Bez obzira radite li omiljenu Pavlovu, biskvit za dobar proljetni kolač, meringu za pitu od limuna ili neku drugu slasticu koja uključuje pripremu tučenih bjelanjaka, uz ove jednostavne savjete više se nikada nećete mučiti s dobivanjem savršenog snijega.
Tučeni bjelanjci jelima se dodaju upravo zbog prozračnije i laganije teksture, a osim klasičnih slastica, koristiti ih možete i za pripremu mousseova, ali i kao dodatak u smjesi za američke palačinke ili slane pite na bazi jaja i povrća koje će na ovaj način postati još prozračnije i ukusnije.
Priprema je pola posla
Prvi korak svakako je dobra temperatura jaja. Iako se jaja lakše odvajaju kada su hladna, za miksanje koristite jaja sobne temperature kako biste dobili što bolje rezultate. Važno je napomenuti i kako je dobro koristiti što svježija jaja te kako zdjela u kojoj miksate mora biti potpuno čista.
Kod pripreme tučenih bjelanjaka, važan korak bit će i odvajanje bjelanjaka od žumanjaka. Budite oprezni i koristite provjerenu tehniku kako se u zdjeli ne bi našli i dodaci koji će usporiti dobivanje savršenog snijega. Upadne li vam samo mali dio žumanjka u bjelanjke, krenite iznova.
Do koje faze je potrebno miksati bjelanjke?
Kada je u pitanju miksanje, stručnjaci savjetuju laganiji i sporiji početak, a jednom kada dobijete pjenastu teksturu, brzinu na mikseru možete pojačati.
U slučaju da bjelanjcima dodajete šećer, u zdjelu ga ubacite kada se pojave prve naznake formiranja snijega. Kako piše Bon Appetit, daljnjim miksanjem dobit ćete snijeg koji se, jednom kada podignete lopaticu miksera, na vrhu formira u, kako ga Francuzi nazivaju, bec d‘oiseau. Riječ je o lagano svinutom vrhu koji podsjeća na onaj na vještičjem šeširu ili na kljun ptice, a nastavite li u ovoj fazi miksati, dobit ćete čvrsti snijeg koji stoji sam od sebe, nalik, primjerice, gustoj pjeni. Jednom kada ste došli do čvrstog snijega, stanite s miksanjem. Nastavite li, u bjelanjcima će se stvoriti grudice koje će kasnije biti teško u potpunosti pomiješati s ostatkom sastojaka.
Bjelanjke s ostatkom sastojaka spojite laganim pokretima, koristite silikonsku špatulu ili neko drugo kuhinjsko pomagalo i nikako nemojte miksati mikserom kako ne biste razbili mjehuriće zraka koje ste dobili miksanjem bjelanjaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....