Sve smo ih probali

Odlazak na plažu nezamisliv vam je bez paštete, a ljetna rajčica bez maslinova ulja? Imamo top preporuke

Gledajući prazan Zagreb, nadamo ste da ste i vi jedni od onih sretnik koji su sad negdje u hladu borova s jedinom brigom - što pojesti

Premda smo ne tako davno podrugljivo gledali na strane turiste koji na našim prekrasnim plažama, bilo divljim, bilo onima koje u blizini imaju beach barove i restorane, otvaraju paštetu, bez ikakvog srama možemo reći kako smo i sami to isprobali i da nam se svidjelo. Stoga i mi već neko vrijeme za plažu pripremimo termo torbu u koju uz rashladne pločice stavljamo omiljene napitke, voće, kruh i paštetu.

image
Privatna arhiva

No, kako iz godine u godinu nismo mogli vjerodostojno testirati sve koje smo probali i odabrati najbolju, podvrgnuli smo ih kušanju Dobre hrane i napokon došli do odgovora - koja je pašteta najbolja. Odabrali smo jetrenu, podjednako pileću i svinjsku, jer je najviše volimo. Tako smo si jednom zauvijek olakšali kupovinu prije odlaska na ljetovanje, a nadamo se kako će i vama biti od koristi.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Dakle, apsolutni pobjednik našeg velikog kušanja za koje smo (pri)kupili 34 jetrene paštete različitih proizvođača u različitim trgovinama široke potrošnje, je jetrena pašteta poznate mesarske obitelji.

"Odlično je začinjena, malo slanija, lagano paprena, i to nam se sviđa. Nije premasna i išli bismo tako daleko da bismo rekli da podsjeća na domaću. Jako dobra pašteta!", komentirali smo na kušanju.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Riječ je o pašteti mesnica Bastalec koja je klasificirana kao pileća jetrena pašteta (u crijevu). Težine je 154 g, kupili smo je na zagrebačkoj tržnici Kvatrić po cijeni od 0,81 €.

Treba spomenuti i kako smo odabrali najbolju paštetu iz supermarketa, to je bila pašteta Podravka classic, 95 g, kupljena po cijeni od 1,33 € u Konzumu, za koju smo se složili da "ima blago mrvičastu teksturu. Ništa nije agresivno u ovoj pašteti i zapravo je ugodna okusa. Sviđa nam se".

Sve paštete koje smo kušali, kao i naše dojmove pronađite ovdje.

A pašteta nekako uz sebe vuče i nešto osvježavajuće. Jedni je rado jedu sa svježom paprikom, a drugima ništa ne godi kao slatka ljetna rajčica, pogotovo ako je netom prije ubrana, pa još topla od sunca. Nju, dakako, možete dodati u svoj sendvič s paštetom, a možete je, poput mnogih, jesti i samu.

No, ako ne možete zamisliti zdjelicu rajčica bez da po njoj posipate barem nekoliko kapi maslinova ulja, mogli bi vam pomoći rezultati našeg nedavnog testiranja koje je podiglo prašinu. Naime, i sami znate kako su domaća maslinova ulja skupa, baš kao i ona naših nagrađivanih maslinara. Stoga smo se odvažili testirati maslinova ulja robnih marki iz supermarketa, koja su cijenom ipak barem malo pristupačnija i došli do odgovora koji je mnoge mučio - vrijedi li i koja maslinova ulja kupiti u trgovini.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Rezultati su pokazali da vrijedi kupiti njih tri od 14, koliko smo ih uspjeli pronaći. Prvo među njima je maslinovo ulje SPAR PREMIUM "ISTRA", 500 ml, po cijeni od 11,99 €. Ovo ulje je na miris izražajno zeleno-voćno, a na okus blagih gorčina i retronazalne pikantnosti, koja povratno iz grla dolazi postepeno i nježno. To se ulje može koristiti za sva jela u domaćinstvu, kako za začinjavanje hrane tako i za termičku obradu. Najviše bi išlo uz blaga jela, sve vrste rižota i tjestenina te jela od ribe i morskih plodova. Ulje koje bi nam se svima svidjelo, jer nije tipično istarsko zeleno maslinovo ulje.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Iza njega je talijansko ulje Podere del Conte iz Eurospina, 750 ml, koje košta 10,99 €. Ulje je na miris i okus izrazito voćno, gotovo zrelo voćno na maslinu, što je odlika kasnije berbe. Ali samo ulje nije izgubilo svoje pozitivne karakteristike gorčine i pikantnosti. Dapače, pikantnost je dosta izražajna do jaka. Ulje je viskoznije tj. masnije, ostaje dosta dugo u ustima, ali ne zamara. Ulje pogodno za svaku primjenu, ali ponajviše za kuhanje.

image
Vanesa Pandžić/Cropix

Dobar izbor je i SPAR PREMIUM "EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE", 500 ml, koje košta 11,99 €. Na miris je izražajno zeleno-voćno, a na okus umjerene gorčine i malo intenzivnije retronazalne pikantnosti. Kad ne bismo znali da je dalmatinsko, pomislili bismo da je istarsko, ali je zato i baš zanimljivo jer mnogi misle da se u Dalmaciji proizvode samo blaga ulja. Ovo ulje dobro se slaže uz hranu sa žara: meso, ribu, škampe, školjke i sve što ima dima u sebi. Također odlično ide uz povrtne i juhe od rajčice, gorkaste salate, ali i kolače od crne čokolade. Vrlo dobro dalmatinsko ulje koje se krije pod robnom markom.

Sva maslinova ulja robnih marki koje smo kušali i testirali, kao i naše dojmove pronađite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 06:02