DETALJNI VODIČ

Advent u Šibeniku: gdje pojesti kobasicu, tko nudi dobar gulaš, a tko fritule kao bakine

 Valerio Baranovic/
Valerio Baranović donosi detaljan pregled ponude hrane na šibenskom Adventu

Do prije par godina ‘ulična‘ hrana svodila u Hrvatskoj svodila se na pekarnice, ali srećom za sve ljubitelje dobrih zalogaja s nogu, to se promijenilo. Svoje prste, ljepljive od slanih i slatkih umaka, u tome sigurno imaju adventski sajmovi i kućice koje se natječu tko će svojom nesvakidašnjom ponudom privući što više gurmana željnih nečega što prije nisu probali. Više nije dovoljno u kotlu skuhati kobasicu i prekriti je senfom. Tako se i šibenska Adventura ističe sve boljom ponudom, a ove godine je nadmašila sva očekivanja. Kroz 13 kućica vodi vas na put kroz zanimljive lokalne namirnice te začine i mirodije iz cijelog svijeta čije će vas kombinacije iznenaditi. Neće biti razočarani ni oni koji vole nešto tradicionalnije, a Adventura je prva među sličnim događanjima uskočila i u zero waste politiku, kako po iskorištavanju svakog dijela namirnice, preko ekološki održivog posuđa, bešteka do čaša od višekratne plastike.

U nastavku donosimo pregled šibenskog Adventa koji je pripremio Valerio Baranović.

FESTINA LENTE: PULLED PORK

Postoji li išta bolje od slow food-a koji se servira na fast food način? Ne baš! Tako sam se na prvoj kućici, na prijedlog chefa, odlučio za već legendarni pulled pork. Meso je marinirano 24 sata u mješavini deset začina, potom je pečeno 8 sati i trgano, što sigurno nije bilo teško jer se topi u ustima. Pulled pork na ‘Festina Lente‘ kućici serviraju u brioche pecivu s domaćim BBQ umakom, crvenim i bijelim kupusom s domaćim vrhnjem i crunchy kapulom. Onaj tko ‘brije‘ na teksture, neće biti razočaran.

image
Valerio Baranovic/

ROBERTO: JOTA U PISPALJU

Kućica koja ime nosi po botaničaru Robertu de Visianiju nudi autohtono jelo, odnosno kombinaciju dva autohtona jela spojena na jako zanimljiv način. Kaže se kad zapuše bura, tanjur jote zagrije tijelo, a možemo dodati da miris pispalja grije dušu. Riječ je o zanemarenim težalkim namirnicama koje se vraćaju u prvi plan ovoim kreativnim street foodom. U tom vrućem podsjetniku na djetinjstvo koje mi je najčešće spremala bake, nalazi se krema bijelog graha, slatki kiseli kupus (ili zelje) sa šećerom, cimetom i klinčićima, domaća kobasica dinstana na češnjaku, rasol od kiselog kupusa i sriracha, a umak je od milerama s crvenom paprikom i koricom limuna. Nisam očekivao da će se s tim dobro uklopiti kumin, kojeg mi nisu naveli jer je tajna, ali teško ga je ne prepoznati iako je odlično balansiran ostalim začinima.

image
Valerio Baranovic/

A JE TO: I TAKO (A JE) TO

Da mi netko kaže da se urnebesan dvojac Pat i Mat uhvatio kuhanja, i da im je inspiracija Meksiko, ne bih povjerovao. Sve dok nisam došao u ‘A je to‘ kućicu, pitao što preporučuju, a odgovor je ‘I tako (a je) to‘.

Mljevena junetina, burito mješavina začina, rajčice, salata, umak od sira, ribani sir i siesta tortilja chips, sve su to spojili i nisu štedjeli, ovo slobodno može biti obrok za dvije osobe. Pazili su da nije, kako kažu, previše Meksiko, ali računali su na niske temperature pa je dobro začinjeno, iako one koji nisu navikli na takvu hranu, neće ošamariti niti će biti ‘vatre‘ u ustima.

image
Valerio Baranovic/

LOLA: DOMAĆA KOBASICA LOLA

Znate li kako izgledaju slojevi dima? Ne? Nisam ni ja dok nisam probao svinjsku kobasicu Lola sušenu na dimu ‘tajnog‘ drva, u kojoj su začini također tajna, ali doznajem da su unutra kockice slanine te da se posljednji dan dodaju ljuske badema. Serviraju je uz džem od domaće kapule s domaćim medom, prženim lukom, kiselim kupusom, cheddar sirom i umakom od senfa. Prvo se kuha u kotlu pa ide na grill.

image
Valerio Baranovic/

TRI PIRUNA: GULAŠ OD DIVLJAČI

Odlično je što se sve više vrhunskih restorana odlučuje zimi svoju kreativnost predstaviti na adventskim kućicama. Genijalni ‘Tri piruna‘ su me oduševila jelom za koje mi je prvi komentar bio ‘ovo kao da je radila baka, ali je još bolje‘.

