Na Instagram profilu šibenske slastičarnice Noemi, iza koje stoji slastičarka Srđana Pažanin, ovih smo dana naletjeli na jednostavne, a prilično korisne savjete kada je u pitanju priprema slastica. U objavi koju su podijelili glavna tema je maslac pa su tako naveli kako kod pripreme kolača maslac (uglavnom) uvijek mora biti sobne temperature.
"Kad je u receptu navedeno kako maslac treba biti sobne temperature - nemojte se oglušiti na to. Vrijedi se sjetiti izvaditi maslac dovoljno ranije kako bi krajnji ishod bio baš onakav kakav treba biti - prozračan biskvit koji nema nabijene masne slojeve. Ako recept traži sobnu temperaturu maslaca, najčešće je to zato što ćete ga prvo pjenasto tući sa šećerom da bi bio lijepo razrađen pritom dobivajući veći volumen. Kad je maslac prehladan, pretvara se u kuglu sa šećerom i svi drugi dodani sastojci neće se lijepo sjediniti", napisali su.
Dodali bismo, jedino kod pripreme prhkog tijesta za pite ili kekse važno je koristiti hladan maslac i raditi brzo kako se pod prstima ne bi otopio, ali i kako tijesto ne bi postalo žilavo.
Osim savjeta o maslacu, dodali su i nekoliko važnih opaski vezanih za jaja. Kako pišu, u pitanju je još jedna namirnica koju iz hladnjaka vrijedi izvaditi na vrijeme.
"Ako u lijepo tučeni maslac sobne temperature dodate jaja iz hladnjaka, maslac će se zbog temperature jaja - šokirati, pretvoriti u grudice te se neće ravnomjerno stopiti s ostatkom smjese. Jaje najbolje dodajte i miksajte jedno po jedno kako bi smjesa ostala prozračna i kremasta. Svakako uzmite u obzir koja je vaša sobna temperatura da maslac ne stoji vani predugo (ako je jako vruće) ili prekratko (ako je hladnija prostorija)", napisali u svojoj objavi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....