DOBRI SAVJETI

Znate li kako pravilno pohraniti orahe? Ove korake ne smijete preskočiti

Ako ih planirate čuvati neko vrijeme pažljivo ih pohranite slijedeći upute, kako bi vaši kolači od oraha bili još bolji i slasniji

Orasi su vrlo hranjivi i nezamjenjiv su sastojak u pripremi različitih slastica, ali i slanih jela, međutim, da bi mogli koristiti tokom dužeg perioda, važno je pravilno ih pripremiti i skladištiti.

Bilo da su orasi u ljusci ili očišćeni, prije skladištenja ih je potrebno dobro osušiti jer u protivnom može doći do razvoja plijesni, koja ne samo da je štetna za zdravlje, već i narušava okus. Također, može doći do pojave aflatoksina, koji su kancerogeni.

Orašaste plodove s crnom ljuskom ili one koji su oštećeni treba odmah odbaciti, a ostale pažljivo očistiti i odvojiti od zdravih plodova.

image
Gokcemim/Getty Images

Sušenje se obavlja na suhom i prozračnom mjestu, izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost. Koristite materijale poput mreže ili platna, a izbjegavajte plastiku, najlon ili cerade. Važno je odstraniti sve crne ili oštećene plodove.

Ako su orasi u ljusci, proces sušenja traje od jednog do dva tjedna, dok očišćeni mogu biti suhi unutar nekoliko sati do nekoliko dana, ovisno o njihovoj vlažnosti.

Jezgra su dovoljno suha kada su svijetla i hrskava, te ne smiju biti mekana, gumasta ili sjajna.

Nakon sušenja, orahe možete pohraniti u staklene posude ili hermetički zatvorene plastične kutije. Orasi u ljusci mogu se čuvati u mrežastim vrećicama na suhom mjestu, poput tavana.

Ako ih planirate čuvati kratko vrijeme, možete ih staviti u papirnate vrećice, no svakako ih držite na suhom i tamnom mjestu.

image
Sanse293/Getty Images/istockphoto

Povremeno ih pregledajte kako biste se uvjerili da su u dobrom stanju.

Očišćene orahe možete čuvati u hladnjaku, posebno ako ih namjeravate koristiti u narednih nekoliko mjeseci. Pazite da posuda bude dobro zatvorena kako ne bi upili strane mirise.

Želite li produžiti rok trajanja, orahe možete i zamrznuti. U tom slučaju, još je važnije osigurati da vrećica ili posuda u kojoj ih držite bude čvrsto zatvorena.

Orahe možete samljeti i tako ih pohraniti u hladnjak ili zamrzivač, no imajte na umu da će u tom obliku lakše upiti mirise, ovlažiti se i izgubiti dio hranjivih svojstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 06:02