Nedavno smo u jednom supermarketu naišli na pakiranje svježih brusnica, koje kod nas do sada nismo vidjeli, pa smo se odmah zainteresirali, kupili paket i kada smo se vratili u svoju kuhinju, krenuli promišljati o tome kako se one uopće pripremaju. Kratkim istraživanjem došli smo do rješenja i bacili se na pripremu. U nastavku donosimo detaljne upute i ideje kako ih iskoristiti.
KAKO SE OBRAĐUJU SVJEŽE BRUSNICE?
Svježe brusnice su kiselkaste i blago trpke i prije nego što ih dodate desertima, potrebno ih je termički obraditi. To najjednostavnije možete napraviti tako da u manjem i dubljem lončiću zakuhate vodu sa šećerom i pustite da se šećer u potpunosti otopi, a voda zavrije.
Smanjite vatru, dodajte brusnice i kuhajte ih 10-ak minuta dok ne popucaju. Količina vode trebala bi biti tolika da pokrije sve plodove, a količina šećera ovisi o vašim željama i potrebama. Kasnije, kada ćete brusnice ubacivati u deserte, vrlo lako možete ih dodatno zasladiti.
Kada popucaju, kuhajte ih još kratko, dok ne dobijete umak kakav vama odgovara. Pripazite samo da ih ne prekuhate, jer bi mogle postati gorke.
ZA ŠTO KORISTITI BRUSNICE?
Tako pripremljene brusnice, dakle, možete iskoristiti kao dodatak najrazličitijim kremama, možete ih koristiti kao preljev za cheesecake ili dodati na vrh brownie kolača. Za dozu svježine i kiseline, dodati ih možete i u pitu od jabuka ili crumble ili jednostavno ubaciti u biskvit.
Isti učinak postići ćete i dodate li brusnice u omiljeni koktel, sok ili neki drugi napitak po želji.
Želite li ih iskoristiti u slanim jelima, uvijek ih možete poslužiti uz pečeni camembert ili brie sir i hrskavi kruh. Odlično će slažu i s drugim sirevima (posebice s kozjim) pa ih možete poslužiti u zdjelici uz platu, a dobra opcija bit će i kombinacija s različitim vrstama mesa, primjerice, piletinom, svinjetinom i puretinom, ali i s divljači.
S KOJIM SASTOJCIMA SE BRUSNICE DOBRO SLAŽU?
Brusnice se dobro slažu s vanilijom, jabukama i dunjama, toplim začinima, đumbirom, narančom, bundevom i batatom, čili papričicama, orasima, pekanima, lješnjacima i bademima. Kombinirati ih možete i s medom, tamnom i bijelom čokoladom i bijelim vinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....