DOBRI SAVJETI

Sve što vam treba na jednom mjestu: Kako skuhati, a kako ispeći kestene u pećnici i u fritezi na vrući zrak?

Ako su i vama zamirisali kesteni, a nemate uvjete pripremati ih na otvorenoj vatri, ovi savjeti mogli bi vam itekako dobro doći

Sezona je kestena i miris onih pečenih već nas mami na ulicama centra grada, dok se na tržnicama sirovi mogu kupiti po cijeni od otprilike 6 do 8 eura po kilogramu. Dobro je dodati i da je pri kupnji važno pažnju obratiti na glatke plodove sa sjajnom, smeđom površinom, a ako ste ljubitelj, sigurno već znate i da su najbolji oni krupni i mesnatiji i da izbjegavati morate naborane i kestene s rupicama. Također, svježi kesteni trebali bi biti teški i između kore i mesa ne bi trebalo biti zraka.

image
Marko Todorov/cropix/Cropix

A onda, kada ste utvrdili osnovna pravila za kupovinu, vrijeme je da se upustite i u pripremu kestena kod kuće.

Najlakša varijanta bit će kuhanje kestena, a u slučaju da ste ipak veći ljubitelji pečenih, najbolje će biti slijediti nekoliko jednostavnih koraka. Zarežite ih oštrim nožem ili skalpelom s donje strane i napravite rez dubok otprilike tri milimetra. Najjednostavnija opcija je zarezati ih u obliku križa. Potom ih stavite u posudu za pečenje, poprskajte vodom i pecite 30 do 40 minuta na 180 stupnjeva. Gotovi su kada se raspuknu i kada zamiriše kuhinja.

image
Elena Sapegina/Getty Images

Kestene na tavi možete ispeći tako da tavu najprije zagrijete na laganoj vatri, a zatim dodate kestene koje ste zarezali. Pustite da se polako zagrijavaju i peku. Ako imate poklopac, možete ih i poklopiti pa ih povremeno protresti kako bi se ispekli ravnomjerno. Nakon 15 minuta pečenja na laganoj vatri počet će se rastvarati. Kada su gotovi, umotajte ih u krpu, pustite da se kratko upare i ohlade kako biste si olakšali čišćenje pa ih poslužite. Dobro je dodati i kako je za pečenje na vatri uvijek dobra opcija imati tavu s rupicama.

image
Gerenme/Getty Images/istockphoto

Osim ova dva načina, sve je popularnija opcija pripreme u fritezi na vrući zrak. Kestene zarežite, namočite na 15-ak minuta u vodi, kratko ih osušite pa ih stavite u posudu friteze na vrući zrak i pecite 15 do 20 minuta na 200 stupnjeva. Nakon toga, lijepo će se otvoriti i lako ćete ih očistiti.

KAKO PRAVILNO SKUHATI KESTENE?

Kestene operite u hladnoj vodi kako biste uklonili prašinu ili ostatke lišća. Stavite u veću posudu, zalijte ih hladnom vodom i stavite kuhati. Najprije na jaču vatru dok ne zakuhaju, zatim smanjite vatru na najmanje. Manje kestene kuhajte oko pola sata, veće primjerke oko 45 minuta do jednog sata.

Kestene koje ćete kuhati ne zarezujte, jer nećete postići nikakav učinak, dapače, samo će popiti vodu koja pri kuhanju tamni i nije baš ukusna, a mesnati dio kestena neće biti svijetao, nego taman i bez okusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 13:00