Tako lako

Uz ovaj trik baš uvijek ćete ispeći savršeno mekan kruh, peciva i kiflice!

 Pexels
Ovaj proizvod najčešće zaobilazimo u trgovini, no eto - možemo mu dati drugu namjenu

Jedna od najbitnijih, a mnogim i najljepših značajki dobrog peciva (osim ako niste Talijanka ili Talijan) njegova je mekoća, odnosno svježina, a to možemo postići dodavanjem tek jednog sastojka prilikom pripreme. Naime, baš kao što je gluten zadužen za elastičnost tijesta, škrob je "odgovoran" za njegovu mekanu strukturu pa veći udio škroba može poboljšati hidrataciju tijesta. No, kako to postići?

Premda ovaj trik nije nešto što sami koristimo u kuhinji, dobro je znati - pogotovo ako vam peciva nikako ne uspijevaju kako biste željeli - da vam pri pripremi kruha, peciva, kiflica, bilo slatkih ili slanih, može pomoći jedan proizvod koji najčešće u trgovini zaobilazimo. Riječ je o krumpiru iz vrećice, odnosno instant krumpiru koji je bogat škrobom, a pečenim proizvodima od tijesta će dodati više mekoće.

image
Pexels

Koliko je dovoljno?

Za recepte za peciva, kruh ili kiflice u koje se dodaje oko tri šalice brašna, treba dodati jednu četvrtinu šalice krumpira iz vrećice. S obzirom na to da je svrha škroba zadržati dodatnu vodu i povećati ukupnu hidrataciju tijesta, također je potrebno dodati još tri žlice vode na količinu vode ili druge tekućine iz recepta.

U kojem trenutku ga dodati

Instant krumpir tijestu se dodaje tek nakon što kvasac odradi svoje, dakle barem sat vremena nakon što ste ga umijesili i držali na toplom da se tijesto digne.

image
Pexels

Na što paziti?

Uz ovaj dodatak tijestu, treba voditi računa kako se ono ponaša. Kad počnete miješati tijesto s instant krumpirom nemojte zanemariti ako je tijesto pretvrdo. Dapače, omekšajte ga tako što ćete mu dodati žlicu, dvije vode i nastaviti mijesiti do željene teksture. Ako je, pak, tijesto previše ljepljivo, malo po malo dodajte brašno.

Što se tiče pečenja, tu nema nikakvih izmjena, jednostavno pecite kruh, peciva ili kiflice kako vam stoji u receptu i ovisno o vašoj pećnici.

image
Pexels

Što ćemo dobiti?

Tijesto s dodanim škrobom dobra je opcija kad pečete veće količine kruha, peciva ili kiflica. Čak i ako ih ne potrošite odmah, zahvaljujući škrobu ona će ostati meka i svježa dulje nego bez njega. Podgrijete li već ispečena peciva, bit će kao da ste ih upravo izvadili iz pećnice.

A kad govorimo o kruhu, spomenimo kako smo prošli broj magazina Dobra hrana posvetili upravo - kruhu! Kruščić nalik na veliku palačinku, najbolje lepinje i hrskavi kruh, najjednostavniji kruh ili, pak, najfiniji kruščići sa sirom - samo su neke od ideja koje smo s vama podijelili. Volite li kruh toliko da o njemu uvijek želite znati više, tada bi vam se mogao svidjeti i naš popis kuharica posvećenih ovo namirnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 13:22