Neke vole danje svjetlo, a neke...

ČUVANJE NAMIRNICA: 10 savjeta koji će spasiti vaše namirnice od propadanja!

Zrele banane
Donosimo vam 10 savjeta kako pravilno čuvati namirnice! Ništa komplicirano, ove tipsove ćete pohvatati za tren!

Gljive (sve vrste)

Smeđi šampinjoni

Gljive čuvajte u papirnatim vrećicama u hladnjaku, a ne plastičnim. Plastične vrećice će stvoriti vlagu i pokvariti gljive.

Orašasti plodovi

Bademi u staklenci

Orašaste plodove tostirajte čim ih kupite, a onda ih spremite u staklenke i čuvajte na tamnom mjestu.

Đumbir

Svježi korijen đumbira

Đumbir čuvajte u zamrzivaču, lakše ćete ga ribati i guliti, a i dulje će vam trajati.

Rajčice (zrele, nezrele i prezrele)

Zrele ljetne rajčice

Nezrele rajčice bi se trebale čuvati u papirnatoj vrećici, sa stabljikom prema dolje na sunčanom prostoru. Ako želite da prije dozriju, čuvajte ih zajedno s voćem. Zrele rajčice čuvajte na sobnoj temperaturi, ne na svjetlu. Prezrele rajčice čuvajte u hladnjaku, ali ih izvadite na sobnu temperaturu par minuta prije konzumiranja.

Celer i brokula

Svježe stabljike celera

Celer i brokulu prekrijte aluminijskom folijom i čuvajte u hladnjaku. Tako će ostati svježi više od 4 tjedna.

Luk (mladi luk, crveni, bijeli i ljubičasti, češnjak)

Crni, bijeli i ljubičasti luk

Ako čuvate luk u smoćnici trajati će vam čak 8 mjeseci! Ne spremajte ga zajedno s krumpirom, brže će se pokvariti. Spremajte ga s jabukama, to će mu pomoći da duže ostane svjež.

Šparoge

© John A Trax Jr
Svježe šparoge čuvajte u staklenkama

Šparoge čuvajte kao tek otrgnuto cvijeće. Otprilike! Odrežite im dno stabljike, spremite ih u vodu, prekrijte plastičnom vrećicom i stavite u hladnjak. Tako će ostati svježe i hrskave tjednima. Isto napravite i sa začinskim biljem kao što je peršin, bosiljak, korijander…

Zelena salata

Rosna zelena salata

Zelenu salatu čuvajte tako da ju natrgate, stavite u zdjelu, zatim na nju stavite kuhinjski ručnik i prekrijete ju plastičnom folijom. Kuhinjski ručnik će upiti svu vlagu, a salata će ostati svježa!

Banane

Zrele banane

Banane uvijek kupujte u kupovima. Nikada nemojte trgati jednu po jednu i tako ih čuvati. Kup banana čuvajte na sobnoj temperaturi, ali im plastičnom folijom obložite stabljike. Tako će trajati par dana duže!

Začinsko bilje

Začinsko bilje zaleđeno u maslinovom ulju

Začinsko bilje zamrznite u maslinovom ulju. Biljke će upiti maslinovo ulje zamrzavanjem, a i kockice zamrznutog malsinovog ulja su vrlo praktične pri kuhanju: samo ih ubacite u jelo! Funkcionira odlično s ružmarinom, kaduljom, majčinom dušicom i origanom, ne toliko delikatnim biljčicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2024 05:35