Ali nemojte dopustiti da vas kratak popis sastojaka zavara. To znači da morate biti još pažljiviji u procesu izrade.
Prva i najvažnija stvar je da pročitate pažljivo recept koji ćete slijediti i pripremite svu potrebnu opremu. (posudice u kojima ćete poslužiti puding, pjenjaču…). Zapamtite da je kod pudinga sve u miješanju pa je dobro pripremiti vaše ruke na dugotrajno i žustro miješanje.
Škrob je prilično velik problem! Škrob ima tendenciju zgrušavanja unutar pudinga te se zna ne otopiti dovoljno zbog čega vaš puding neće biti dobre konzistencije. Ono što trebate napraviti jest zajedno promiješati šećer i škrob. Zrnca šećera će dobro usitniti škrob i razbiti sve moguće grudice.
Temperiranje dolazi na red. Situacija kada trebate dodati hladne sastojke u vruće mlijeko ili vrhnje postaje lakša ako hladne sastojke istemperirate s par žlica vrućeg mlijeka.
Vrijeme kuhanja je zapravo jednostavno odrediti, kada puding počne kuhati kuhajte ga još minutu ili dvije i gotov je!
Donosimo i recept za savršen domaći puding od vanilije!
Trebat će vam:
500 ml mlijeka 6 žlica šećera u prahu 3 žumanjka 3 žlice škrobnog brašna prstohvat soli 30 g maslaca sjemenke 1 mahune vanilije ili 1 žlica tekućeg ekstrakta vanilije |
Priprema:
Ugrijte 450 ml mlijeka i 3 žlice šećera do vrenja pa maknite s vatre. Preostali šećer u prahu tucite sa žumanjcima pa zatim dodajte preostalo mlijeko i škrobno brašno. Dobro izmiješajte tako da ne bude grudica. Malo posolite. Dobivenu mješavinu ulijte u ugrijano mlijeko i kuhajte na srednje jakoj vatri neprestano miješajući dok se puding ne zgusne. Umiješajte vaniliju i maslac pa dobro promiješajte. Izlijte u čaše za posluživanje. Ako ne želite da se na vrhu stvori kora, na vrh pudinga stavite po komad prozirnije folije i ostavite puding da se hladi dva do tri sata.