Omiljen je doručak mnogih, a sigurni smo da niste znali da se koristi već nekoliko tisuća godina. Saznajte zanimljive činjenice o zdravom jogurtu!
Postoji već gotovo tisuću godina
Postoje dokazi koji ukazuju kako su jogurt konzumirali ljudi pet tisuća godina prije Krista. Postoje povijesni spisi u kojima se navodi da je jogurt bio jedan od glavnih stvari u vojci Džingis- kana, a spominje se i u drevnim indijskim, perzijskim i turskim tekstovima.
Jogurt je nastao sasvim slučajno
I to u Mezopotamiji oko pet tisuća godina prije nove ere, kiseljenjem mlijeka uz pomoć dobrih bakterija. Sama riječ jogurt potječe iz Turske, a znači "zgusnuti se".
Jogurt sadrži dobre bakterije
Živa i aktivna kultura ili probiotici, dobre bakterije koje žive u našem probavnom traktu i pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama, nalaze se u jogurtu. Također, probiotici koji se nalaze u jogurtu mogu poboljšati raspoloženje jer utječu na dijelove mozga odgovorne za upravljanje emocijama i osjećajem boli.
Jogurt je bogat vitaminima
Samo čaša jogurta sadržava značajne količine kalija, fosfora, riboflavina, joda, cinka, vitamina B5 i B12. Punomasni jogurti, primjerice, sadržavaju i vitamin E koji je ključan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava.
Jogurt se lakše probavlja od mlijeka
Velik broj ljudi koji ne podnosi mlijeko zbog laktoze u njegovom sastavu ili pak alergije na proteine, mogu uživati u jogurtu. Razlog za to je proces pretvaranje laktoze u glukozu tijekom fermentacije, a bakterijski enzimi djelomično probavljaju mliječni protein kazein, zbog čega je jogurt lakše probavljiv.
Pomaže oporavaku mišića
Jogurti su izvrstan napitak za sve one koje prakticiraju tjelovježbu. Naime, jogurti sadrže veliku količinu proteina koji mišiće opskrbljuju potrebnim aminokiselinama.
Jogurt pomaže kod loše probave
U tom ga slučaju treba jesti svakodnevno. Zašto? Samo mala količina bakterija u njemu može izdržati kiselosti želuca i doći do crijeva. Bakterije će proći kroz vaš probavni sustav u roku od dan ili dva, a kako bi se osiguralo da su u crijevima u svakom trenutku, trebali biste jesti jogurt svaki dan.
Savršen doručak sa sjemenkama
Nerijetko se u jogurt dodaju različite sjemenke, poput chia sjemenki. One su dobar biljni izvor omega 3 masnih kiselina, a bogate su i željezom, kalcijem, magnezijem manganom, cinkom te vlaknima i vitaminima B grupe. Smatra se da imaju osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa, 15 puta više magnezija od brokule i 4 pute više fosfora od neobranog mlijeka.
NOVO: Jeste li već probali Meggle chia revoluciju među jogurtima?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....