#BURGERLOVER

Apsolutno sve što vam je potrebno za izradu burgera: recepti, umaci i savjeti

 Mario Kucera/
Roštiljanje je već odavno postalo svojevrsni ritual u kojem se odaje počast dobrom komadu mesa.

Ima li omiljenije poslastice s grilla od dobrog burgera? Ako pitate pripadnike naših redova, jednoglasno će vam potvrditi da pljeskavica sljubljena sa svježim umacima i domaćim pecivom osvaja zlatnu medalju kad su delicije s roštilja u pitanju. Nenad Kralj i Pantelija Pekić iz Gastronomada su bili zaduženi za pripremu mesa, nezaobilazne umake i peciva, a uredništvo Dobre hrane za osvježavajuće napitke i šarene salate.

image
Mario Kucera/
image
Mario Kucera/

Pet burgera

Odlučili smo raditi pet burgera; juneći, svinjski, pureći, janjeći i posljednji koji je trebao biti božanstvena ''mutacija'' ove četiri vrste mesa. Što je na koncu i postao! Nakon vješto naložene vatre, spretno smo se bacili na formiranje pljeskavica. Neupitno je da je tajna svakog dobrog burgera, naravno, i dobro meso.

image
Mario Kucera/

Meso

Prilikom kupovine mesa u lokalnoj mesnici obratite pozornost na nekoliko stvari. Prvo, nemojte kupovati gotove mljevene smjese, iz jednostavnog razloga, ne znate što se u njima nalazi. U burgerima koje smo mi radili smo koristili dijelove kao što su plećka i vrat, a za pureći smo odabrali zabatak s kožom.

image
Mario Kucera/
image
Mario Kucera/
image
Mario Kucera/

Umaci

Burgeri bez umaka nikako nisu potpuni, a dečki su se potrudili napraviti pravu malu gozbu. Svježi guacamole za pureći burger, aioli i BBQ umak za burger od svinjetine, klasični hambi umak je savršeno nadopunio juneći burger za špekom, a umak od jogurta i mente je ljubio janjetinu.

image
Mario Kucera/
image
Mario Kucera/
image
Mario Kucera/
SAVJETI ZA NAJBOLJE BURGERE!
  1. Kod mljevenog mesa udio loja u mesu mora biti minimalno 15 posto.
  2. Meso neka bude mljeveno dva puta.
  3. Sol i papar mesu dodajte neposredno prije pečenja ili nakon pečenja.
  4. U samo meso nemojte dodavati nikakve dodatne sastojke osim soli i papra.
  5. Kod formiranja mesa za burgere oblikujte kugle težine otprilike 180 grama.
  6. Prije samog pečenja meso neka bude sobne temperature.
  7. Debljina mesa neka bude minimalno 1 centimetar.

Peciva za burgere

image
Mario Kucera/

Pureći burger

image
Mario Kucera/

Juneći burger sa špekom

image
Mario Kucera/

Triple burger

image
Mario Kucera/

Janjeći burger s umakom od jogurta i limete

image
Mario Kucera/

Burger od svinjetine s aioli i BBQ umakom

image
Mario Kucera/

Čista klasika - cheeseburger

image
Mario Kucera/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 20:24