Nedavno smo na portalu Bon Appetit naišli na tekst o marinadi od jednog sastojka, koji nas je već na prvu prilično zaintrigirao. Kako piše autorica teksta Sheela Prakash, otkad je isprobala ovu metodu, često joj se vraća, jer je, zapravo, u pitanju sastojak koji bi obično bacila. Naime, kada kupuje feta sir u salamuri, koja je zapravo samo sol i voda, sir potroši na klasičan način, primjerice u salati, s tjesteninom, na pizzi i u sendvičima, ali slanu vodu ostavlja kako bi u njoj marinirala piletinu.
RECEPT: OMILJENI UMAK OD FETA SIRA
U pitanju je, dakle, tekućina u kojoj stoji sir pa on s vremenom polako otpušta svoj okus i komadiće, što dodatno utječe na kasniju funkciju salamure. Kako su objasnili iz Bon Appetita, sa znanstvenog gledišta, najveći plus je zapravo mliječna kiselina iz sira koja se zadržava u salamuri i koja, da skratimo, na kraju doprinosi mekšem, sočnijem mesu. Ako ste ikada isprobali marinirati piletinu u jogurtu, bit će vam jasno o čemu govorimo. Ako niste, svakako savjetujemo da to učinite što prije.
RECEPT: HRSKAVA PILETINA U JOGURTU IZ PEĆNICE
Za razliku od jogurta, salamura u kojoj se nalazi feta sir je, uz sve to, još i dovoljno slana pa vam na kraju niti jedan drugi sastojak za marinadu i ne treba.
U slučaju da ipak želite dodatno začiniti svoje komade mesa, uvijek možete dodati začinsko bilje po želji ili jednostavno papar, crvenu papriku i druge klasične začine. Osim toga, autorica teksta dodaje i da se u marinadu može dodati Dijon senf, protisnuti češnjak, malo limunove korice, smeđi šećer ili med.
Bez obzira na to koju opciju odabrali, sve zajedno jednostavno ubacite u vrećicu sa zip zatvaračem ili posudu s poklopcem, dobro promiješajte i obložite piletinu pa pustite da u hladnjaku stoji 8 do 24 sata. Nakon toga, izvadite je iz marinade, obrišite papirnatim kuhinjskim ručnicima i pecite na željenoj masnoći. Piletinu na kraju pustite da malo odmori, a potom je poslužite uz prilog po želji. Naša je preporuka kakva dobra ljetna salata s prvim sočnim rajčicama, grilanim tikvicama i, naravno, feta sirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....