Ljeto je mnogima omiljeno godišnje doba, a to nije samo zbog dugih i toplih dana. Jedan od razloga, ako ne i važnijih, je bogatstvo namirnica kojima je bogata ova sezona. Pa tako, dok jedni ne mogu zamisliti ljeto bez lubenice i dinje, drugi bez breskve i nektarine, treći bez kupina, borovnica ili šljiva, oni četvrti ushićeni su zbog domaćeg kukuruza, koji nas sve koji ga volimo svojim okusom i mirisom momentalno vraća u djetinjstvo.
No, da biste uživali u ovoj poslastici ne morate je nužno uvijek kuhati i jesti kuhanu, pogotovo ako vam je draži okus pečenog kukuruza. Međutim, kako su temperature posljednjih dana doista visoke, da ne kažemo nepodnošljive, tako ideja o paljenju roštilja i nije najbolja odluka. Umjesto toga upalite pećnicu i s jednakim guštom uživajte u jednostavnoj pripremi, a pritom ga možemo obogatiti i dodatnim začinima.
Trebat će vam:
2 srednja klipa kukuruza (po osobi)
25 g maslaca
sitna morska sol
začini po želji
Priprema:
Ako ste nabavili domaći i neočišćen, kukuruz ogulite i očistite ga od "kose", odnosno kukuruzne svile. U manjoj posudi rastopite maslac. Potom svaki klip premažite otopljenim maslacem i začinite. Osim soli, uz kukuruz dobro prija dimljena mljevena paprika, čili, peršin, timijan, a neki rado stave i češnjak u granulama.
Kad je začinjen, kukuruz umotajte u aluminijsku foliju (svaki posebno), i pecite oko pola sata u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 ºC. Nakon toga uklonite foliju s kukuruza i pecite još 10 minuta.
Ako volite sir, pečeni kukuruz možete posuti i naribanim topivim sirom.