ocat, sigurno u hladnjaku imate i ugušćenu verziju koja će biti idealna za dovršavanje vašeg nadjeva za bruskete. Možete se poslužiti i medom te posipati bruskete raznim tostiranim sjemenkama.

image
Pinkybird/Getty Images

image
Olga Mazyarkina/Getty Images

Slatki element u salati

Pečene ili grilane breskve odličan su dodatak raznim salatama jer im daju finu voćnu slatkoću, ali i malo kiseline. Začinite kriške breskve po želji i bacite ih kratko na tavu da se zapeku. Možete ih ubaciti s razrezanim cherry rajčicama u posudu za pečenje, preliti s malo maslinova uljam, posuti prstohvatom soli i ubaciti u pećnicu na pet do deset minuta na 200°C da omekšaju i ispeku se dok vi sjeckate i spremate druge sastojke za svoju salatu. Pustite da se prvo kratko ohlade pa ubacite u salatu od mladog špinata, rukole, matovilca i sličnog lisnatog povrća. Bez ikakve dvojbe, kombinirajte breskve sa zrelim rajčicama vrste volovsko srce, ali i raznim drugim sortama, odlično će se slagati i s avokadom, a od orašastih plodova koristite tostirane klasične ili pekan orahe, bademe ili pistacije. Osim bosiljka, u salatu možete ubaciti i malo mente, a od sireva fetu, usitnjenu mozzarellu ili sireve s plemenitom plijesni.

image
Irigri8/Getty Images/istockphoto

Sastojak sočne salse

Ovakvu ljutkasto-slatku salsu možete jesti uz tortilja čips, ali i poslužiti uz pileća prsa sa žara ili pak losos pečen u pećnici. Gotova je za čas, a možete je napraviti dva dana unaprijed, samo je prebacite u hermetički zatvorenu posudu i ohladite.

Trebat će vam:

3 zrele breskve
3 rajčice
pola crvenog luka
1 jalapeño papričice
2 režnja češnjaka
šaka svježeg korijandara
sok 2 limete
sol
ljuti umak po želji (sriracha, tabasco, chipotle umak)

Breskve, rajčice, crveni luk, papričice, češnjak i korijandar dobro usitnite pa pomiješajte u velikoj zdjeli. Dodajte sok limete i ljuti umak po želji i ponovno promiješajte da se sastojci sjedine. Probajte pa posolite. Poslužite na sobnoj temperaturi ili malo ohlađeno.

image
Nata_vkusidey/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 09:30