Kada radite deserte s bananom, jedna od stvari na koje uvijek možete računati jest da će vrlo brzo nakon što ovo voće narežete na kolutiće, oni početi mijenjati boju iz mliječno žute u neuglednu smeđu ili čak crnu. To nije toliki problem ako ti kolutići završe na dnu kolača, prekriveni raznim kremama i šlagom, no i nije baš neka sreća ako ih morate iskoristiti za zadnji sloj i dekoraciju kolača, pita, torti ili slastica u čašicama.
Srećom, postoji jednostavan način kako spriječiti promjenu boje - uronite kolutiće u voćni sok! Kiselina iz voćnih sokova spriječit će da banana krene ispuštati enzime koji su, u doticaju s kisikom, odgovorni za tamnjenje. Ovisno o receptu koji radite, možete iskoristiti sok od naranče, grejpa, limuna ili ananasa, koji svi sadrže visoku razinu kiseline. Negativna strana ovih opcija jest da bi mogle dati dodatni kiselkasti okus samoj banani, koja joj možda ne odgovara i koja može narušiti sklad deserta koji radite.
Alternativa koja ne bi trebala znatno utjecati na slatkoću same banane jest sok od jabuke! Iako nije okusom osobito kiseo, sok od jabuke u sebi ipak sadrži kiselinu koja će spriječiti da banana promijeni boju, a usto neće smanjiti njenu slatkoću.
Drugi sastojak koji možete isprobati je med, čija je razina kiselosti slična onoj od jabučnog soka - pH meda je između 3.2 i 4.5, a usto sadrži i spojeve peptida koji zaustavljaju smeđenje banane. Pritom to ne znači da kolutiće banane treba uroniti u med, nego je potrebno otopiti žlicu meda u 120 ml vode pa dobivenom tekućinom na 30 sekundi natopiti narezanu bananu. Trik s medom možete primijeniti i na narezane kriške jabuke, a koristite li one osobito kisele u svojim kolačima, med će im dati barem naznaku slatkoće.
Naravno, ako zaboravite primijeniti ove savjete i kolutići banane vam ipak promijene boju, tanki sloj šlaga sakrit će svaku grešku, a vi sačuvajte ovaj tekst do idućeg puta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....