Jelen, srna i divlja svinja mariniraju se u crnom vinu, kapuli, češnjaku i začinima koje ne otkrivaju, a potom se kuha i kuha, pa još malo kuha i servira s mini njokima, ribanim sirom i Sil-gochu, ili nitima chillija.

image
Valerio Baranovic/

FJAKA BAR: PECALICE

Moderna gastronomija treba iskoristiti svaki dio namirnice, a za to se posebno brine kućica Fjaka uz svoje pecalice. Riječ je o okrajcima koji ostaju kad se obrađuje meso, prošarani su masnoćom, a znate kako se kaže, ‘fat is flavor‘. S druge strane su ljutika, kiseli kupus zapečen na tavi, svidio mi se umak od zelenog papra s Whiskeyem, Worcester umakom i džemom od kapule.

image
Valerio Baranovic/

PA-KAI: BAO BUN S BUNCEKOM

Da je svaka kućica kvart, Pa-kai bi bila ‘Little Asia‘. Probao sam pareno homemade pecivo koje je toliko mekano da sam gotovo siguran da mi je prvim zalogajem pjevalo serenadu. Ljubičasti luk s hrenom i majonezom, dimljeni buncek, jabuka, celer i sjemenke gorušice te nori furikake, odnosno komadići sušene nori algae s bijelim i crnim sezamom su ozbiljna kombinacija za zaokruženo jelo. Ovo definitivno nije još jedan pokušaj azijske hrane na mediteranski način kakav često vidim po dalmatinskim restoranima.

image
Valerio Baranovic/

MARON: VELIKI BURGER OD DIVLJAČI

Jedna od kućica koja ne mijenja previše provjerenu zvijezdu je Maron. Njihov veliki burger, koji je zaista, ali zaista velik, rade od mesa jelena i vepra iz Gorskog kotara. I onda vas odvedu u Indiju s mango curry umakom koji je toliko dobro izbalansiran, ništa ne odskače, a ističe divljač koja bi i trebala biti zvijezda jela. Na drugu stranu ovih bogatih okusa ‘gura povrće‘ zbog kojeg nećete ni shvatiti da ste se najeli, ali naravno, Advent je, ne gledaju se kalorije!

image
Valerio Baranovic/

GRINCH: GRINCHBURGER

Grinch je ove godine odlučio otvoriti kućicu na Adventuri i, za razliku od ostalih kućica, pokušava otjerati što više ljudi. Sve je zeleno, od peciva koje mu radi pekar iz Tribunja do piva. Pokušao sam saznati što je unutra, ali nije mi pošlo za rukom.

image
Valerio Baranovic/

MAMAS & PAPAS: ISTARSKA KOBASICA S TOPLJENIM RACLETTE SIROM

‘Basic‘ kobasice su s Adventure istjerale one kakva je Istarska s Raclette sirom. Radi se od domaće svinje iz male obiteljske mesnice poviše Poreča, a blago je začinjena istarskim biljem. Servira se u toplom pecivu, posuta je topljenim Raclette švicarskim sirom na koji su mi ‘istresli‘ čvarke prvaka Slavonije Hrvoja Kralja, a za još tekstura, tu su crispy luk, slatki luk i kiseli krastavci. Kažu mi da je odlična uz njihov tradicionalni rum punch od crnog čaja, tamnog ruma, limuna, naranče i đumbira.

image
Valerio Baranovic/

TONKA: FRITULE I PALAČINKE

Fritule su ‘sklisko tlo‘, većini su najbolje bakine, a najbliže tome što možete dobiti na Adventuri su kod Tonke koju poznaju svi koji su ikad došli u Parkić. Rekli bi da su to tradicionalne fritule generacije X koje nećete moći prestati jesti, preporuka je da ih pospete samo šećerom.

image
Valerio Baranovic/

VESELA KUĆICA: FRITULE

Ako su prethodne fritule bile za generaciju X, ove su definitivno za Millenijalce, generaciju y, z… Svakoga tko uživa u slatkoj bombi s preljevima, keksima, bombonima i tko želi ‘Insta friendly‘ desert, ovo je pravo mjesto.

image
Valerio Baranovic/

RUDOLFOVA SLATKA KUĆICA: BUBBLE WAFFLES

Znamo svi što su klasični vafli, ali ovi su puno zabavniji - sferični su! Taj sad već popularan oblik koji potječe iz Macaua i Hong Konga proširio se svijetom pa je logično da dođe i do Adventure. Zabavit će najmlađe, a baš o njima ovisi koliko će biti šareni. Nutella, čokolada, šlag, mousse, bomboni….

image
Valerio Baranovic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2024 16:06