Istražili smo

Koje voće i povrće je najukusnije u travnju? Osim šparoga i mladog luka, uživajte i u kralju voća

 Shutterstock

Jači imunitet, manje kilograma i općenito bolji osjećaj u vlastitom tijelu, bez ikakvih tegoba, upravo tome svaka osoba teži. Posebno to osjećamo sad, kad proljetni umor vreba one koji se nisu na vrijeme pripremili. U posljednje vrijeme smo svemu tome dodali i još jednu važnu stavku, želimo biti što održiviji i obzirniji prema planetu. Na putu prema uravnoteženom i održivom življenju možete već danas napraviti nešto jako jednostavno - početi osluškivati ritam prirode i jesti sezonski.

Jesti sezonski znači birati ono voće i povrće koje je upravo dozrelo ili izraslo u određenom geografskom području jer upravo u tom trenutku ima najviše vitamina i minerala. Sukladno tome, i najviše benefita za vaš organizam, ali i pravo bogatstvo okusa jer ništa nije ubrano prije vremena.

Također, kad bi više ljudi jelo sezonski, industrija bi trošila puno manje fosilnih goriva i vode koji su potrebni da imamo voće i povrće izvan prirodne sezone. Kako krenuti sa sezonskom prehranom? Prvi korak je istražiti što to sada raste i dozrijeva u hrvatskoj umjereno kontinentalnoj klimi i napraviti plan. Drugi korak je pronaći pravo mjesto za opskrbu smočnice i hladnjaka. Osim tržnice, provjereno svježe sezonsko voće i povrće možete pronaći i u Lidl prodavaonicama diljem Hrvatske. Potvrdilo je to istraživanje GFK u kojemu je Lidl proglašen brojem 1 za voće i povrće u kategorijama svježina, kvaliteta te omjer cijene i kvalitete.

Upravo je travanj pravo vrijeme da nakon duge zime počnete uživati u proljetnom voću i povrću, istražili smo ponudu iz prirode za vas!

ŠPAROGE

Omiljene šparoge još se nazivaju i 'carskim povrćem'. Legenda kaže da su još u starom Rimu čitave flote brodova obilazile svijet u potrazi za njima. Teško je i nabrojati sve pozitivne strane cijenjenog zelenog štapića: obiluje vitaminima A, K, B, C, E, sadrži folnu kiselinu, kalij, magnezij, cink, a uz sve to je i siromašna kalorijama. Također, ima i snažna antiupalna svojstva, smanjuje kolesterol, jača kosti, čisti organizam.

Šparoge obožavamo jesti u fritaji, tjesteninama ili samostalne, zapečene sa slaninom.

image
Shutterstock

JAGODE

Možda niste znali, ali jagode su jedino voće čije su sjemenke izvan ploda. Također, jagoda pripada porodici ruža. One su slatke, sočne i osvježavajuće pa ih obožavaju sve generacije, a dozrijevaju upravo sada. To znači da nijedan proljetni desert nećete napraviti bez njih jer su prepune antioksidansa koji nas čuvaju od bolesti, odličan su izvor vitamina C, pomažu pri sagorijevanju masnoća (što će vam sigurno zatrebati ako ih dodate omiljenom sladoledu ili poslažete na čokoladnu tortu).

image
Shutterstock

MLADI LUK

Nema Uskrsa bez mladog luka! No, zašto ga ne bi jeli i mimo blagdana? Radi se o stvarno fantastičnoj namirnici koja je siromašna kalorijama, ali bogata antioksidansima, vitaminima A i C, zdravim vlaknima. Mladi luk smanjuje rizik od raka, štiti vid, srce, pomaže kod prehlade, što mnoge od nas upravo sad muči, ali i poboljšava probavu.

Nikako nemojte napraviti klasičnu pogrešku i baciti zelena „pera“, odnosno gornji dio mladog luka. Ona imaju protuupalno djelovanje i smanjuju umor.

ANANAS

Iako je ananas u trgovinama dostupan tijekom cijele godine, vrhunac sezone mu je od ožujka do lipnja. Zato u njemu trebate uživati upravo sada jer će imati najviše benefita i biti najukusniji!

