Jeste li znali da 100 grama ajvara sadrži samo 138 kalorija? Ili da je za 1 kg ajvara potrebno 4 kg kvalitetne crvene paprike? Jeste li upoznali braću i sestre ajvara, malidžano, ljutenicu i pinđur? Ako niste, na pravom ste mjestu! U našoj smo ajvar abecedi izdvojili sve što ste ikada željeli i trebali znati o ajvaru, od povijesti i nastanka do zanimljivih činjenica.
KLIKNITE na slovo abecede i saznajte kako iskoristiti ajvar u receptima, koja se paprika koristi u njegovoj izradi, sadrži li gluten i još puno toga!
A | B | C | D | E |
---|---|---|---|---|
F | G | H | I | J |
K | L | LJ | M | N |
NJ | O | P | R | S |
Š | T | U | V | Z |
Ž |
Kakva se to tajna krije iza izrade ajvara kad svatko može uzeti četiri osnovna sastojka i napraviti ajvar? To je točno, svatko može napraviti ajvar, no za vrhunski ajvar je ipak potrebno nešto više!
Prave ljubitelje ajvara vodimo u AJVAR AVANTURU! Otkrijte što je potrebno za izradu vrhunskog ajvara! |
A – AJVAR
Ajvar je potpuno prirodan čuveni gastronomski specijalitet raskošnog okusa napravljen od najkvalitetnije crvene pečene paprike. Originalni se ajvar radi od samo četiri sastojka: pečene crvene paprike, suncokretovog ulja, soli i malo octa. Ajvar ne sadrži gluten, nema dodane šećere, a mogu ga jesti čak i vegani, tako da možete biti sigurni da će u njemu moći uživati baš svi kojima ga ponudite. Također, 100 grama ajvara sadrži samo 138 kalorija, a paprika koja je njegov glavni sastojak je odličan izvor vitamina A i C. Najčešće se koristi kao namaz ili prilog, ali ajvar je i izvanredna salata, aromatičan umak i dodatak za puniji okus različitim jelima.
B – BEZ GLUTENA
Bez glutena, bez aditiva, dodanih šećera i konzervansa, ajvar je zdrav i potpuno prirodan izbor. Dug postupak pripreme na niskoj temperature, osim toga što naglašava okuse, čuva i dobar dio hranjivih sastojaka paprike koja je odličan izvor željeza i vitamina A i C, dok suncokretovo ulje sadrži značajan udio vitamina E.
C – CRVENA PAPRIKA
Paprika koja se koristi za izradu najboljeg ajvara mora biti sasvim zrela i neoštećena, te mesnata i suha (najbolji ajvar se priprema od sorte paprike koje se zove Kurtovska kapija). Pri izradi ajvara, paprika se polako peče, najbolje na roštilju, dok u potpunosti ne omekša kako bi se mogla lako oguliti. Zatim se dobro ocijeđena, oguljena i usitnjena paprika s ostalim sastojcima krčka na laganoj vatri kako bi se dobio sočan i mirisan ajvar. Korisno je znati i to da je za 1 kg ajvara potrebno 4 kg kvalitetne crvene paprike.
D – NA DIJETI STE? SLOBODNO JEDITE AJVAR!
Ovo je dobra vijest! Od ajvara se nećete udebljati. 100 grama ajvara sadrži samo 138 kalorija ili oko 7 kalorija po žličici. Uz to, njegova bogata aroma pridonijeti će okusu jela tako da, čak i ako pazite na kalorije, sigurno nećete biti uskraćeni za gastronomske užitke.
E – VITAMIN E
Vitamin E je jedan od najboljih antioksidansa u organizmu, a crvena paprika koja se koristi u izradi ajvara je bogata upravo ovim vitaminom. Crveno povrće, posebno paprika, ima visok sadržaj vitamina E, ali je bogato i drugim snažnim antioksidansima. Zanimljivo je da crvena paprika sadrži čak više vitamina C od naranče. Od minerala paprika je pak najbogatija kalijem, fosforom i željezom.
F – FINI ZALOGAJI
Stol prepun zanosnih delikatesnih zalogaja nezamisliv je bez ajvara. Fini pršuti i salame, mladi blagi ili zreli sirevi, šareni zalogaji sirovog ili ukiseljenog povrća, masline, bademi, mirisna topla mini peciva – sve je ukusnije uz ajvar.
G – GURMANSKI PRILOG
Bilo da izaberete meso ili povrće, ajvar će biti savršen prilog. Posebno obogaćuje i ističe okus mesa s roštilja, a odlično ide i uz pečeno, prženo, dinstano ili kuhano crveno meso i meso peradi. Ajvar je idealan aromatičan prilog hrskavom pečenom ili povrću na žaru.
