Nećemo vam lagati, volimo majonezu. Ubacujemo je u razne umake, poslužujemo uz jela s roštilja i stavljamo je u sendviče. I naravno, svatko ima svog komercijalnog favorita, no posebno cijenimo kada nam se na stolu nađe ona domaće izrade. No, kao i s mnogim drugim dobrim stvarima u životu, ni s majonezom ne treba pretjerivati. Neovisno o tome imate li nekakav prehrambeni plan zbog kojeg želite smanjiti unos masnoća ili jednostavno volite eksperimentirati pa želite isprobati nešto novo i drugačije, zašto je idući put u jelu ne biste zamijenili nekim drugim sastojkom? Uzmemo li kao primjer salatu od tune, u koju tradicionalno ide majoneza, evo kako možete tijekom njene pripreme smanjiti udio majoneze, a svejedno dobiti ukusno jelo u kojem ćete uživati.
Korisne zamjene za majonezu
Avokado
Ova se namirnica možda ne čini kao logičan izbor, no kada je zreo, avokado je mek i kremast, a pritom nema intenzivan okus koji bi odvukao pozornost od tunjevine. Pritom je pun zdravih masnoća, a ako ga izmiksate neposredno prije posluživanja s malo soka limete i soli, zadržat ćete i lijepu zelenu boju.
Tzatziki umak
Mješavina grčkog jogurta i krastavca odlično će se slagati s tunjevinom u salati, a neće joj dati tu izrazitu masnoću koju daje majoneza. Pritom krastavac možete naribati pa zadržati kako bi salati dodao teksturu ili pak svoj umak ubaciti u blender kako bi bio savršeno gladak.
Grčki jogurt
Najjednostavnija zamjena doista je grčki jogurt jer je dovoljno gust da može imitirati kremastu teksturu majoneze, a pritom nije toliko mastan. Ono što će salati dati jest i blagu kiselkastost koju klasična majoneza nema.
Humus
Možda se humus doima kao iznenađujuća zamjena, ali svakako je vrijedi isprobati! Bez ikakve dvojbe, lijepo začinjeni i kremasti namaz od slanutka obogatit će tunjevinu, a povezat će cijelu salatu.
Tahini
Osnovni element humusa možete i samostalno iskoristiti u pripremi svoje salate od tunjevine, a dat će joj i dodatnu orašastu dimenziju i suptilnu gorčinu koja bi mogla sjajno odgovarati ribi.
Bijeli grah
Želite li svoju salatu obogatiti i dodatnim vlaknima, isprobajte pire od bijelog graha! Bijeli grah potrebno je prvo skuhati, a zatim u blenderu pretvoriti u pire. Pritom mu možete dodati i malo limunova soka i začine po želji, a onda dobiveni kremasti namaz pomiješati s ostalim sastojcima salate.
Pečene crvene paprike
Odvedite svoju salatu u drugom smjeru i pomiješajte je s kremastim pečenim paprikama! Operite rog paprike i ispecite ih u pećnici na 210°C dok na dijelovima lagano ne pocrne, oko 40 minuta, uz povremeno okretanje. Jednom kad su pečene, pustite ih da se ohlade, a zatim ih ogulite. Ubacite ih s malo tekućine, maslinovim uljem i malo češnjaka u blender i usitnite u kremu. Prebacite je u zdjelu s ostalim sastojcima i pomiješajte dobro. Pečene paprike dat će salati blagi okus dima i dodatnu slatkoću.