Za pripremu omiljene jesenske slastice najprije će biti potrebno pripremiti dizano tijesto, no to vas ne treba ustrašiti. Bitno je pridržavati se omjera te opisa postupka izrade i uspjeh je zajamčen.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
130 ml toplog mlijeka
21 g svježeg kvasca (pola kockice)
15 g šećera (1 velika žlica)
500 g glatkog brašna
Pola žličice soli
1 žlica praška za pecivo
170 g čvrstog jogurta
1 jaje
Za pripremu nadjeva trebat će vam:
100 g omekšalog maslaca
120 g smeđeg šećera
2 žličice cimeta
Za preljev će vam trebati:
120 g krem sira
100 g šećera u prahu
50 g omekšalog maslaca
1 vanilin šećer
Priprema:
1. Pripremite sve sastojke sobne temperature.
2. U mlako mlijeko stavite šećer i kvasac da se zapjeni. U zdjelu stavite sve suhe sastojke te dodajte zapjenjeni kvasac, jaje i jogurt te umijesite glatko tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže najmanje sat vremena.
3. Dignuto tijesto radi lakšeg valjanja stavite na papir za pečenje i razvaljate u pravokutni oblik približnih dimenzija 45 x 35 cm.
4. Po tijestu rasporedite smjesu za nadjev koja se sastoji od maslaca, smeđeg šećera i cimeta.
5. Tijesto zarolajte u štrucu.
6. Oštrim nožem režite rolice na debljinu od 2,5 cm te slažite u namašćenu posudu za pečenje.
7. Rolice ne lijepite jednu uz drugu jer se još prije pečenja moraju dizati minimalno dvadeset minuta. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Dok se tijesto peče, pripremite preljev.
8. Tek izvađene rolice iz pećnice premažite prethodno pripremljenim umakom od krem sira, šećera u prahu i maslaca.