U A Postu je zaista sve na svom mjestu. Na ulazu u novootvoreni lokal koji se smjestio nasuprot zagrebačkog hotela Sheraton, u Ulici kneza Mislava, dočekat će vas ljubazan mladić koji će preuzeti vaše kapute, odvesti vas do stola i u ruke vam predati jelovnik.
Na putu do stola ćete najvjerojatnije okom uhvatiti i pizzaiolu tik uz krušnu peć te glavnog barmena ispred bogatog retro pulta. A Posto je restoran talijanske kuhinje koji naglasak stavlja na koktele.
–Odlučili smo se nuditi koktele koji su u svijetu klasični i poznati te smo napravili nekoliko naših ''signature'' pića. Riječ je o koktelima koji su bogati nešto drugačijim sastojcima, poput fermentirane kruške, koju sami fermentiramo, od nje radimo sirup te na kraju taj sirup koristimo u pripremi koktela. Ideji koncepta je uvelike pridonio Marijan Maksan, osnivač Dežman Mini bara, a naš vrijedni tim ga provodi – rekao je Sven Grilec, glavni barmen i voditelj restorana.
Cilj im je, kako naglašavaju, približiti kulturu ispijanja koktela Hrvatima te razbiti stigmu da koktel mora biti šaren i imati visok udio alkohola. Sve dekoracije na koktelima su minimalističke budući da je glavni naglasak na samom piću.
–Želimo da gosti u A Postu mogu popiti koktel s niskim udjelom alkohola, pojesti dobar tanjur te najnormalnije sjesti u auto. Također, imamo široku ponudu vina, stavili smo nekoliko talijanskih perjanica budući da se radi o restoranu talijanske kuhinje, ali na karti se nalaze i vina iz Argentine, Čilea, Njemačke i Francuske te domaća vina. Sva vina su srednjeg ili višeg ranga, zapravo vrijednost za novac, odlična kvaliteta vina za pristupačnu cijenu. Trudili smo se obuhvatiti sve regije Hrvatske – dodaje Sven.
Što se hrane tiče, za nju su zaduženi Dina Frleta, mlada pizzaiola koja je radila u najboljim hrvatskim pizzerijama poput O'Hare i Publica te Luka Džamarija, koji je svoj zanat brusio uz neke od najboljih hrvatskih chefova poput Jankovića, Gretića, Skoke i Galvagna.
–Rekao bih da je ovo talijanski progresivni bistro. Talijanska kuhinja s pomakom. Pokušavamo započeti nove trendove, a ne ih pratiti, želimo postati začetnici nečega novog u Zagrebu. Kvaliteta sastojaka je imperativ, a cilj nam je povezati kuhinju, pizze i koktele u neku zajedničku priču – rekao je Luka.
Inače, meni se sastoji od oko dvadesetak jela, vrlo je sažet i pregledan. Svježa riba i povrće kupuje se svako jutro na Dolcu te se uistinu može pronaći nešto za svakoga, od salata i bruschetta do mesa i tjestenine.
–Želimo napraviti dobru pizzu s dobrim tijestom i najsvježijim sezonskim namirnicama. Imamo odličnu peć na drva, ali ne želimo biti samo i isključivo pizzerija. Ono što želimo jest postići sinergiju između kuhinje i pulta. Koristimo odlične talijanske namirnice, ali želimo koristiti i lokalne namirnice. Na meniju imamo sedam pizza, bit će ih maksimalno osam. Radit ćemo jednom tjedno jedno jelo, jedan koktel i jednu pizzu koji će imati neku zajedničku notu – govori glavna pizzaiola Dina.
Velik je naglasak stavljen i na uslugu i to je vidljivo čim zakoračite u A Posto.
–Vrlo je važno gosta dočekati na vratima, uzeti mu kaput, odvesti ga do stola. To ne radimo da bismo gostima dali na važnosti, oni zaista imaju tu važnost. Kompletna postava restorana A Posto radila je u hotelu s pet zvjezdica na Malom Lošinju. Želimo taj standard pet zvjezdica malo približiti Zagrebu. Konstantno ulažemo u sebe, kolega koji radi u drugoj smjeni i ja smo završili školu za barmene. Dvojica koji ovdje rade su sommelieri, svi smo prošli dodatna obrazovanja i edukacije. Jednostavno moramo ulagati u sebe jer se gastronomija stalno mijenja – ističe Sven.
Planiraju sudjelovati na Cocktail Weeku koji se održava jednom godišnje te organizirati gostovanja najboljih svjetskih barmena kako bi gostima malo približili kulturu koktela. Žele u Zagrebu oživjeti talijanski ''aperitivo'', period od 16 do 19 sati kad se ljudi vraćaju s posla, te ih potaknuti da se zaustave, nešto prigrizu i popiju dobar koktel. Cijene koktela variraju, možemo reći kako je prosječna cijena otprilike 60 kuna.
–Trenutačno nam se iza pulta nalazi bačva u kojoj stoji voda pomiješana s medom kako bi ''pokupila'' šmek. Koktel Negroni inače odležava u takvim bačvama. Ipak, mi smatramo da je to pomalo isfurano. Mi smo svoj odlučili kuhati u sous vide-u, s dodatkom craft kave unutra. Poslužuje se bez dekoracije da se naglasak stavi na piće. Također, ne koristimo slamke kako bismo očuvali okoliš. Planiramo nabaviti one od slame – govori Sven.
Koriste led iz japanskog ledomata koji je poseban jer iz njega kocke leda izlaze baš savršene, sam led ispušta manji postotak vode te bolje hladi piće. Jedan od njihovih ''signature'' koktela je i Little Italy koji se služi s ručno izrezbarenom kuglom leda koja se polako topi i ne interferira s okusom koktela, iako je u nekima to poželjno.
Rade i svoj bezalkoholni gin tonic tako da gin kuhaju u sous vide-u s narančinom koricom i začinima te dobiju nešto nalik sirupu (mene je podsjetio na sok od bazge) koji kasnije miješaju s tonikom.
Ekipa A Posta želi pokrenuti neki novi trend u Zagrebu, a ne slijediti one koji već postoje. Hrabro su zakoračili, bit će uzbudljivo pratiti njihovu evoluciju.
Americano
25 ml crvenog vermoutha
25 ml crvenog gorkog likera na bazi naranče
50 ml soda vode
Preko leda uliti sve sastojke u čašu. Lagano promiješati i dekorirati narančom.
Little Italy
liker na bazi bergamota
talijanski brandy na bazi kruške
kokosova voda
ulje od mandarine
Sve sastojke rashladiti i preliti preko kugle leda. Dekorirati s tri kapi ulja od mandarine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....