Ne mijenja mu okus

Može li se slatko domaće grožđe sačuvati za zimu? Može, a ne morate ga zamrzavati, ni prerađivati

 Unsplash
Posljednjih dana svi govore o metodi za koju vam trebaju tek dva sastojka, tegle i malo vremena

Ovih dana vinogradi i brajde puni su slatkog domaćeg grožđa i dok ga s guštom jedemo, svima nam je barem jednom prošlo kroz glavu kako bi bilo lijepo te mirisne i nadasve ukusne bobice sačuvati za zimu i dane kada ih nema. No kako to napraviti bez da ih prerađujemo ili ako ne želimo od grožđa raditi vino, ocat ili džem?

image
Unsplash

Navodno postoji dobar trik. Naime, posljednjih dana svi pričaju o načinu kojim nam baš to može poći za rukom, a za to vam uz grožđe trebaju još samo dva sastojka, koja grožđu neće promijeniti okus.

Ne zaboravite, dakako, kako je grožđe u potpunosti iskoristivo, da se od njegovih koštica, odnosno sjemenki, može raditi ulje kako to čine ovdje, da možete napraviti i varenik ili isprobati ovaj recept za savršeni džem od crnog grožđa. A ako želite isprobati metodu čuvanja svježih bobica, tada isprobajte recept u nastavku.

Trebat će vam:

grožđe
voda
šećer

image
Unsplash

Priprema:

Pripremite velike tegle koje ćete oprati i sterilizirati.

Skinite bobice s grozdova, stavite ih u veliku zdjelu ili lonac i dobro operite i ocijedite. Punite staklenke do vrha bobicama, a zatim svaku teglu napunite vrućom vodom i na kraj dodajte jednu žlicu šećera. Tegle čvrsto zatvorite pa ih na stranu poklopca slažite jednu do druge u veliku lonac (najbolje onaj koji koristite za pečenje ajvara ili buzaru). Lonac sad napunite vodom, zagrijte do vrenja i pustite da kuha 5 minuta. Isključite i ostavite tegle tako dok se ne ohlade.

Kad su se ohladile, tegle izvadite iz lonca, obrišite i pospremite na tamno i hladno mjesto, najbolje podrum ili ostavu (ali ne i hladnjak).

Ovako pripremljeno grožđe možete jesti već nakon nekoliko dana, ali i tjedana.

Evo kako to izgleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 08:55