Da se kora od parmezana ili grana Padano sira može iskoristiti za još jači, bolji i moćniji okus juha i umaka, to smo već znali. Često upravo ostatke sira spremamo u vrećicu i pakiramo u zamrzivač, a zatim ih iskoristimo kada kuhamo varivo, gustu juhu ili, primjerice, umak od rajčice. To je uglavnom i jedini način na koji smo je do sada koristili, a onda smo na Instagramu naletjeli na savjete kreatora sadržaja Danila Cortellina i ostali iznenađeni idejama kako se još može iskoristiti kora omiljenog sira.
Nakon što je s vanjske strane očistite nožem, koru ubacite u vodu kako bi omekšala, a zatim je osušite. Koru zatim možete narezati na veće komade i ispeći na tavi pa dobiti hrskave zalogaje ili je nasjeckati na komadiće i koristiti kao dodatak nekom drugom jelu. U slučaju da se u jednom trenutku komadi sira krenu lijepiti za tavu, ne brinite, pričekajte da se lijepo karamelizira izvana i zatim ćete je lakše odvojiti od tave.
Također, koru možete narezati na kockice, ubaciti u slatko vrhnje sa začinima pa sve zajedno skuhati i pretvoriti u gusti umak. Želite li koru iskoristiti na ovaj način, najprije je stavite u vodu dan ranije i držite u hladnjaku kako bi postala mekša. Prije nego je nasjeckate na kockice, odstranite tanki vanjski sloj koji je obično tvrđi, a ako se u umaku svaka kockica u potpunosti ne otopi, ubacite sve zajedno u blender pa sjedinite na taj način.
Jedan od načina pripreme koji nam se posebno svidio je i ubacivanje kore od parmezana ili grana Padano sira u mikrovalnu, gdje se ona pretvori u napuhnutu hrskavu grickalicu koju zatim možete poslužiti umjesto komadića kruha uz kakvoj krem juhi ili jednostavno dodati plati sa sirevima i narescima kao grickalicu. Prije nego je stavite u mikrovalnu, koru od sira potrebno je dobro osušiti. Stavite je na tanjur na koji ste stavili komadić papira za pečenje i pecite dvije minute na maksimalnoj temperaturi. Ako dio ostane gumenast, jednostavno ga odstranite nožem i poslužite samo hrskavi dio.
Najvažnije kod pripreme ovih jela je da koristite koru pravog, kvalitetnog grana Padano sira ili parmezana i da je prije konzumiranja očistite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....