Mnogi vole s vremena na vrijeme popiti čašu pjenušca ili šampanjca, pogotovo u svečanijim prilikama kao što je novogodišnja proslava koja je iza nas. No, što ako nam u boci ostane malo vina, koje je izgubilo balončiće? Treba li ga zato baciti? Ako je vjerovati chefu Lamaru J. Mooreu - nikako! Naime, kako je izjavio za foodandwine.com, takvo vino bez grižnje savjesti i razmišljanja možete upotrijebiti pri pripremi nekih jela.
Preporuke Saše Špiranca: Koje pjenušce poslužiti na tulumu, svečanom ručku i u intimnijem okruženju?
Moore kaže da su pjenušava vina zapravo odličan dodatak slanim i slatkim jelima te navodi kako će prijati uz školjke, kao što su jakobove kapice ili, primjerice, beurre blanc. Ali pritom naglašava i kako s pjenušavim vinima i šampanjcima treba paziti kada se dodaju kiselim namirnicama.
"Kada kuhate s pjenušcem, oslonite se na slatkoću vina. S mirnim bijelim vinom izvlačite puno tanina iz kožice grožđa i kuhanjem oslobađate taj prirodni šećer", kaže.
Još jedan izazov kod kuhanja s ovim vinom je to da može lako doći do karbonizacije, pa ga treba dodavati postepeno, na laganoj vatri i cijelo vrijeme kušati i nadgledati kuhanje.
Koristiti ga možemo i u marinadi za perad ili plodove mora. A, ako ste primijetite da ste u neko jelo ulili malo previše pjenušca ili šampanjca, dodavanjem masnoće poput maslaca, možete ga spasiti da umjesto na stolu ne završi tamo gdje ne bi trebalo.
Želite li naučiti raditi trufflese, isprobajte recept naše poznate pastry chefice.
Business Insider svojevremeno je objavio i konkretne recepte u kojima se za pripremu jela koriste pjenušava vina i šampanjac. Istaknuli su risotto s rajčicom, hollandaise umak, file lososa, tradicionalni francuski umak beurre blanc (koji spominje i Moore), čokoladne trufflese, pečeno pile, a predložili su i da ga probamo oživjeti jednostavno dodajući u čašu voće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....