Dobri savjeti

Vječno pitanje: je li bolje koristiti drvenu ili plastičnu dasku za rezanje namirnica

 Peopleimages/Getty Images
Ne vjerujte u priče da je bolja jedna ili druga, istina je da je jedino važno kako ih koristite i brinete li o njima kako bi trebalo

Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravali su na učestalo korištenja drvenih dasaka za rezanje, govoreći da je vjerojatnije da sadrže bakterije koje mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom, poput E. coli ili salmonele, nego što je to slučaj kod ne tako nam dragih plastičnih dasaka.

No dok obje daske imaju svoje prednosti i nedostatke, istraživanja pokazuju da drvene ili plastične daske za rezanje mogu biti sigurne ako slijedite neke jednostavne korake, piše Consumer reports, a prenosi N1.

"Jednu dasku koristite za rezanje sirovog mesa i ribe", kaže dr. Sana Mujahid, voditeljica istraživanja i testiranja sigurnosti hrane u Consumer Reports. "A drugu dasku koristite za rezanje gotovih namirnica kao što su kruh, voće i povrće", dodala je.

image

Za meso i ribu, a posebno piletinu, najbolje je odvojiti jednu dasku

Gmvozd/Getty Images

To pomaže u sprječavanju unakrsne kontaminacije. Primjerice, tako ne riskirate prijenos salmonele ili druge vrste bakterije s piletine na povrće, što je lako moguće ako za oboje koriste istu dasku za rezanje.

Čak i ako samo režete štrucu kruha, dobro je steći naviku da daske za rezanje - bila ona drvena ili plastična - operete toplom vodom sa sapunom nakon svake upotrebe. Također je dobro znati da se većina plastičnih dasaka može oprati i u perilici posuđa.

Povremeno dezinficirajte i drvene i plastične ploče tako što ćete ih dobro očistiti razrijeđenom otopinom izbjeljivača. Zatim isperite običnom toplom vodom. Nije na odmet naglasiti i kako je uvijek potrebno potpuno osušiti daske za rezanje prije ponovnog korištenja, ali i spremanja u kuhinjske ormariće, tako da spriječite rast bakterija koje vole vlagu.

image

Za kruh, baš kao i kad je nož u pitanju, koristite posebnu dasku

Pexels

S vremenom se na svakoj dasci za rezanje, bez obzira od kojeg materijala ona bila, mogu pojaviti duboke ogrebotine ili brazde u koje se bakterije vole "zavući", te se tako lako mogu prenijeti i na hranu. Takvim je daskama vrijeme da ih se riješite i zamijenite ih novima. Pri kupnji nove, radije izdvojite nešto više novca i uložite u daske od tvrđeg materijala, poput bambusa ili javora, koja će imati dulji vijek trajanja.

Dobra opcija su staklene te kamene daske, no s njima treba pažljivo baratati da se ne oštete i paziti pri rezanju da vam nož ne sklizne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:30