H - HAVYAR
Riječ ajvar vuče podrijetlo iz turske riječi ''havyar'' što u prijevodu znači kavijar. Ajvar je potpuno prirodan gastronomski specijalitet raskošnog okusa koji je napravljen od samo četiri sastojka, najkvalitetnije crvene pečene paprike, soli, suncokretovog ulja i octa. Najčešće se koristi kao namaz ili prilog, ali ajvar može biti i izuzetna salata, aromatičan umak i dodatak različitim jelima. Ajvar je autentično jelo nadaleko poznate balkanske kuhinje gdje se stoljećima tradicionalno priprema.
I – IZBALANSIRAN OBROK
Bez aditiva, dodanih šećera i konzervansa, ajvar je zdrav i potpuno prirodan izbor. Dug postupak pripreme na niskoj temperature, osim što naglašava okuse, čuva i dobar dio hranljivih sastojaka paprike koja je odličan izvor željeza i vitamina A i C, plavog patlidžana koji sadrži vitamin B2 i folnu kiselinu dok suncokretovo ulje sadrži značajan udio vitamina E. Poznato je i da rajčica, koje ima u pinđuru i ljutenici, tek kuhanjem razvija sastojak likopen, a koji organizam lako apsorbira, pa tako dobivate i sjajan izvor moćnog antioksidansa. Zahvaljujući svojoj gustoj teksturi ajvar se neće tako lako razlijevati i razmazivati te se idealno pakira u košaru za piknik, posudicu za ručak ili sendvič u hodu.
J – JESEN
Ajvar je omiljena zimnica mnogih, a radimo ju u jesen. Također, jesen je godišnje doba kada su paprike koje se koriste za izradu ajvara u potpunosti zrele budući da se beru u kasnoj fazi zrenja, a njihov je okus sladak, gotovo voćni te je upravo to ono što ih čini savršenim za izradu ajvara. Ajvar se priprema u jesen, u punoj sezoni paprika, i u velikim količinama kako bi potrajao do sljedeće sezone, a dugotrajan proces pripreme omogućuje da ajvar ostane svjež, hranjiv i ukusan dodatak svakom obroku tijekom cijele godine.
K – KURTOVSKA KAPIJA
Crvena pečena paprika je glavni sastojak ajvara pa mnogi od nas jedva dočekaju otvaranje teglice tog kremastog čuda kako bi sve zamirisalo na pečenu papriku. Paprika, posebice crvena, je jedno od najpopularnijih vrsta povrća, a njena konzumacija je započela još prije više od devet tisuća godina. Najbolja sorta za ajvar je stara autohtona sorta po imenu Kurtovska kapija. Ova paprika se uzgaja na području Kopaonika čija mikroklima i očuvana čista priroda jamče najljepše crvene plodove.
L - LIKOPEN
Dug postupak pripreme na niskoj temperature, osim toga što naglašava okuse, čuva i dobar dio hranljivih sastojaka paprike koja je odličan izvor željeza i vitamina A i C, plavog patlidžana koji sadrži vitamin B2 i folnu kiselinu dok suncokretovo ulje sadrži značajan udio vitamina E. Poznato je i da rajčica, koje ima u pinđuru i ljutenici, kuhanjem razvija sastojak likopen, a koji organizam lako apsorbira, pa tako dobivate i sjajan izvor moćnog antioksidansa.
LJ - LJUTENICA
Ljutenica je vrsta ajvara koji se radi od ljute paprike, rajčice i češnjaka. Radi se o pikantnoj verziji ajvara, a kombinacija slatke i ljute crvene paprike, rajčice, češnjaka i peršina donosi pravu eksploziju okusa u svakom zalogaju. Ljutenica (ili ljutica) je, uz ajvar, nezaobilazni dio zimnice. Ako niste veliki ljubitelj patlidžana te ste naklonjeni malo pikantnijim okusima, ljutenica je zimnica za vas. Rajčica koja se u njemu nalazi je bogata vitaminom C, magnezijem, kalcijem i željezom. Paprika s druge strane, uz vitamin C, obiluje i vitaminom A.
M – MALIDŽANO
Malidžano je zapravo prilično popularno jelo, gotovo popularan kao i ajvar. Naziv je dobio po grčkoj riječi za patlidžan - ''malitzano''. U glavne sastojke se ubrajaju patlidžani i zelene paprike, a vrlo često se poslužuje s domaćim kruhom i bijelim sirom. Ipak, ne morate ga koristiti samo kao namaz na kruhu, savršen je kao umak uz meze dok gledate omiljenu seriju ili film te za obogaćivanje jela na žlicu. Njime upotpunite povrtni rižoto, maneštre i omiljene ćušpajze.
N – NAMAZ
Ajvar može biti i cjelovit obrok ukoliko ga namažete na šnitu kruha ili mekanog mirisnog peciva kao doručak, lagana večera ili međuobrok. Zato je uvijek dobro imati teglicu ajvara pri ruci. Čaša jogurta ili mlijeka se idealno slaže s ovom kombinacijom. Koristite ga i kao namaz u najboljim gurmanskim sendvičima koji će oduševiti sve zaljubljenike u ovo popularno jelo.
