Laganija verzija

Sedam ukusnih zamjena za majonezu u vašoj salati od tunjevine koje vrijedi isprobati

Salatu od tunjevine možete jesti samu kao glavno jelo, ubaciti u meko pecivo ili pak između dvije kriške hrskavog krastavca

Nećemo vam lagati, volimo majonezu. Ubacujemo je u razne umake, poslužujemo uz jela s roštilja i stavljamo je u sendviče. I naravno, svatko ima svog komercijalnog favorita, no posebno cijenimo kada nam se na stolu nađe ona domaće izrade. No, kao i s mnogim drugim dobrim stvarima u životu, ni s majonezom ne treba pretjerivati. Neovisno o tome imate li nekakav prehrambeni plan zbog kojeg želite smanjiti unos masnoća ili jednostavno volite eksperimentirati pa želite isprobati nešto novo i drugačije, zašto je idući put u jelu ne biste zamijenili nekim drugim sastojkom? Uzmemo li kao primjer salatu od tune, u koju tradicionalno ide majoneza, evo kako možete tijekom njene pripreme smanjiti udio majoneze, a svejedno dobiti ukusno jelo u kojem ćete uživati.

image
Chas53/Getty Images/istockphoto

Korisne zamjene za majonezu

Avokado

Ova se namirnica možda ne čini kao logičan izbor, no kada je zreo, avokado je mek i kremast, a pritom nema intenzivan okus koji bi odvukao pozornost od tunjevine. Pritom je pun zdravih masnoća, a ako ga izmiksate neposredno prije posluživanja s malo soka limete i soli, zadržat ćete i lijepu zelenu boju.

Tzatziki umak

Mješavina grčkog jogurta i krastavca odlično će se slagati s tunjevinom u salati, a neće joj dati tu izrazitu masnoću koju daje majoneza. Pritom krastavac možete naribati pa zadržati kako bi salati dodao teksturu ili pak svoj umak ubaciti u blender kako bi bio savršeno gladak.

image
Easybuy4u/Getty Images

Grčki jogurt

Najjednostavnija zamjena doista je grčki jogurt jer je dovoljno gust da može imitirati kremastu teksturu majoneze, a pritom nije toliko mastan. Ono što će salati dati jest i blagu kiselkastost koju klasična majoneza nema.

image
Etorres69/Getty Images

Humus

Možda se humus doima kao iznenađujuća zamjena, ali svakako je vrijedi isprobati! Bez ikakve dvojbe, lijepo začinjeni i kremasti namaz od slanutka obogatit će tunjevinu, a povezat će cijelu salatu.

image
Pinkybird/Getty Images/istockphoto

Tahini

Osnovni element humusa možete i samostalno iskoristiti u pripremi svoje salate od tunjevine, a dat će joj i dodatnu orašastu dimenziju i suptilnu gorčinu koja bi mogla sjajno odgovarati ribi.

image
Lauripatterson/Getty Images

Bijeli grah

Želite li svoju salatu obogatiti i dodatnim vlaknima, isprobajte pire od bijelog graha! Bijeli grah potrebno je prvo skuhati, a zatim u blenderu pretvoriti u pire. Pritom mu možete dodati i malo limunova soka i začine po želji, a onda dobiveni kremasti namaz pomiješati s ostalim sastojcima salate.

Pečene crvene paprike

Odvedite svoju salatu u drugom smjeru i pomiješajte je s kremastim pečenim paprikama! Operite rog paprike i ispecite ih u pećnici na 210°C dok na dijelovima lagano ne pocrne, oko 40 minuta, uz povremeno okretanje. Jednom kad su pečene, pustite ih da se ohlade, a zatim ih ogulite. Ubacite ih s malo tekućine, maslinovim uljem i malo češnjaka u blender i usitnite u kremu. Prebacite je u zdjelu s ostalim sastojcima i pomiješajte dobro. Pečene paprike dat će salati blagi okus dima i dodatnu slatkoću.

image
Stefan Tomic/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 13:15