ZA FIT FIGURU

Svaki dan možete sagorjeti dodatnih 200 kalorija bez imalo muke uz sastojak koji svi imamo u kuhinji

 Shutterstock
Ne samo da pruža olakšanje od prehlade i gripe, već pomaže i u mršavljenju ubrzavanjem metabolizma te smanjenjem apetita

Ako ste u misiji postizanja super fit figure do ljeta ili se samo želite riješiti viška kilograma koji su se skupili u zimskim mjesecima znate da mršavljenje nije nimalo zabavno. Posebno kada rezultate postižete jako sporim tempom.

Mučite se, planirate, pripremate, trenirate, kontrolirate koliko i što jedete, potpuno ste samodisciplinirani, no vaga nikako ne pokazuje brojku koju ste zamislili.

Koliko god se vi trudili, na kraju se jednostavnost i brzina 'skidanja' kilograma svodi na vaš metabolizam, proces kojim vaše tijelo pretvara hranu u energiju. Naime, ako imate brz, tada će se sva hrana u vašem tijelu potrošiti kao energija, ali ako imate spor, pohranit će se u obliku masnih stanica zbog kojih se debljate.

image
Shutterstock

No, nema mnogo sretnika s brzim metabolizmom koji mršave kao od šale. Stoga bi prvi korak ka gubitku kilograma trebao biti poboljšanje istoga. Srećom, pomoć za učinkovito poticanje metabolizma vjerojatno već imate u svom kuhinjskom ormariću. Riječ je o crnom papru, najboljem savezniku u mršavljenju.

Ovaj moćni začin pripada biljnoj obitelji paprovki, uglavnom se uzgaja u južnoj Indiji i jedan je od najčešće korištenih začina u svijetu. Fini papar dobiva se mljevenjem sušenih bobica drvenaste zimzelene biljke penjačice Piper nigrum. Oštar je i blago ljutkastog okusa koji daje karakter mnogim jelima kao što su kuhano povrće, jela od tjestenine, meso, riba, perad i još mnogo toga.

Kralj začina

Crni papar jedna je od glavnih namirnica u domaćinstvima širom svijeta, no zapravo je mnogo više od toga. Smatra se 'kraljem začina' i koristi se već tisućama godina u drevnoj medicini zbog visoke koncentracije korisnih biljnih spojeva.

image
Shutterstock

Obiluje mnoštvom zdravih minerala i antioksidansa, može pomoći u smirivanju upale, a pruža olakšanje od prehlade i gripe, ali i od probavnih smetnji. No, uz sve navedeno, zahvaljujući piperinu, 'čarobnom' spoju koji poboljšava probavu, crni papar još pomaže i u mršavljenju ubrzavanjem metabolizma i smanjenjem apetita. U jednoj studiji 16 odraslih osoba prijavilo je smanjen apetit nakon što su popili napitak na bazi crnog papra u odnosu na konzumaciju vode s okusom.

Vjeruje se da i piperin, glavni sastojak crnog papra, ima moć spriječiti tijelo u stvaranju novih masnih stanica, stoga neki znanstvenici zagovaraju da ga se koristi za liječenje pretilosti.

Možda ste čuli kako ljudi govore da prezačinjena hrana može poremetiti vaš probavni sustav. I nisu u potpunosti u krivu. Međutim, u umjerenim količinama, začini poput crnog papra mogu učiniti čuda.

Zdrava probava ključna je za mršavljenje, a ljutkasta hrana brže se metabolizira zbog termogenog učinka, odnosno stvaranja topline u organizmu. Što je termogeni učinak veći, to je veća i stopa vašeg tijela da sagorijeva kalorije. Dakle, tijelo mora više raditi da bi se vratilo na normalnu temperaturu, a vi time bez razmišljanja sagorijevate kalorije.

image
Shutterstock

Smanjuje apetit

Konzumiranje puno nemasnih proteina te voća i povrća bogatih vlaknima potaknut će sporu probavu koja može ometati vaš gubitak težine. Dodajte im crni papar, čili, cimet, crvenu papriku i đumbir, a oni će vam pomoći da sagorite dodatnih 200 kalorija svaki dan.

Brojna su istraživanja koja pokazuju da i kapsaicin, ono što paprici daje ljutinu, može potaknuti motor našeg metabolizma i smanjiti apetit jer je također riječ o termogenom spoju. Studija iz 2014. godine dokazala je da ljudi koji konzumiraju crvenu papriku uz svaki obrok osjećaju povećan osjećaj sitosti i imaju manje žudnje za hranom, što može dovesti do smanjenja kalorijskog unosa i povećanja gubitka težine. K tome, crvena paprika sadrži i fitonutrijente koji pomažu u razgradnji masti u tijelu.

image
Berislava Picek/Cropix

Ako niste navikli na ljuto, uvedite prvo slatku papriku koja, osim što jelima daje lijepu crvenkastu boju, može se upotrijebiti i kao glavni začin u nekim jelima poput različitih gulaša i paprikaša te za marinade mesa. Slatkasta dimljena paprika sjajno se prožima u ribljim jelima i rižotima s morskim plodovima, a jednom kad se naviknete na okus, odgovarat će vam i ljuta paprika koja oplemenjuje jela od mesa te s grahom, a ključna je u meksičkim jelima.

Poseban 'touch'

Zato, ako se pokušavate riješiti viška kilograma, zapaprite svoja jela. Klasične dijetalne namirnice poput posnog sira, jaja i piletine ne moraju biti bljutave, štoviše – crni papar i crvena paprika su vaši saveznici zato se pobrinite da nabavite začine koji su čisti, direktno iz prirode. Takvi su Vegeta Maestro monozačini, u skladu s trendovima prirodnosti.