NJ – NJIVE SUNCEM OBASJANE
Najbolja paprika od koje se radi ajvar raste na njivama objasnim suncem iz netaknute oaze prirode podno Kopaonika. Samo odabrani plodovi se ručno beru, na isti način kao i prije mnogo godina, da bi svi mogli uživati u teglici pravog ajvara svaki dana.
O – OBROK S AJVAROM
Nekada stvarno nemamo vremena pripremati obrok za koji je potrebno više od pet minuta, a nekada nam baš i nije do toga. Što god da je slučaj, teglica ajvara spašava stvar. Šnita kruha s ajvarom uz čašu jogurta, brz omlet s ajvarom, ajvar uz komad sira, tost s avokadom i ajvarom samo su neki od prijedloga za dobro izbalansiran obrok gotov u tren oka.
P - PINĐUR
Pinđur se, uz ajvar, vrlo često spominje kao kralj zimnice. Tradicionalno se radi od rajčice i paprike. Iako je vrlo sličan ajvaru, pravi ljubitelji uvijek mogu prepoznati razliku. Rajčica koja se u njemu nalazi je bogata vitaminom C, magnezijem, kalcijem i željezom. Paprika s druge strane, uz vitamin C, obiluje i vitaminom A.
R – RIŽOTO S AJVAROM
Kao začin za naglašavanje jela ili kao glavni sastojak, rižoto s ajvarom je neodoljiv. Uz malo dodanog ajvara klasičan rižoto dobiva nove, punije arome koje će osvježiti vaše svakodnevno jelo. Ukoliko volite pikantnije okuse, ljutenica će također biti pravi dodatak rižotu.
S - SASTOJCI
Originalni ajvar se radi od samo četiri sastojka: pečene crvene paprike, suncokretovog ulja, octa i soli. Ništa više i ništa manje. Crvena pečena paprika je glavni sastojak ajvara pa mnogi od nas jedva dočekaju otvaranje teglice tog kremastog čuda kako bi sve zamirisalo na pečenu papriku. Korisno je znati i to da je za 1 kg ajvara potrebno 4 kg kvalitetne crvene paprike.
Š – BEZ ŠEĆERA
Bez aditiva, dodanih šećera i konzervansa, ajvar je zdrav i potpuno prirodan izbor. Dug postupak pripreme na niskoj temperature, osim toga što naglašava okuse, čuva i dobar dio hranjivih sastojaka paprike koja je odličan izvor željeza i vitamina A i C, dok suncokretovo ulje sadrži značajan udio vitamina E.
T – TJESTENINA S AJVAROM
Kad se spoje dva poznata tradicionalna specijaliteta kakvi su tjestenina i ajvar nastaje prava rapsodija okusa. Okusi ajvara predivno naglašavaju arome svih umaka kojima je temelj rajčica i izvrsno se kombiniraju s tjesteninom i začinskim biljem poput bosiljka, kadulje, majčine dušice ili origana.
U– UMAK
Pun i bogat okus ajvara sjajno se slaže s nježnim okusima povrća. Pečeno, kuhano ili sirovo povrće, ajvar i malo dobrog sira i cijeli ručak gotov je u tren oka. Ili ga probajte zagrabiti s malo čipsa i dobit ćete pravi balkanski guacamole.
V – 100% VEGAN
Ajvar ne sadrži namirnice životinjskog podrijetla, što ga čini 100% veganskim proizvodom. I ne samo da je ajvar veganski proizvod, već ne sadrži gluten i možete ga iznijeti na stol potpuno sigurni da će u njemu svatko moći uživati.
Z – ZDRAV IZBOR
100% prirodan i dobar za zdravlje. Bez aditiva, dodanih šećera i konzervansa, ajvar je zdrav i potpuno prirodan izbor. Dug postupak pripreme na niskoj temperature, osim toga što naglašava okuse, čuva i dobar dio hranljivih sastojaka paprike koja je odličan izvor željeza i vitamina A i C, plavog patlidžana koji sadrži vitamin B2 i folnu kiselinu dok suncokretovo ulje sadrži značajan udio vitamina E. Poznato je i da rajčica, koje ima u pinđuru i ljutenici, kuhanjem razvija sastojak likopen, a koji organizam lako apsorbira, pa tako dobivate i sjajan izvor moćnog antioksidansa.
Ž – ŽLICA
Među nama ima i onih koji na pitanje: „Kako jedeš ajvar?“ odgovaraju: „Žlicom!“. I to je sasvim u redu! U prisutnosti drugih, dakako, jer kada smo sami i kada nitko ne gleda, nije nam strano niti umočiti prst u staklenku. Tolika je ta ljubav! I da, jedna žličica ajvara broji samo sedam kalorija. Tko ga ne bi volio?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....