U rujnu ove godine na tržište je lansirana veganska Nutella, taman u vrijeme kada je popularni čokoladni namaz proslavio 60 godina postojanja. Talijanska korporacija Ferrero objasnila je kako Nutella Plant-Based umjesto mlijeka, sadrži rižin i sirup slanutka te osim što zadovoljava sve veću potražnju za hranom biljnog podrijetla, zamjena kravljeg mlijeka s proizvodima koji sadrže manje ugljika teoretski bi trebala biti manje štetna za planet.
Ipak, ono što je mnoge nutelloljupce zanimalo je navod talijanske korporacije da je tekstura i okus omiljenog namaza ostao isti zbog čega smo odlučili i sami testirati ima li razlike između klasične i veganske Nutelle.
Moramo priznati na trenutak smo bili skeptični dok smo otvarali zeleni poklopac i zaštitnu foliju. No već na prvu zapuhnuo nas je dobro poznati miris te nismo primijetili nikakvu razliku od klasične Nutelle. Na prvi pogled, riječ je o jednako lijepom smeđem namazu koji mu daju lješnjaci i kakao, a po teksturi, o jednako lako mazivom namazu.
Na redu je bila i degustacija iako smo već bili na dobrom putu da povjerujemo Ferreru.
Specifičan slatki okus i podatna tekstura nisu nam dali niti jedan razlog da pomislimo kako se radi o drugačijem sastavu. Na drugoj žlici tek u nijansama možemo malo intenzivnije osjetiti lješnjake iako, da smo s veganskom Nutellom namazali palačinke, gotovo da bi bilo nemoguće osjetiti, ma koga lažemo - nemoguće bi bilo osjetiti razliku!
Ukratko, ako ste ovisnik o Nutelli, a vegan ste i nije vam problem izdvojiti koji euro više - Nutella Plant-Based zadovoljit će vaše nepce i dati vam klasičan okus koji se pamti već šest desetljeća.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....