Kombiniranjem začina i zdravih namirnica s naglaskom na proteine, voće i povrće, možete napraviti brza i fina jela te pritom pokazati svoje kulinarske vještine. Vegeta Maestro monozačini daju vam slobodu da u kuhinji budete kreativni koristeći raznorazne začine koji će vašim jelima dati željeni 'touch', bilo da je riječ o okusu, mirisu ili izgledu. Primjerice, u jelima koja se kuhaju, poput juha i variva, crni papar je najbolje dodati na samom kraju ili prilikom serviranja, svježe mljevenog. Također, odličan je za salatne dresinge, umake te suhe i mokre marinade.

image
Shutterstock

Kako biste se ohrabrili u korištenju i kombiniranju začina, donosimo vam tri recepta za pripremu laganih i hranjivih jela.


Varivo od bundeve, bijelog graha i slanutka

Vrijeme pripreme: 30 min

Sastojci (za 3 osobe):

150 g muškatne bundeve (butternut)

2 žlice maslinova ulja

1 manji ljubičasti luk

1 žlica Vegeta Maestro dimljene paprike

240 g Pelata Podravka

240 g konzerviranog Bijelog graha Podravka

150 g konzerviranog Slanutka Podravka

1 Vegeta Natur Povrtna kocka

½ žlice Vegeta Maestro peršina

Prstohvat Vegeta Maestro mljevenog crnog papra

4 lista kelja

Priprema: Luk narežite na kolutiće, a bundevu na kocke. Na zagrijano ulje dodajte luk i bundevu, pa popecite uz miješanje da omekšaju. Pospite dimljenom paprikom, dodajte usitnjene pelate, ocijeđeni grah i slanutak. Pirjajte 5 minuta, a zatim podlijte s 500 ml vode i umiješajte Vegeta Natur povrtnu kocku. Pospite peršinom, mljevenim crnim paprom, dodajte kelj narezan na trakice i kuhajte oko 15 minuta.

Posluživanje: Poslužite odmah.

Savjet: Uz ovo jelo možete poslužiti grčki jogurt.


Juha od rajčice s bosiljkom

Vrijeme pripreme: 20 min

Sastojci (za 4 osobe):

500 g Passate Podravka

300 ml vode

1 žličica Vegeta Maestro češnjaka

1 žličica Vegete

2 žličice Vegeta Maestro bosiljka

½ žličice Vegeta Maestro crnog papra mljevenog

2 žlice maslinova ulja

Tijesto za noklice:

3 žlice Pšeničnog glatkog brašna Podravka

1 jaje

sol

Priprema: Pasiranu rajčicu i vodu zakuhajte. Kad zakipi, smanjite vatru i dodajte češnjak, Vegetu i bosiljak pa kuhajte 10 minuta na laganoj vatri, poklopljeno. Noklice pripremite tako da od brašna, jaja i soli miješajući pripremite gusto tijesto. Žlicom grabite noklice i ukuhavajte ih u kipuću juhu. Smanjite vatru i poklopite. Kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta.

Posluživanje: Na kraju popaprite, umiješajte maslinovo ulje i poslužite.

Savjet: Umjesto noklica možete staviti kuhanu rižu.


Rižoto s piletinom i batatom

Vrijeme pripreme: 30 min

Sastojci (za 3 osobe):

200 g pilećeg filea

1 Vegeta Natur Kokošja kocka

1 žlica maslaca

1 žlica maslinova ulja

1 manji luk

150 g batata

200 g Zlato polje Arborio riže

100 ml bijelog vina

prstohvat Vegeta Maestro crnog papra mljevenog

1/2 žličice Vegeta Maestro ružmarina

40 g parmezana

Priprema: Pileći file narežite na kockice. Pripremite temeljac tako da u 500 ml vruće vode dodate Vegeta Natur Kokošju kocku. U tavi ugrijte maslac i maslinovo ulje, dodajte pileći file te popecite do zlatno rumene boje. Gotovu piletinu izvadite iz tave. Na preostalu masnoću dodajte sitno narezani luk i popecite da postane staklast. Dodajte batat narezan na kockice, opranu rižu i kratko popecite. Ulijte vino i kad ispari vratite piletinu, pospite mljevenim crnim paprom i ružmarinom. Nastavite pirjati na laganoj vatri uz podlijevanje temeljcem. Kad je riža gotova umiješajte parmezan.

Posluživanje: Poslužite odmah.

Savjet: Za kremastiji rižoto na kraju možete umiješati komadić maslaca ili malo vrhnja za kuhanje.


Nagradni natječaj: Par ili ne par?

Nema veće sreće od toga da voljenoj osobi napravite jelo koje će joj izmamiti osmijeh na lice. Koje začine tada koristite? Aromatičnu i vatrenu papriku, nezamjenjiv začin svakog ukusnog jela ili možda papar, svima dobro poznat, ali uvijek uzbudljiv? Sigurno ne zaboravljate peršin, začin koji osvaja nepca neodoljivim aromama, a kada je potrebno razbuditi okusne pupoljke, posežete za kurkumom?

image
Shutterstock

Ispričajte priču o začinima koji su savršeni par ili o onima koji jednostavno ne idu zajedno i osvojite nagradu. Pregledajte Vegeta Maestro ponudu i okušajte se u uparivanju začina. Budite originalni i kreativni, a vremena imate do 4. ožujka 2022. Ako svojim pričama oduševite žiri možete osvojiti glavnu nagradu: wellness u termama Sv. Martin za dvoje ili jedan od 10 Vegeta Maestro poklon paketa. Detalje o nagradnoj igri potražite ovdje.

image
Vegeta Maestro

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 00:50