DOBRI SAVJETI I RECEPTI

Kako napraviti najbolju juhu od rajčice? Jedan od ovih načina isključuje čak i stajanje za štednjakom

Bez ozbira na to volite li jesti samo juhu ili uvijek dodajete rižu, taranu, hrskavi kruh ili sendvič sa sirom, ovo su recepti koji vam ovog ljeta itekako trebaju

Na tržnice polako stižu one prave, ljetne, sočne i slatke rajčice i pravo je vrijeme za kuhanje juhe od rajčice. Osim što je dobar izbor za jednostavan i brzi ručak, uz koji možete poslužiti samo još komadiće hrskavog kruha ili sendvič sa sirom, ako je napravite u većoj količini, dio možete i smrznuti pa samo vaditi po potrebi.

U nastavku ostavljamo dva načina pripreme juhe od rajčice, uz koje ćete izvući najviše iz plodova uz što manje truda. A to je, složit ćete se, sve što nam ovih dana vrućih ljetnih dana i treba. Osim toga, donosimo i nekoliko dobrih savjeta.

image
Unsplash

RECEPT ZA KLASIČARE

Umjesto da u lonac samo ubacite pelate i kuhate ih s malo začina, u pripremu uključite još koji korak pa napravite najbolju juhu od rajčice do sada. Trebat će vam 2-3 veće rajčice, konzerva pelata, maslinovo ulje, češnjak, bosiljak, sol, šećer i papar te jedna manja glavica luka.

Na maslinovu ulju najprije pirjajte sitno sjeckani luk, a kad poprimi boju dodajte protisnuti češnjak. Količinu režnjeva koju ćete koristiti prilagodite vlastitom ukusu, ali otprilike pet komada trebalo bi biti dovoljno. Zatim dodajte šećer, promiješajte i kuhajte minutu pa ubacite rajčicu koju ste narezali na veće komade, kratko pirjajte i dodajte konzervu pelata. Sve dobro promiješajte, prelijte vodom, začinite soli i paprom i pustite da se krčka 20-ak minuta. Pred kraj kuhanja u lonac ubacite dio bosiljka, a zatim sve zajedno usitnite blenderom ili štapnim mikserom.

image
Unsplash

Vratite na vatru pa po želji u juhu ubacite šaku riže ili taranu i kuhajte dok ne bude gotovo. Na kraju ubacite još malo sitno sjeckanog bosiljka. Juhu uvijek možete poslužiti i samu, uz dodatak kockica kruha koje ste kratko zapekli na tavi koje ćete poslužiti sa strane i dopustiti da si svatko za stolom dodaje količinu po želji.

Što još dodati juhi od rajčice?

Osim pečenih kockica kruha, koje možete napraviti u pećnici ili na tavi s malo maslinova ulja, juhi od rajčice prije posluživanja možete dodati i malo ribanog parmezana ili drugog sira po želji. Posipati je možete s malo aromatiziranih krušnih mrvica (primjerice, na tavu stavite kockicu maslaca, pustite da se otopi, a zatim dodate krušne mrvice, protisnuti češnjak, limunovu koricu, soli i papar), a dodati možete i malo sitno sjeckanih svježih rajčica začinjenih s dosta maslinova ulja, bosiljka, origana, timijana, soli i papra.

U slučaju da rajčice za juhu pečete u pećnici, u kombinaciju ubacite i cherry rajčice koje se još uvijek drže na grančici, ispecite ih pa ih iskoristite za dekoraciju na juhi.

Dobra ideja bit će i tostirani orašasti plodovi poput oraha ili sjemenke.

ZA ONE KOJI NE ŽELE STAJATI ZA ŠTEDNJAKOM

U slučaju da i niste baš od stajanja za štednjakom po ovom teškom, sparnom vremenu, juhu od rajčice možete napraviti i na malo drugačiji način. Uključuje najprije paljenje klime, a zatim u pećnice.

U veću posudu stavite 5-6 sočnih rajčica koje ste narezali na komade. Dodajte i dvije manje glavice luka narezane na četvrtine, sol, papar i malo šećera. Dodajte poštenu količinu maslinova ulja, grančicu timijana, malo bosiljka i drugih začina po želji. Sve dobro promiješajte. U foliju umotajte glavicu češnjaka i dodajte nekoliko kapi maslinova ulja. Ubacite sve zajedno u pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 20-30 minuta.

image
Unsplash

Kada je gotovo, prebacite rajčicu, luk i začine u blender, a češnjak odmotajte i iz režnjeva istisnite pastu koja je nastala pečenjem. Dodajte malo tople ili vruće vode, dodatno začinite po potrebi, izblendajte i juha je gotova. Poslužite sve zajedno uz pečene kockice kruha ili, još bolje, tostirani sendvič s puno topivog sira.

image
Kristen Prahl/Getty Images
image
Amymjay/Getty Images/istockphoto

Kako napraviti najbolji sendvič sa sirom uz juhu od rajčice?

Pripremite dvije kriške kruha i s obje strane ih premažite maslacem. Na obje kriške stavite sir, najbolje cheddar, goudu, tilzit, mozzarellu ili neki drugi, lako topivi sir. Poklopite u sendvič, a zatim stavite na dobro zagrijanu tavu. Pustite da se peče dok ne poprimi hrskavu koricu s donje strane, zatim preokrenite i pecite i s druge strane. Povremeno pritisnite sendvič špatulom. Kada i s druge strane poprimi lijepu boju, a sir se rastopi, prebacite sendvič na tanjur, prerežite ga na pola i poslužite još vrući uz juhu od rajčice.

Naravno, osim sira i maslaca, sendviču uvijek možete dodati i sastojke kao što su tanko rezani kiseli krastavci, šunka ili drugi mesni dodatak, tuna, a odlična ideja bit će i malo senfa ili majoneze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 14:30