Za dobar gulaš potrebno je znanje, vještina i strpljenje, ali jednom kada usavršite sjeckanje povrća na jednake komade, kada odaberete pravi komad mesa i pripremite se na nešto dulje čekanje dok se gulaš krčka, konačan rezultat bit će vam više nego lijepa nagrada. Zato, ako i vas, baš poput nas, sve hladniji dani tjeraju na stajanje za štednjakom i upijanje mirisa iz lonca, bacite se na sjeckanje i pirjanje, stižu savjeti za najbolji gulaš koji možete zamisliti.
Kako nam je svojevremeno rekao Raul Lajtman, poznati domaći chef i konzultant, ljudi često griješe već pri prvom koraku pripreme gulaša. Naime, meso se ne dodaje na luk te se potom pirja, već ga je najprije potrebno obraditi zasebno.
"Meso izrezano na kockice mora se prije kuhanja zapeći. Dakle, ne dinsta se zajedno s lukom iz više razloga. Kao prvo, meso koje se može i ne mora prethodno pobrašniti, zapeče se na masnoći kako bi se zatvorile pore i u tom slučaju svaka kockica tijekom kuhanja ima ulogu malog ekspres-lonca. Meso će tako biti mekano i ‘ljepljivo‘, a ne vlaknasto i stupasto i neće kalirati, a gulaš će imati lijepu smeđu boju i pun okus. I bit će prije kuhan", otkrio nam je Raul Lajtman.
Također, dodao je i kako je veće količine mesa potrebno peći odvojeno kako se meso ne bi počelo kuhati, a samim time ne bi se niti karameliziralo. Primjerice, dva kilograma mesa, rekao nam je chef, dobro je podijeliti na četiri porcije od 500 grama, a paralelno s pečenjem mesa, u zasebnom loncu dinstati luk.
U slučaju da ste meso pobrašnili, važno je gulaš miješati kako se ne bi zalijepilo na dno posude.
"Uz to, gulaš ne smije imati okus po luku pa treba biti oprezan s količinom. Pogrešno je da se na istu količinu mesa stavlja ista količina luka", otkrio nam je svojevremeno chef Lajtman.
RECEPT ZA GULAŠ S JANJETINOM I SLANUTKOM
Osim toga, u nastavku ostavljamo i recept za bečki gulaš, a tu je i nekoliko drugih, isprobanih varijanti koje svakako vrijedi isprobati. Izdvojili smo za svakog ponešto, od goveđeg gulaša s pivom, preko gulaša s janjetinom i slanutkom i onog s veprom koji se najbolje slaže uz domaće raviole pa sve do gustog gulaša od junetine s pljukancima. Naravno, u receptima možete primijeniti stečeno znanje i učiniti ih još ukusnijima.