Omiljeni sastojak voćnih salata, ali čak i pizza, pravi je koktel zdravih sastojaka. Prepun je vitamina C, mangana, beta karotena i antioksidansa što znači da je odličan za kosti, probavu, vid, srce itd. Ananas možete jesti samostalno, u već spomenutim salatama, kolačima ili se odvažiti na nešto sasvim novo i pripremiti azijski slatko-kiselo-ljuti umak s piletinom i ananasom koji možete poslužiti s rižom.

image
Shutterstock

BLITVA

Tamnozeleni listovi ovih su dana ispunili trgovine i tržnice, ali još uvijek ima previše ljudi koji ih izbjegavaju. Blitva je zaštitno lice mediteranske prehrane poznate po brojnim benefitima po zdravlje, bogata je vitaminima i mineralima, proljepšava nokte i kosu, jača imunitet i korisna je za liječenje anemije.

Kada kupujete blitvu, potražite one s većim, debljim listovima jer su zdravije, a najlakše ćete se naviknuti na nju ako je dodate u omiljena jela. Naprimjer, dodajte je u kajganu, ispunite pileća prsa blitvom i sirom ili je iskoristite u juhama.

Odlična ideja je i napraviti ukusan pesto od svježe blitve koji možete poslužiti s njokima.

MANGO

Tropsko voće možemo jesti cijele godine, no, isto kao i ananas, najslađe je upravo sada. Mango se u nekim dijelovima svijeta naziva kraljem voća jer poboljšava imunitet, zdravlje srca, vid, probavu... Mango se ne kupuje prema boji jer ima raznih vrsta pa neki imaju crvenu koru iako možda još nisu zreli. Puno je bolje kupovati prema tvrdoći, točnije mekoći. Zreli mango je lagano mekan na dodir, ali ako ste kupili tvrđi uvijek ga možete ostaviti da dozre nekoliko dana u kuhinji.

Mango se može jesti samostalno, u voćnim salatama, ali i kao sastojak glavnih jela, naprimjer u burritu ili salsa umaku kojim ćete preliti rižu.

RIKOLA (RUKOLA)

S dolaskom proljeća u svojim biste vrtovima mogli primijetiti male zelene listiće rikole koja se skrivala cijelu zimu i sada pokazuje svoje ovogodišnje lice. Ako nemate vrt, prizor svježe zelene rikole će vas razveseliti u trgovinama ili na tržnicama. Nekoliko stvari je bitno naglasiti o ovoj blago gorkoj salati: ona pomaže u mršavljenju jer se sastoji od 90 posto vode, pomaže pri održavanju krvnog tlaka, jača kosti i smanjuje rizik od kroničnih bolesti.

Rikulu obožavamo na pizzi, na salatu, u sendvičima, ali i kao pesto kojim ćemo preliti omiljenu tjesteninu.

image
Shutterstock

KIVI

Stručnjaci upravo kivi navode kao idealan obrok prije spavanja jer nema puno kalorija, a može vam pomoći da se bolje naspavate. Jedno je istraživanje pokazalo da su ispitanici koji su prije spavanja pojeli dva kivija znatno brže zaspali, ali i san im je bio kvalitetniji. Osim prije spavanja, kivi je odličan i kao doručak, ali i umjesto deserta. Kivi je pun vitamina A, C i E zbog čega djeluje antioksidativno te je dobar za zdravlje dišnog sustava. U moru zdravstvenih benefita dobro je istaknuti da kivi pospješuje adekvatan razvoj fetusa pa je neophodan u prehrani trudnica.

Sve ovo voće i povrće možete pronaći u trgovinama Lidla, gdje se najveća pažnja pridaje svježini i kontroliranoj kvaliteti ovih proizvoda, što je i potvrdilo gore spomenuto istraživanje GFK.

Voće i povrće s Lidlove tržnice uvijek je svježe, kontrolirane kvalitete i dostupno po poznatoj Lidl cijeni koja garantira najbolji omjer cijene i kvalitete i u segmentu voća i povrća. Dostava voća i povrća u trgovine Lidla vrši se svakodnevno, a iskusni radnici kontroliraju njegovu svježinu i kvalitetu, posebno pazeći da su temperatura i vlažnost zraka idealni za prijevoz i skladištenje, pa su tako u ponudi samo najsvježije namirnice. Redovito se kontrolira cijeli proces dostave, a Lidl godinama surađuje s provjerenim dobavljačima, smanjujući broj posrednika između kupaca i proizvođača. Lidl trenutačno surađuje s više od 400 domaćih dobavljača.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 23:04