dobri trikovi

Ovaj kuhinjski gadget košta manje od 10 eura, a može vam pojednostaviti život na više načina

Od pripreme koktela, ispiranja žitarica i cijeđenja povrća, ovo kuhalo na sebe može preuzeti više različitih uloga

Kuhalo za kavu ili čaj s kompresijskim cjedilom (engl. French Press), kuhinjsko je pomagalo koje možete pronaći u većim dućanima s kućanskim potrepštinama za svega desetak eura, a sastoji se od staklenog spremnika i preciznog cjedila kroz koje se protiskuje tekućina, odnosno čaj ili kava.

Kava ili čaj stavljaju se u stakleni element kuhala, zatim ih se prelije vrućom vodom te ih se pusti da se namaču izvjesno vrijeme, a potom slijedi procjeđivanje spuštanjem metalnog nastavka kroz spremnik čime se, poput preše, pritišću čestice čaja ili kave. Ono što ostane iznad metalne komponente vrući je napitak spreman za konzumaciju.

image
Halil Tekin /Getty Images/istockphoto

Osim ove klasične namjene, postoji toliko korisnih načina na koje možete koristiti svoje kuhalo s prešom, a evo što još s njim možete pripremiti:

Pjenu od mlijeka

Kako biste pomoću ovakvog kuhala napravili pjenu od mlijeka, ulijte u spremnik toplo mlijeko tako da popunite njegovu trećinu. Pomoću metalnog dijela "pumpajte" gore-dolje mlijeko oko pola minute kako bi se zapjenilo. Dobivenu pjenicu samo izlijte u šalicu na vašu kavu ili matcha čaj.

Brzi temeljac

Želite li spremiti brzi temeljac u svom kuhalu, napunite spremnik začinima i sastojcima kao što su to zdrobljeni češnjak, narezani đumbir, razno začinsko bilje, usitnjeni mladi luk, peršin i slično, zatim ih prelijte vrućom vodom, dobro promiješajte i zatvorite kuhalo. Pustite da se sastojci namaču pet do deset minuta - što duže namirnice stoje u vrućoj vodi, to će intenzivniji biti okus. Maknite poklopac, još jednom promiješajte, pa vratite poklopac i procijedite. Dobivenu tekućinu posolite i dobili ste bazu za juhe, rižota, razne umake...

Infuzirano ulje

Slično kao i kod juhe, stavite željene sastojke kao što su češnjak, začini, ljute papričice i slično u spremnik, prelijte vrućim uljem koje ste prethodno par minuta zagrijali u lončiću, pustite da se sastojci namaču i ulje da se infuzira, a zatim procijedite. Prelijte ohlađeno infuzirano ulje u posebnu bočicu i koristite za aromatiziranje salata, brusketa, tjestenina i slično.

image
Wachiwit/Getty Images

Dobro isprane žitarice

Kuhalo za kavu ili čaj, sa svojim ugrađenim cjedilom, odličan je alat za ispiranje sitnijih žitarica i općenito manjih količina pa ga tako upotrijebite za ispiranje riže ili pak kvinoje. Nekuhane žitarice ubacite u spremnik, prelijte vodom, dva-tri puta "pumpajte", procijedite i ponovite postupak sve dok voda ne postane čista.

image
Ana Lopez Fernandez/Getty Images

Dobro iscijeđeno povrće

Kada radite jela s naribanim tikvicama, batatom, krumpirima ili bundevom, posebnu pažnju potrebno je posvetiti njihovom cijeđenju kako biste uklonili suvišnu tekućinu koju će to povrće pustiti. Zato ubacite naribano povrće u kuhalo, pritisnite ga dobro pomoću nastavka za cijeđenje i istočite suvišnu tekućinu van. Tako ćete izbjeći prljanje krpa i klasičnu muku oko cijeđenja.

Brzi koktel

Ako nemate klasični šejker, ali imate ovo kuhalo, možete odmjeriti sve sastojke željenog koktela, ubaciti ih u spremnik kuhala i blagim pokretima gore-dolje pomoću nastavka za cijeđenje dobro pomiješati sastojke. Sve što zatim trebate učiniti jest istočiti dobiveni koktel u čašu i gotovi ste!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 20:23