Bez greške

Korisni savjeti i trikovi za uvijek savršeno kremaste i ukusne lazanje

Ovaj talijanski klasik često se svrstava na vrh ljestvica jela koja obožavaju mase ljudi širom svijeta. No, nisu sve lazanje iste, evo na što treba pripaziti

Ne postoji jedna anketa koja kaže kako su lazanje, poznati i obožavani klasik talijanske kuhinje, mnogima omiljeno jelo. Naime, često se upravo lazanje svrstavaju na vrh ljestvica jela koje obožavaju mase širom svijeta. Međutim, nisu sve lazanje jednako dobre. I sami znate kako nekad znaju biti presuhe, ponekad im nedostaje malo masnoće ili umaka, a nije iznimka i da neki ne znaju koje meso u njih staviti. Bez obzira volite li više mesne ili lazanje s povrćem, ekipa s portala loveFOOD Stuff na jedno je mjesto popisala savjete kako uvijek ispeći savršeno kremaste i ukusne lazanje! Ovo su njihovi trikovi.

Video: Pexels/Alleksana

Odaberite najbolje za sebe
Odabir mesa kod ovog jela igra bitnu ulogu. Stoga ne posežite za već pakiranim mljevenim mesom, nego radije tražite mesara da vam samelje komad junetine i svinjetine. Omjer 50:50 idealan je da dobijete meso odličnog okusa i dovoljne masnoće kako bi lazanje ispale baš kako trebaju. Neka bude mljeveno samo jednom.

Dodatak za bogatiji okus
Lijepa prošarana slanina, panceta, pileća jetrica ili kvalitetno crno vino, dat će posebno dobar okus ovom jelu. Pritom, slaninu, pancetu ili jetrica dobro prodinstajte na luku, a kod dodavanja vina u umak pripazite da iz njega ispari sav alkohol.

image
Pexels/Marinautrabo

Posuda je važna
Premda se čini očitim, treba napomenuti kako za pripremu treba koristiti duboku i široku tavu. Razlog tome je što želimo postići da se svi sastojci jednako zapeku i prožmu, a potom i skuhaju.

Ovo nije bolognese!
Ragu za lazanje se razlikuje od umaka bolognese po tome što je to mesni umak s malo ili bez rajčice, ovisno o talijanskoj regiji u kojoj se kuha. Pravi ragù počinje s il soffrittom - mješavinom sjeckane mrkve, celera i luka koji se pirja. Potom se na njega, na malo maslinova ulja dodaje meso. Kad meso pusti vodu i malo se zapeče, priprema se umak s temeljcem, ponekad vinom i pastom od rajčice.

Ne zaboravite na začine
Meso nije dovoljno da bi jelo dobilo sav taj bogati okus o kojem maštamo kad pomislimo na lazanje! Bitni su i začini, pa umaku dodajte lovor, ružmarin, majčinu dušicu, sol i papar. Naravno, na soli i papru nemojte štedjeti - cijelo vrijeme začinjajte, kušajte i po potrebi dodajte još. Ako koristite svježe začinsko bilje, nemojte zaboraviti otkinuti veće listove ili peteljke.

image
Pexels/Alleksana

Tajna dobrog umaka
Nakon što odaberete začine, druga ključna komponenta dobrog umaka je vrijeme. U pravilu će vam trebati najmanje dva sata da skuhate dobar umak. Kako tekućina iz njega isparava, postajat će bogatiji i ukusniji, a ako ste dodali vino, alkohol će imati dovoljno vremena da ispari.

Nezaobilazni béchamel
Naravno da je lazanje moguće napraviti i bez njega, no to onda nisu lazanje o kakvima govorimo. Dakle, nema klasičnih lazanja bez béchamela. Napravite zapršku od brašna i maslaca, pa postupno umiješajte mlijeko, malo mljevenog muškatnog oraščića, soli i bijelog papra. Provjerite je li bijeli umak dovoljno gust prije upotrebe.

Koji sir odabrati?
Ako ste za klasiku, koristit ćete parmezan, ali mnogi više vole i koriste mozzarellu ili ricottu, a i kombinacija tih sireva je posebno popularna. Zbog mozzarelle ćete dobiti lijepo topivi sir koji se rasteže, a zbog ricotte lijepu kremastu teksturu.

image
Pexels/Alleksana

Suha ili svježa tjestenina?

Svježa tjestenina je mekša pa uvijek postoji rizik da će se prekuhati i postati gnjecava, stoga se, ako volite tjesteninu al dente, odlučite za sušenu. Za bogatije lazanje, tjestenina s jajima ponudit će više okusa od one samo od brašna i vode.

Treba li tjesteninu skuhati prije

Kuhanje nije baš preporučljivo, ali blanširanje je. Naime, prekuhana tjestenina će se skupiti ili potrgati pa vaše lazanje neće zadržati oblik. S druge strane, ako nije kuhana, tjestenina upija umak zbog čega jelo može postati suho. Nakon blanširanja listove stavite zasebno kako se ne bi zalijepili.

U čemu peći

Za početak provjerite imate li dovoljno duboku posudu za pečenje. Trebala bi biti barem 7,5 cm duboka, 33 cm duga i 23 cm široka. Ove dimenzije daju dovoljno prostora da se listovi lazanja po dužini i širini ne preklapaju i dovoljno visine za tri sloja i sir i umak na vrhu.

image
Pexels/Alleksana

Kako ih slagati

Kako se ništa ne bi zalijepilo za dno posude za pečenje, počnite sa slojem crvenog umaka, zatim manjim slojem bijelog umaka, a zatim slojem tjestenine. Ponavljajte postupak - crveni umak, bijeli umak, tjestenina. Pobrinite se da završni sloj tjestenine bude potpuno prekriven s oba umaka ili samo bijelim umakom i posipajte sirom.

Kako ih ne presušiti

Prvo uvijek provjerite jeste li pripremili dovoljno umaka i lazanje pokrijte aluminijskom folijom dok se peku. Kad dođete na pola pečenja, uklonite foliju kako bi se lijepo zapekle. Lazanjama obično treba oko 40 minuta pečenja na temperaturi od 180 °C.

Najteži dio

Vrlo vjerojatno ćete doći u iskušenje da ih odmah krenete jesti, ali lazanje, nakon što ih izvadimo iz pećnice, treba pustiti da se malo slegnu i ohlade. Ostavite ih barem 10-20 minuta prije posluživanja. Također pripazite, ako lazanje prerežete prerano, slojevi će biti neuredni i neće se držati zajedno.

Na kraju, spomenimo i kako postoje izvedenice ovog jela, a naš favorit donosimo vam u nastavku.

GIBANICA S MLINCIMA, GOVEĐIM REPOM I MIŠANCIJOM

image

Ličke lazanje

Tomislav Krišto/Cropix

Recept potražite ovdje.

Također, nemojte zanemariti važnost bešamel umaka! Što sve može poći po krivu i kako ga pripremiti da uvijek ispadne dobar, doznajte na ovoj poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 06:02