Kada je van Linde izumio hladnjak, taj je aparat vrlo brzo postao sastavni dio gotovo svakog kućanstva na planeti. Tijekom mnogih desetljeća od tada, ideja da hrana duže ostaje svježija u hladnjaku postala je uobičajena pretpostavka. I dok je istina da držanje namirnica na hladnom mjestu sprječava da određena hrana uvene, pokvari se ili da se razbolimo zbog rasta mikroba i bakterija, moglo bi vas iznenaditi kada saznate da se neke namirnice uopće ne preporučuje držati u hladnjaku, jer upravo zbog toga brže trule ili gube kvalitetu.
U nastavku, stoga, donosimo popis namirnica koje, prema portalu Delish, ne bismo trebali držati u hladnjaku. Sastavila ga je američka Služba za sigurnost hrane i inspekciju USDA, a lako su provjerljive i u njihovoj bazi podataka i aplikaciji FoodKeeper. (I prije nego što pomislite kako su to "tipične američke gluposti", pogledajte malo što sami držite u hladnjaku, što vam drži susjed, brat ili dijete, jer nove generacije posebno iznenađuju.)
Usput rečeno, čišćenjem hladnjaka od ovih namirnica oslobodit ćete nešto vrijednog prostora na njegovim policama i u ladicama, a vaš uređaj može učinkovitije ohladiti ono što tamo zapravo pripada.
Nezreli avokado: Avokado će brže sazreti ako se nekoliko dana čuva na sobnoj temperaturi.
Bosiljak: Bosiljak je najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi sa stabljikama uronjenim u vodu, tako lišće neće postati mokro i smeđe u hladnjaku.
Svježi krastavci: Krastavce možete (i vjerojatno jeste) čuvati u hladnjaku. Ali također ste mogli primijetiti nešto što se zove "ozljeda od hladnoće", koja uzrokuje mrlje natopljene vodom, smežuranje i žutilo nakon tri ili više dana. Ako ih odlučite čuvati u hladnjaku, najbolje ih je zamotati u prozirnu foliju kako biste smanjili vlagu i pojesti ih što prije.
Luk: Jeste li ikad primijetili da luk postaje mekan i pljesniv u hladnjaku? Razlog je vlaga. Iako narezani luk možete držati u hladnjaku u zatvorenoj posudi dva do tri dana, cijeli luk čuvajte na hladnom i suhom mjestu (ali ne u plastičnoj vrećici) te podalje od krumpira.
Češnjak: Cijeli češnjak i neoguljene češnjeve najbolje je čuvati na hladnom i suhom mjestu, dijelom zato što temperature ispod 4°C ubrzavaju rast zelenih izdanaka iz češnjaka. Hlađenje također uzrokuje da češnjak postane gumast.
Krumpir: Dodatna vlaga iz hladnjaka šteti krumpiru. Čuvajte ga u spremniku s ventilacijom, poput kartonske kutije ili otvorene papirnate vrećice, i izvan izravne svjetlosti kako biste spriječili klijanje.
Svježa rajčica: Kad je sezona rajčice, istina je da prebrzo odlazi. Međutim, rješenje nije držati je u hladnjaku, jer ona na sobnoj temperaturi postiže optimalan okus i sočnost. Ako je želite "spasiti", napravite od nje sok, pasatu ili neki drugi umak i čuvajte ih u teglicama.
Nezrele banane: Banane trebaju više temperature da sazru, što znači da hladnjak definitivno nije pravo mjesto za njih. Ipak, držite ih podalje od izravne sunčeve svjetlosti.
Dinja i lubenica: Ovo se voće preporučuje ostaviti na sobnoj temperaturi kako bi moglo sazreti. Odrezane kriške ili polovice mogu i trebaju biti u hladnjaku, ali ih treba pojesti unutar tri do četiri dana.
