Bilo da ste neke od ovih namirnica nabavili tijekom “koronašopinga” ili su već prije bile u trenutačno najvažnijem ormaru u vašem kućanstvu, ovo je deset savjeta kako ih uspješno sačuvati i produljiti njihov vijek trajanja.
Kruh

Svi proizvodi od brašna i vode će dulje ostati svježi ako ih spremite u plastičnu vrećicu u koju ćete staviti stabljiku celera. Kruh možete držati i u lanenoj ili pamučnoj krpi.
Orašasti plodovi
Bademi u staklenci

Orašaste plodove tostirajte čim ih kupite, a onda ih spremite u staklenke i čuvajte na tamnome mjestu.
Đumbir
Svježi korijen đumbira

Đumbir čuvajte u zamrzivaču, lakše ćete ga ribati i guliti, a i dulje će vam trajati.
Celer i brokula
Svježe stabljike celera

Celer i brokulu prekrijte aluminijskom folijom i čuvajte u hladnjaku. Tako će ostati svježi više od četiri tjedna.
Luk (mladi, crveni, bijeli i ljubičasti, češnjak)
Crni, bijeli i ljubičasti luk

Ako čuvate luk u smočnici, trajat će vam čak osam mjeseci. Ne spremajte ga zajedno s krumpirom, brže će se pokvariti. Spremajte ga s jabukama, to će mu pomoći da dulje ostane svjež.
Gljive (sve vrste)
Smeđi šampinjoni

Gljive uvijek čuvajte u papirnatim vrećicama (škarniclu) u hladnjaku. Plastične vrećice stvorit će vlagu i pokvariti gljive.
Šparoge
Svježe šparoge čuvajte u staklenkama

Šparoge čuvajte kao tek otrgnuto cvijeće. Odrežite im dno stabljike, spremite ih u vodu, prekrijte plastičnom vrećicom i stavite u hladnjak. Tako će ostati svježe i hrskave tjednima. Isto napravite i sa začinskim biljem kao što su peršin, bosiljak i korijander.
Zelena salata
Rosna zelena salata

Zelenu salatu čuvajte tako da je natrgate, stavite u zdjelu, zatim na nju stavite kuhinjski ručnik i prekrijete je plastičnom folijom. Kuhinjski ručnik upit će svu vlagu, a salata će ostati svježa.
Banane
Zrele banane

Banane uvijek kupujte u kupovima. Nikada nemojte trgati jednu po jednu i tako ih čuvati. Kup banana čuvajte na sobnoj temperaturi, ali im plastičnom folijom obložite stabljike. Tako će trajati nekoliko dana dulje.
Začinsko bilje
Začinsko bilje zaleđeno u maslinovom ulju

Začinsko bilje zamrznite u maslinovu ulju. Biljke će upiti maslinovo ulje zamrzavanjem, a kockice zamrznutog maslinova ulja vrlo su praktične pri kuhanju: samo ih ubacite u jelo! Funkcionira odlično s ružmarinom, kaduljom, majčinom dušicom i origanom, ne toliko delikatnim biljčicama.
Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....