Ako ste i vi među onima koji orašaste plodove ne koriste samo za kolače, već i kao zdravu grickalicu, sasvim sigurno ih redovito kupujete i imate u svojoj smočnici ili u kuhinjskom ormariću. Međutim, ovi zalogaji puni hranjivih tvari nisu ni jeftini, pa je pravilno skladištenje ključno ne samo kako bi zadržali slatkast i orašast okus sve dok ne budete spremni smutiti pitu, krhki kolačić, pesto, kolačić ili grickalicu, već i kako biste iskoristili namirnice koje ste platili.
Orašasti plodovi puni su zdravih, ali delikatnih ulja koja se s vremenom kvare. Ako ste ikada probali užegli kikiriki, možete potvrditi kako nekad tostirani, kremasti orašasti plodovi mogu brzo postati gorki i opori. Srećom, produžiti rok trajanja orašastih plodova lakše je nego što mislite i nije potrebna posebna oprema. Evo nekoliko savjeta kako.
Zašto orašasti plodovi mogu užegnuti
Jednostavan odgovor su ulja. Orašasti plodovi su prepuni ulja u obliku zdravih nezasićenih masti. Ove "dobre" masti imaju mnoge prednosti, poput snižavanja razine kolesterola i triglicerida. Međutim, nezasićene masti su kemijski nestabilne zbog čega su podložne oksidaciji, a izloženost kisiku čini da orašasti plodovi užegnu, što im daje ustajali i kiselkasti okus.
Zašto je zamrzivač bolja opcija od smočnice
Kada skladištimo orašaste plodove, zamrzivač nam je uvijek bolja opcija od smočnice ili kuhinjskog ormarića. Ovaj hladan i taman prostor usporava propadanje ulja orašastih plodova, a upravo to je proces koji izravno utječe na okus ove namirnice. Naime, svjetlost, kisik i toplina su neprijatelji orašastih plodova. Njihovo pohranjivanje u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču pomaže u ograničavanju njihove izloženosti tim elementima i sprječava njihovo kvarenje. Još jedan razlog zašto zamrzivač tako dobro funkcionira za pohranu orašastih plodova je činjenica da orašasti plodovi imaju nizak udio vode, što ih čini manje osjetljivima na tzv. spaljivanje u zamrzivaču kakvo ste vjerojatno doživjeli kad su u pitanju meso ili povrće.
OVDJE DOZNAJTE KOJIM JOŠ NAMIRNICAMA NIJE MJESTO U SMOČNICI.
Je li hladnjak jednako dobar
Hladnjak je bolji od smočnice, ali nije jednako dobra opcija kao zamrzivač. Naime, orašasti plodovi pohranjeni u hladnjaku bit će također zaštićeni od oksidacije, svjetla i topline, no ostat će svježi otprilike upola kraće nego da su pohranjeni u zamrzivaču. Zbog njihove sklonosti upijanju mirisa, orašaste plodove treba držati u hermetički zatvorenoj posudi dalje od oštrih sastojaka poput luka i češnjaka.
Koliko dugo orašasti plodovi traju u zamrzivaču
Cijeli sirovi orasi mogu se čuvati u zamrzivaču do godinu dana. Sjeckani orašasti plodovi, mljeveni orašasti plodovi ili brašno od orašastih plodova - svi oni sadrže veću površinu, pa samim time i veće šanse za oksidaciju te se brže kvare i trebaju se čuvati najduže do šest mjeseci. Prženje orašastih plodova, koje mijenja kemijsku strukturu ulja i čini ih osjetljivijima na oksidaciju, također ubrzava kvarenje, tako da se prženi orašasti plodovi smiju čuvati također do šest mjeseci.