• 2-4 odreska svježe tune
• 500 g svježeg špinata
• mlijeko
• brašno
• maslac
• muškatni oraščić
Za marinadu:
• 3 žlice soja sosa
• 1/2 šalice rižinog octa
• 2 žlice mirina (slatko rižino vino)
• 1 žličica đumbira u prahu ili 1 žlica naribanog svježeg đumbira
• repičino ili maslinovo ulje
Pomiješati sve sastojke za marinadu. U posudu stavite odreske tune i prelijte ih marinadom. Ostavite ih pola sata u hladnjaku. Špinat kratko blanširajte, minutu do dvije. Napravite od maslaca, brašna i mlijeka rijetki bešamel. Posolite ga i dodajte malo naribanog muškatnog oraščića. Pomiješajte špinat s bešamelom. Odreske tune izvadite iz marinade i uvaljajte u sezam pa ih pecite na gril-tavi oko 30 sekundi do minutu (ovisno o debljini odreska) s obje strane. Meso u sredini mora ostati ružičasto. Posolite odreske i servirajte ih pripremljenim špinatom.
2/7
• 2-4 orade
• 1 svježa čili papričica
• svježi korijandar
• 2-3 tanke kriške limuna
• 4 češnja češnjaka
• 1 manji ljubičasti luk
• peršinov list
• sol
• 1,5 dl bijelog vina
• maslinovo ulje
Očistite orade, posolite ih i zarežite malo s jedne strane na dva mjesta. U posudu za pečenje stavite najprije aluminijsku foliju, a na nju papir za pečenje pa na njega orade. Rasporedite tanke kolutove limuna, cijele ili prepolovljene češnjeve češnjaka, peršinov list (ne sjeckati ga) pa sve prelijte maslinovim uljem i polijte vinom. Pokrijte folijom i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva, a zatim otkrijte foliju i ostavite nekoliko minuta da se riba zapeče i da koža dobije zlatnu boju. Servirajte orade s tanko narezanim lukom i čilijem te sjeckanim korijandrom. Za prilog poslužite kuhanu rižu prelivenu sokom nastalim tijekom pečenja ribe, od ulja, vina, limuna i začina.
3/7
• 1 šaran narezan na kriške
• 500 g smeđih šampinjona
• 1 žlica suhih vrganja
• 1 luk
• 2 češnja češnjaka
• 0,5 dl bijelog vina
• peršinov list
• 200 ml vrhnja za kuhanje
• 1 žlica kiselog vrhnja
• sol
• papar
• maslinovo ulje
• maslac
Šaran uvaljajte u brašno pa ga ispecite u suncokretovu ulju. U malu zdjelicu stavite suhe vrganje i prelijte ih mlakom vodom pa ostavite da se namoče desetak minuta. Na mješavini maslaca i maslinova ulja pirjajte luk kojemu, kad postane staklast, dodajte narezane šampinjone i češnjak pa nastavite dinstati uz podlijevanje vinom i vodom dok ne ispari sva tekućina. Na kraju dodajte ocijeđene suhe vrganje i vrhnje te sol i papar. Neka se par minuta kuha na laganoj vatri. Umiješajte na kraju peršinov list. Odreske šarana uronite u pripremljen umak i poslužite s kuhanim krumpirom.
4/7
• 2 pastrve
• 4-6 tanko narezanih ploški mesnatog špeka
• 1 šalica sjeckanog prepečenog kruha
• 2 češnja češnjaka
• 1 žlica sjeckanog peršinovog lišća
• malo timijana
• sol
• papar
• maslinovo ulje
• neprskani limun
Na tavi prepecite nasjeckani kruh pa ga pomiješajte sa sjeckanim cešnjakom, timijanom, peršinovim listom, solju, paprom, malo naribane limunove korice i maslinovim uljem. Pripremljenom smjesom nadjenite pastrve pa čačkalicom pričvrstite trbuh ribe kako nadjev ne bi curio van. Omotajte pastrvu špekom i prčvrstite ga također čačkalicama. Zataknite i par grančica timijana. Pastrve položite na lim obložen papirom za pečenje pa pecite na 180 stupnjeva 30 do 40 minuta.
5/7
• 1 kg repa grdobine
• 250 g pršuta ili mesnate pancete
• 1 žličica svježeg timijana
• papar
• nekoliko listića svježe kadulje
• papar
Zamolite u ribarnici da vam pripreme grdobinu, odnosno da vam skinu kožu te odrežu repnu peraju i odvoje meso od kičme. Poslažite narezane šnite pršuta ili pancete jednu do druge tako da se malo preklapaju pa na njih stavite meso po cijeloj dužini u veličini rolade. Ribu popaprite te pospite timijanom. Preklopite šnite pršuta tako da omotate ribu. Roladu stavite u posudu za pečenje pa je pecite na 180 stupnjeva oko pola sata. Pečenu ribu narežite i poslužite s rižotom od batata.
6/7
• 1 veća riba (grdobina, oslić, brancin)
• 1 vezica blitve
• 8 očišćenih kozica
• timijan
• malo sjeckanog ružmarina
• sol
• papar
• maslinovo ulje
• malo bijelog vina
Za ovo jelo treba malo spretnosti jer važno je dobro očistiti i filetirati ribu te ukloniti sve kosti. Riblje filete stavite na dasku tako da se malo preklapaju. Posolite ih i popaprite. Na njih posložite skuhanu i dobro ocijeđenu blitvu začinjenu solju. Na blitvu potom rasporedite očišćene kozice koje ste tek minutu popekli na maslinovu ulju. Pažljivo zarolajte ribu, možete je i nježno povezati kuhinjskim koncem. Stavite je u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje te pokapajte maslinovim uljem i s malo bijelog vina. Pokrite aluminijskom folijom i pecite oko pola sata na 180 Celzijevih stupnjeva. Pri kraju uklonite foliju i nakratko zapecite. Pečenu roladu narežite i pokapajte limunovim sokom i maslinovim uljem.
7/7
• 500 g smrznutog bakalara
• 1 manji koromač
• pola neprskanog limuna
• 1 šalica smrznutih zelenih mahuna
• 1 grančica ružmarina
• 3 grančice peršina
• 2-3 češnja češnjaka
• 0,5 dl bijelog vina
• maslinovo ulje
• sol
• papar
Odmrznite bakalar, posolite ga i popaprite. Narežite limun na tanke ploške, također i koromač. Svaki odrezak bakalara stavite na sredinu komada papira za pečenje, oko njega rasporedite narezani koromač, limun, mahune, prepolovljene češnjeve češnjaka, malo ružmarina i peršina. Pokapajte maslinovim uljem i bijelim vinom. Svežite krajeve papira kao bombon da sastojci ne izlaze van. Pripremljenu ribu položite u lim za pečenje pa pecite oko pola sata do 40 minuta na 180 stupnjeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....