Opcija je bezbroj

Evo kako obični šlag pretvoriti u pravu poslasticu koja vaš desert diže na višu razinu

Kako biste to postigli uopće ne treba uložiti puno truda, a rezultati su fantastični

Nekim desertima uvijek fali "ono nešto" da budu savršeni, bilo da je riječ o kuglici sladoleda ili malo hladnog šlaga. A kada govorimo o šlagu, pritom ne mislimo na one kupovne inačice koje dolaze u limenkama pod tlakom, nego o finom šlagu iz kućne radinosti, dobivenom iz punomasnog vrhnja za šlag.

Pritom se s njim možete doista poigrati. Naravno, neke stvari ne treba mijenjati, no nekada je samo mala preinaka dovoljna da stvorite nešto posve novo i uzbudljivo. Ključ koji će vam otvoriti nove mogućnosti okusa jednostavan je postupak koji profesionalni slastičari imaju u malom prstu, no oni kućni često zaboravljaju - infuziranje!

image
Anastasia Dobrusina/Getty Images

Kako ističu na portalu Eater, vrhnje za šlag je masno i dekadentno prazno platno, savršeno za eksperimentiranje s okusima i njihovim kombinacijama. U njega možete dodati mljevene, ali i svježe začine, naribati koricu agruma, natapati mahune vanilije i štapiće cimeta... U vrhnje za šlag možete dodati i razne ekstrakte okusa, no uvijek je bolje odlučiti se za izvornu namirnicu, primjerice naribanu koricu limuna ili naranče, kavu u prahu i slično.

image
Alvarez/Getty Images

Radi se pritom o hladnom infuziranju: u svoje vrhnje za šlag ubacite, primjerice, grančice majčine dušice, ružmarin ili limunsku travu pa pustite da u hladnjaku tako odstoji 24 sata. Nakon tog procijedite vrhnje i kušajte ga kako biste testirali jačinu okusa. Po potrebi dodajte još vrhnja za šlag ili pak ponovite postupak infuziranja da pojačate okus. Nakon tog slijedi izrada samog šlaga pomoću miksera.

image
Alvarez/Getty Images

Ako nemate vremena za infuziranje, prije nego počnete raditi šlag umiješajte u vrhnje za kuhanje mljeveni kardamom ili muškatni oraščić, a ako ste hrabriji, isprobajte i mljevenu papriku. Možete dodati i žlicu sezamovog ulja ako želite dobiti orašastu notu ili malo tamari umaka ako vam treba malo slanoće. Umiješajte malo pekmeza ili džema da dobijete na voćnosti i boji. Budući da je šlag dodatak, a nije glavna zvijezda vašeg deserta, ulog je mali, a prostor za kreativnost doista velik pa se opustite i počnite isprobavati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 18:02