Tko im može odoljeti

Desert našeg djetinjstva: Neka svi uzdišu za vašim snježnim lopticama u kremi od vanilije

Ako pripremate šnenokle, tada će vam ovi savjeti jako dobro doći!

Ovaj izvorno specijalitet austrijske kuhinje udomaćio se i u našim krajevima, a premda ga prati glas kompliciranog deserta, vjerujte doista ga nije komplicirano napraviti. Važno je jedino pridržavati se najvažnijih koraka:

1. izrada meringe (tučeni bjelanjak)
2. priprema kreme
3. posluživanje
4. hlađenje/guštanje u šnenoklama

Zasucite rukave, istucite snijeg od bjelanjaka i u mlijeku skuhajte meke i pjenaste oblake koji se tope u ustima, kao i finu kremu od žumanjaka te ih spojiti u desert koji poznajemo kao šnenokle ili paradižot. I uživajte, kao i svi oni kojima ćete ih ponuditi.

image





Biljana Gaurina/Cropix

Trebat će vam:

500 ml mlijeka
4 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
petit beurre keksi ili piškoti
malo čokolade ili limunove korice po želji
malo prošeka po želji

Savjeti za pripremu:

Kad tučete bjelanjke neka posuda bude suha i pazite da vam u posudu ne uđe niti malo žumanjka!

Da bi vam bjelanjci bili čvršći i glađi stavite u njih prstohvat soli ili pola žličice octa.

Kad tučete bjelanjke dodajte odjednom sav šećer (4 bjelanjka i 50 g šećera).

Mlijeko u kojem ćete kuhati bjelanjke mora biti zagrijano, ali ne smije doći do točke vrenja.

Pripremite si posudicu s hladnom vodom tako da žlicom potopljenoj u hladnoj vodi uzimate tučeni bjelanjak i stavljate ga u zagrijano mlijeko.

Nikako ne pretrpavajte posudu sa šnenoklama kako bi se lijepo napuhale i dobile pravilan oblik.

Kad miksate jaja, uvijek prvo izmiksajte bjelanjke, a zatim žumanjke.

Izmiksajte 50 g šećera sa 4 žumanjka i 1 vanilin šećerom. Kad ste dobili homogenu smjesu, dodajte malo mlijeka (1 kutlaču ili dvije manje) u kremu s jajem kako biste je temperirali i kontinuirano miješajte. Zatim tako temperiranu kremu ulijte u posudu sa zagrijanim mlijekom koje ste prethodno maknuli s vatre.

Za pripremu ove blagdanske slastice dobro je investirati u kuhinjski termometar jer tako možemo bolje kontrolirati temperaturu. Krema će se stisnuti između 70 i 85°C.

Ako šnenokle posipate ribanom čokoladom, učinite to neposredno prije serviranja.

image
Berislava Picek/Cropix

Video recept koji smo napravili u suradnji s Gastronomadima pogledajte ovdje, a želite li isprobati šnenokle ili paradižot po receptu naše Slavice Šagolj, tada ga potražite na ovoj poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 00:11