Maslinovo ulje: Maslinovo ulje može formirati kristale i početi se stvrdnjavati ako se ostavi u hladnjaku. To, osim na njegovu kvalitetu, može utjecati i na njegov na okus. Najbolje je spremiti ga u smočnicu, daleko od izvora svjetla i topline.
Umaci: Ljuti umaci ne trebaju biti u hladnjaku, pogotovo ako u njima ima octa. U hladnjak pospremite samo kremaste umake, primjerice one na bazi jogurta i majoneze, ali vodite računa o tome da nisu na vratima.
Kečap: Sigurno ste primijetili da u zalogajnicama i restoranima drže ove boce cijeli dan na stolovima ili blizu sale za posluživanje!? Naravno, možete je držati i u hladnjaku no time joj nećete "produžiti život", pa je sasvim u redu držati je i u smočnici ili u kuhinjskom ormariću.
Soja umak: Zahvaljujući fermentaciji, sojin umak kupljen u komercijalnim trgovinama možete sigurno držati u ormariću, premda će hlađenje dulje produžiti svježinu okusa, ističe Kikkoman.
Maslac od kikirikija: Ako ste ga kupili u trgovini i sadrži konzervanse, sigurno ga možete držati izvan hladnjaka dobra tri mjeseca, premda ćete ga za to vrijeme vrlo vjerojatno i potrošiti. Ako, pak, kupujete pravu stvar - kikiriki maslac bez aditiva, tada mu osigurajte prostor u hladnjaku, a pogotovo ako ne mislite odmah isprazniti teglicu.
Orašasti plodovi: I evo namirnice na kojoj se "lome koplja". Naime, dok jedni tvrdi da se staklenke i limenke neprženih orašastih plodova mogu čuvati u smočnici i do devet mjeseci nakon otvaranja, drugi tvrde da držanje na hladnom sprečava užeglost i produljuje svježinu. Što onda učiniti? Ne kupujte na veliko, držite ih hermetički zatvorene u smočnici i pojedite ih u roku od nekoliko mjeseci.
Jabuke: Ovom voću neće biti baš ništa puna tri tjedna u zdjeli za voće na vašem kuhinjskom stolu.
Patlidžan: U hladnjaku on gubi okus, ali će zato u smočnici trajati dan ili dva pa se brzo odlučite za pohanje, baba ganuš, sataraš, đuveč ili parmigianu kad ste ga već kupili.
Nezrelo koštuničavo voće: Trebaju li tek dozreti, breskve, nektarine i marelice trebali biste ostaviti na sobnoj temperaturi dan ili dva. No, nakon što dozru, definitivno mogu stajati u hladnjaku.
Biskviti i lisnato tijesto: Ako vam je doista ostao komad omiljene slastice iz pekarnice ili od nedjeljnog ručka, primjerice kroasan, muffin ili limun-biskvit, najbolje ih je držati u papirnatoj vrećici na sobnoj temperaturi i pojesti u roku od 24 sata.
Voćni kolači: Pite, štrudle i biskviti s voćem, pod uvjetom da su dobro i pravilno zatvoreni, odnosno prekriveni, mogu stajati na sobnoj temperaturi do dva dana. Naravno, s kremastim je kolačima sasvim druga priča - njima je mjesto u hladnjaku.
Čokolada: Ako vam se sviđa ustajao okus i zrnasta tekstura, nemojte držati čokoladu u hladnjaku. Najljepši okus čokolada ima na sobnoj temperaturi i treba je čuvati na tamnom i suhom mjestu.
Zreli sirevi: Odležani sir, poput parmezana ili gruyèrea, ne zahtijeva hlađenje. Dovoljno je čuvati ga na hladnom i tamnom mjestu.
Konzervirana riba: Sjećate li se gdje ste u trgovini pronašli konzerviranu ribu - na polici ili u rashladnoj vitrini? Točno - na polici. Dakle, nema potrebe da je čuvate u hladnjaku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....