Ništa ne može podići običnu salatu na višu razinu kao dobro pogođeni preljev odnosno umak, a upravo je njegovo dodavanje najbolji način kako udariti kontru svježem, kuhanom i pečenom povrću i drugim sastojcima koji se nađu u vašoj salati. Isprobavanje raznih kombinacija namirnica, prilagođavanje njihovih količina te unošenje malih, ali značajnih promjena u omiljenu recepturu za preljev predstavljaju siguran put kako izbjeći dosadu u pripremi salate koja s lakoćom može postati i glavni dnevni obrok, osobito tijekom ljetnih mjeseci.
U procesu eksperimentiranja najbolje je biti otvorena uma i u svoje umake dodati i neke sastojke koje na prvu možda ne biste povezali s tim jelom. Sjajan primjer je ekstrakt vanilije!
Iako smo navikli koristiti ga za razne kekse, biskvite i druge kolače, upravo vanilija može podići okus čak i najjednostavnijeg vinaigrette umaka na bazi octa i ulja, a da ne spominjemo druge, kompleksnije preljeve. Vanilija pomaže uravnotežiti gorčinu i ublažiti kiselinu u preljevu, kao i dodatno istaknuti slatke sastojke koji su prisutni. Kao i kada se koristi u slastičarstvu, vanilija nikad nije napadna ni izražajna, nego ustvari omogućuje drugim sastojcima da doista zablistaju.
Vanilija će ublažiti intenzivne okuse jakih sireva, češnjaka ili pak sirovog luka te će se odlično slagati sa salatama koje sadrže razno bobičasto voće, ali i drugo slatkasto povrće kao što su cikla ili batat. Idući put kada ćete spremati omiljeni preljev za salatu, dodajte mu četvrt žličice ekstrakta vanilije za početak pa prilagodite količine ovisno o ukusu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....