Premda mnogi na tjednoj bazi peku pohance, to ne znači i da ih znaju ispeći. Uostalom pohanci, složit ćete se, osim načina pripreme, nemaju baš puno veze s pravom bečkom šniclom, jer pileći file, bataci ili zabatci, pureće šnicle, svinjski vrat ili kotleti nisu meso koje ide u ovaj specijalitet. No, nije to jedino na što trebamo paziti.
Bečanka koja ima pekarnicu u San Diegu, a hvali se svojim austrijskim korijenima, pokazala je na Instagramu koja pravila valja slijediti da bismo ispekli "pravu" bečku šniclu.
U videu koji je podijelila sa svojih više od 74 tisuće pratitelja, Astrid Lamarche koja se krije iza profila @austrian_cravings, ističe što sve čini pravi Wiener Schnitzel!
Prava bečka šnicla prilično je jednostavna za pripremu, ali ju treba znati napraviti. "Potrebno vam je meso (koristi se teletina), sol, papar, brašno, jaja, krušne mrvice, masnoća i tava", napisala je u objavi te istaknula i 5 pravila.
Prvo, vidljivo je iz videa, neophodna je dobra tava s debelim dnom (cast iron) kako bi se toplina kod pečenja . ravnomjerno rasporedila.
Drugo, kako biste postigli da vam se pečeni panirung odvoji od mesa, ali da bude neodoljivo hrskav, a meso pečeno i sočno, šniclu treba istući s obje strane, a potom je umočiti u malo vode i ocijediti i zatim meso uvaljati u brašno, jaja i krušne mrvice. Voda će ispariti pri pohanju, a istovremeno će proizvesti željenu odvojenu i valovitu koricu po kojoj je prava bečka šnicla prepoznatljiva.
Treće, nikad, ali nikad nemojte utiskivati brašno i krušne mrvice na meso. Dapače, šnicle panirajte u dovoljno velikim posudama da se i brašno i jaja i mrvice ravnomjerno rasporede, a zatim višak otresite.
Četvrto, kod pohanja nikad ne koristite maksimalnu temperaturu ili najjači plin na plameniku. Optimalno je namjestiti temperaturu na oko 80 posto snage vašeg štednjaka. Korica će biti zlatna, a ni tava neće patiti pod utjecajem previsoke temperature.
Peto, ali ne manje važno - ne štedite na masnoći u kojoj ćete peći šnicle. Treba je biti toliko da šnicla može plivati, jer ne smije dodirivati dno. Svako malo lagano protresite tavu naprijed-natrag tako da masnoća neprestano prelazi preko šnicla. Naravno, možete koristiti i žlicu za polijevanje šnicli vrućom masnoćom.
Autentična bečka šnicla, dodala je na kraju, pravi se od teletine. No, ističući cijenu ovog mesa, napisala je i kako je, iako nije izvorni izbor, svinjetina dobra alternativa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....