Premda smo svi svjesni brojnih savjeta kako maksimalno iskoristiti određeno povrće u kuhinji, nerijetko se dogodi da u žurbi jednostavno odradimo sve faze pripreme našeg jela automatski i ne odvojimo otpatke za neki budući temeljac, olako odbacimo listove mrkve ili cikle bez da ih razmotrimo za pesto ili salatu ili pak odrežemo vrhove tikvica i bacimo ih u smeće. Kao što je slučaj s korom i listovima mrkve, peršina i brojnog drugog povrća, tako se i svi dijelovi tikvice mogu jesti! Zato idući put kada kupite na tržnici ili u dućanu tikvice, odnosno kada ih uberete u svom vrtu, iskoristite ih u cijelosti!
Počnite od peteljke...
Same peteljke su prekrivene šiljastim, finim dlačicama pa pripazite kada s njima rukujete. Uzmite gulilicu za povrće i ogulite ih kako biste ih uklonili. Zatim nasjeckajte peteljke i ubacite ih u varivo, smjesu za polpete od tikvica, miks povrća za wok ili pak u samu salatu kao malo hrskaviji element.
Idući put kada ćete ribati tikvice za popečke, mesne okruglice ili brzi kruh s tikvicama, odrežite samo smeđi vrh peteljke, a zatim naribajte cijelu tikvicu, sve do kraja peteljke. Kada tikvicu pečete na žaru ili ako je odlučite ubaciti u lonac u kojem sporo kuhate neko jelo, peteljka također neće smetati. Kod malo bržih metoda kuhanja, kao što je prženje, peteljka tikvice će ipak ostati čvršća i tvrđa, ali to nije nužno loše jer ćete u jelu imati malo više teksture - sve ovisi o vašim preferencijama.
Jednostavnost uvijek prolazi
Možete ih i poslužiti kratko prokuhane, preporučuje Bon Appetit: u malom loncu zakuhajte dobro posoljenu vodu. Nakon što ste uklonili posušeni vrh peteljke, narežite samu peteljku na komade pa je dodajte u proključalu vodu. Lagano kuhajte sve dok komade ne možete lako probosti vilicom. Ovisno o veličini samih peteljki, možda će vam trebati do 15 minuta. Izvadite kuhane peteljke, ocijedite ih i premjestite u plitku zdjelu pa obilato prelijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i usitnjenim češnjakom. Poslužite uz tostirani kruh kao predjelo.
Ne kiselite samo svoje tikvice
Osim što tikvice možete brzo ukiseliti, to možete učiniti i s peteljkama. Naravno, njih će količinski biti puno manje pa ih je najbolje kombinirati s drugim povrćem poput ljutike, čili papričica ili čak stabljika brokule koje vam ostanu nakon pripreme nekog jela. Peteljke prije kiseljenja također treba kratko prokuhati u slanoj vodi, dok ne počnu omekšavati. Tekućinu za kiseljenje pripremite tako da u lončiću zakuhate 120 ml octa, dvije do tri žlice vode, 1 i pol žlicu šećera, žlicu soli, malo mljevene kurkume, te nekoliko zrna crnog papra. Kuhajte dok se šećer i sol ne otope. Stavite kuhane peteljke tikvica u malu staklenku s dva narezana jalapeñosa i ulijte vrućom tekućinom. Ostavite da se sadržaj teglice ohladi na sobnoj temperaturi, poklopite je i ostavite u hladnjaku preko noći. Već idući dan možete poslužiti uz sir i suhomesnate nareske.
A ostali dijelovi tikvice?
Cvjetove tikvica sigurno rado jedete, osobito ako su punjeni nekim finim sirom ili prženi u tempuri, no jeste li isprobali njihove listove? Kada su mladi, listovi tikvica su prilično meki i ne treba ih dugo kuhati, dok starije listove ipak izbjegavajte jer znaju biti pomalo žilavi i gorki. Mlade listove tikvica kuhajte lagano na pari minutu-dvije s češnjakom i malo ulja. Možete ih dodati u juhe i variva, sitno narezane ubacite ih na kraju pripreme jela u woku ili pak u rižoto prije nego da dovršite. Koristite ih u kombinaciji sa sirom za punjenje slanih savijača ili pak kao dio nadjeva za quiche.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....