U malom pogonu u Velikoj Rakovici Iva Koletić, koju je naša kolegica Neda Batinić posjetila lani, svaki dan mijesi, valja i na staroj peći u roditeljskoj kući svoga supruga peče listove od tankog tijesta. Hrskavih mirisnih domaćih mlinaca dnevno ispeče 250, od kojih ćemo mi i vi, ako ih odaberete pripremiti uz puricu, gusku ili patku, guštati ovog Božića.
"Svekrva mi je pokazala kako se rade mlinci, a još sam dodatno proučavala recepte i isprobavala namirnice sve dok nisam našla optimalnu kombinaciju. Brašno uzimam iz mlina Pišpek kraj Brezovice, a domaća jaja s jedne farme kraj Samobora. Doista je velika razlika kada uzimaš brašno iz mlina, osjeti se pod rukom… Nekada mi tijesto zna biti tako svilenkasto, osjetiti to dok ga mijesim baš je uživancija. A i kod gotovih mlinaca se osjeti u okusu", ispričala nam je tada otkrivajući kako joj je, osim bake, u razvijanju finalne recepture pomogla i kći Marta kao prvi degustator, a najdraži trenutak joj je kada njezin mlađi sin Jakov s prijateljima pokuca na prozor kako bi svakome od njih dala po jedan mlinac za grickanje, nakon čega odjure na biciklima dalje u igru.
Njezinu priču o zaokretu u karijeri, putu do vlastite proizvodnje i tajni izrade domaćih mlinaca možete pročitati ovdje, a u nastavku vam donosimo dobre savjete kako na stol vratiti okuse pravih domaćih mlinaca.
Kako nam se svima dogodi da nam pri kupnji mlinaca već rastu zazubice na uspomene oko obiteljskog stola iz djetinjstva, a nerijetko se raspuknu kao balon od sapunice kad ih pripremimo, Iva otkriva dobre trikove.
Prvo, kod pripreme mlinaca ne treba dopustiti da predugo budu u vodi: "Neovisno koristite li moje domaće ili industrijski proizvedene mlince, ako ih ostavite u toploj vodi, brzo će vam se razmočiti. Umjesto toga prelijte ih dobro posoljenom kipućom vodom, zatim ih pustite da se ocijede i rasporedite po limu za pečenje da se malo posuše. Dobro ih izmiješajte da se razdvoje, a onda prelijte masnoćom i po želji kratko zapecite u pećnici ili na tavi. Mi ih volimo preliti i tamarijem, to nam je fenomenalno", naglašava.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....