DOBRI SAVJETI

KAKO ČUVATI NAMIRNICE? Deset zanimljivih savjeta koji će spasiti vaše namirnice od propadanja!

Rosna zelena salata
Donosimo vam 10 savjeta kako pravilno čuvati namirnice! Ništa komplicirano, ove tipsove ćete pohvatati za tren!

Bilo da ste neke od ovih namirnica nabavili tijekom “koronašopinga” ili su već prije bile u trenutačno najvažnijem ormaru u vašem kućanstvu, ovo je deset savjeta kako ih uspješno sačuvati i produljiti njihov vijek trajanja.

Kruh

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Svi proizvodi od brašna i vode će dulje ostati svježi ako ih spremite u plastičnu vrećicu u koju ćete staviti stabljiku celera. Kruh možete držati i u lanenoj ili pamučnoj krpi.

Orašasti plodovi

Bademi u staklenci

Orašaste plodove tostirajte čim ih kupite, a onda ih spremite u staklenke i čuvajte na tamnome mjestu.

Đumbir

Svježi korijen đumbira

Đumbir čuvajte u zamrzivaču, lakše ćete ga ribati i guliti, a i dulje će vam trajati.

Celer i brokula

Svježe stabljike celera

Celer i brokulu prekrijte aluminijskom folijom i čuvajte u hladnjaku. Tako će ostati svježi više od četiri tjedna.

Luk (mladi, crveni, bijeli i ljubičasti, češnjak)

Crni, bijeli i ljubičasti luk

Ako čuvate luk u smočnici, trajat će vam čak osam mjeseci. Ne spremajte ga zajedno s krumpirom, brže će se pokvariti. Spremajte ga s jabukama, to će mu pomoći da dulje ostane svjež.

Gljive (sve vrste)

Smeđi šampinjoni

Gljive uvijek čuvajte u papirnatim vrećicama (škarniclu) u hladnjaku. Plastične vrećice stvorit će vlagu i pokvariti gljive.

Šparoge

© John A Trax Jr
Svježe šparoge čuvajte u staklenkama

Šparoge čuvajte kao tek otrgnuto cvijeće. Odrežite im dno stabljike, spremite ih u vodu, prekrijte plastičnom vrećicom i stavite u hladnjak. Tako će ostati svježe i hrskave tjednima. Isto napravite i sa začinskim biljem kao što su peršin, bosiljak i korijander.

Zelena salata

Healthy eating concept with sliced half head of lettuce isolated on a dark grey stone background.
Rosna zelena salata

Zelenu salatu čuvajte tako da je natrgate, stavite u zdjelu, zatim na nju stavite kuhinjski ručnik i prekrijete je plastičnom folijom. Kuhinjski ručnik upit će svu vlagu, a salata će ostati svježa.

Banane

Zrele banane

Banane uvijek kupujte u kupovima. Nikada nemojte trgati jednu po jednu i tako ih čuvati. Kup banana čuvajte na sobnoj temperaturi, ali im plastičnom folijom obložite stabljike. Tako će trajati nekoliko dana dulje.

Začinsko bilje

Začinsko bilje zaleđeno u maslinovom ulju

Začinsko bilje zamrznite u maslinovu ulju. Biljke će upiti maslinovo ulje zamrzavanjem, a kockice zamrznutog maslinova ulja vrlo su praktične pri kuhanju: samo ih ubacite u jelo! Funkcionira odlično s ružmarinom, kaduljom, majčinom dušicom i origanom, ne toliko delikatnim biljčicama.

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2024 11:22