Tako to rade pravi majstori

Neka noćas i vaša svinjska pečenka hrska pod zubima kao u najboljoj pečenjari

Ako ste se i vi odlučili ući u Novu godinu "školski", uz komad fine hrskave pečenke, i želite to napraviti kao profesionalci, ovo je tekst za vas

Kada poželiti pripremati svinjska rebra, plećku, potrbušinu ili koljenicu, bilo da to pečenje poslužujete uz neki klasični prilog ili kao dio kompleksnijeg jela, sigurno se među gostima oko vašeg stola barem dvoje “brusi” na finu hrskavu kožicu. Tako će, vjerujte nam, biti i večeras kada se dobro raspoloženo i gladno društvo okupi u vašem domu. Stoga nas uopće ne čudi vaša trema, jer dobro znamo kako baš nikome nije "napeto" kad je svinjska kožica gumena i žilava. Kako biste to ovog i svaki idući put kad se oslučite ispeći pečenku ne bi ponovilo, donosimo popis koraka koje vrijedi odraditi kako biste to izbjegli.

image
Unsplash

ZAŠTO SVINJSKA KOŽICA NIJE HRSKAVA?

MOGUĆI RAZLOG: Koža vrlo vjerojatno nije bila dovoljno suha...
Pazite da svinjetinu potpuno osušite papirnatim ubrusom prije utrljavanja soli i ulja, jer će višak vlage spriječiti da postane hrskava.

MOGUĆI RAZLOG: Jeste li narezali kožicu?!
Također, važno je zarezati kožu ako želite da se dobro ispeče. Za ovo će vam trebati oštar nož ili zamolite svog mesara da to učini umjesto vas.

MOGUĆI RAZLOG: Koliko ste soli koristili?
Koristite dovoljno soli da prekrijete svinjsku kožu, jer to uzrokuje da se napuhne i postane hrskava. Sol dobro utrljajte u kožu, uključujući i urezane brazde. Jednom kad to učinite, uklonite višak soli.

MOGUĆI RAZLOG: Meso niste na vrijeme izvadili iz hladnjaka?!
Svinjetinu uvijek izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije pečenja kako bi meso postiglo sobnu temperaturu. Visoka početna temperatura neophodna je za postizanje hrskavosti.

image
Docinets Vasil/Getty Images

DOBRI SAVJETI!

1. Za dodatnu hrskavost kožice, posljednjih 5 minuta pečenja možete namazati kožu uljem i uključiti opciju grilla, samo pazite da vam meso ne zagori.

2. Čak i ako vam uz sve ove upute koža ostane gumena, postoji rješenje! U lončiću ugrijte svinjsku mast, pa vrelom rastopljenom masnoćom oprezno prelijte pečenku koju ste upravo izvadili iz pećnice.

3. I jedan bitan korak koji treba zaobići - nikad ne pokušavajte do hrskave kožice doći tako što ćete je dodatno zapeći u tavi! Zašto? Prvo, zasmrdjet ćete cijelu kuću. Masnoća u tavi treba biti na vrlo visokoj temperaturi da biste postigli željeni učinak, a to neizbježno znači dim i neugodan miris. Još jedan razlog da to ne činite, je što bi se taj neugodan miris mogao prenijeti i na meso, koje biste pritom mogli i presušiti.

image
Shaiith/Getty Images/istockphoto

OSNOVNA PRAVILA PEČENJA SVINJETINE

Prvo i osnovno, ako imate recept - držite ga se!

Međutim, ako improvizirate, slijedite osnove pečenja - začinjeno, a možda i nadjeveno meso, stavite zajedno s prilogom u duboku posudu, najbolje s poklopcem, i podlijte s decilitar i pol tekućine (vode, vina, temeljca) po kilogramu mesa. Pecite na maksimalno 180 ºC na programu s upaljena oba grijača jedan sat po kilogramu mesa. Ako pečete na programu s ventilacijom, smanjite temperaturu na 170 ºC. Pred kraj pečenja otklopite posudu, prelijte sokove od pečenja preko pečenke i pecite još 5 do 10 minuta otklopljeno na 10-ak stupnjeva većoj temparaturi. Po potrebi, već oviso o tome koliko je pečeno, prilog koji se pekao uz meso izvadite iz posude ili ga dodatno zapecite.

image
Clarkandcompany/Getty Images

SVINJSKA POTRBUŠINA NA TALIJANSKI NAČIN: PRIPREMITE PORCHETTU

Ako još niste bili u mesnici, tada vam ovdje ostavljamo i šalabahter koji bi vam mogao pomoći pri odabiru komada mesa od svinjetine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. prosinac 2024 21:58