OTKAČENO I ZABAVNO

Advent u Splitu je totalno ludilo! Započeo je natjecanjem u rezanju kapule, a pobjednik je osvojio 1000 eura

Ulica Obrov ovog je petka bila mjesto fantastičnog događaja, a cijeloj su stvari prisustvovali i poznati chefovi Marko Gajski, David Skoko, Ivan Pažanin, Dino Šeparović, Toni Boban i Filip Mihanović

U samom srcu Splita, na samo nekoliko koraka od čuvene Peškarije, nalazi se mala ulica Obrov koja se svake godine za vrijeme Adventa pretvara u živopisnu kulisu koja spaja tradiciju, gastronomiju i zabavu. Ovogodišnji adventski program, pod nazivom Besa Me Mucho je već započeo i donio obilje uzbuđenja, a sve je započelo natjecanjem u rezanju kapule (luka), nazvano Najbrži nož.

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

KAPULA POD SVJETLIMA REFLEKTORA

U petak, 13. prosinca, Obrov je vrvio od uzbuđenja, a kuhari su odmjeravali snage u brzoj i preciznoj pripremi osnovnog sastojka svake kuhinje – kapule. Prvo je održano natjecanje za starije kuhare po nazivom Najbrži nož, a provedbu je pratio stručni žiri, sastavljen od poznatih chefova Marka Gajskog, Davida Skoke i Ivana Pažanina. Natjecatelji su morali pokazati ne samo brzinu nego i vještinu, jer su se za svaku grešku – od nepravilnog rezanja do kapljice krvi u kapuli – dobivali kazneni bodovi.

Natjecanje je vodio Frane Delić Cipa, vlasnik restorana Pinku fish&wine, koji je zajedno s Danijellom Nikollom (iz Pandora GreenBoxa i Corto Maltesea) organizirao cijeli program Besa Me Mucho.

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

POBJEDNICI I ATMOSFERA

Prvo mjesto osvojio je Josip Bitunjac, koji je svojim vještinama, preciznošću i brzinom zaslužio glavnu nagradu od 1000 eura. Drugo mjesto pripalo je Rajku Terziću iz restorana Delisteš, koji je osvojio 700 eura (za kojeg pouzdano znamo da je danima vježbao rezanje kapule i plakao), dok je treće mjesto zauzeo Franko Ivanović s nagradom od 300 eura. Atmosfera tijekom natjecanja bila je nevjerojatna – uz glasne ovacije, bengalke i transparente poput ‘Sitnije, Rale, sitnije‘.

No, napetost nije prolazila bez posljedica – nekoliko natjecatelja doživjelo je porezotine, a organizatori su brzo osigurali pomoć i sanirali rane.

image
Paun Paunovic/Cropix
image

pobjednik natjecanja Josip Bitunjac.

Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

MLADI TALENTI I BUDUĆI CHEFOVI

Nakon profesionalaca, na red su došli mladi kuhari u natjecanju Najbrži nožić, namijenjenom natjecateljima do 18 godina. Sudili su splitski chefovi Dino Šeparović, Toni Boban i Filip Mihanović.

Glavna nagrada bila je stažiranje u prestižnom restoranu LD na Korčuli, poznatom po Michelinovoj zvjezdici. Pobjedu je odnio Ivan Barčot, dok su ostali natjecatelji uživali u prilici da pokažu svoje vještine pred publikom i žirijem.

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

TUNAJT SHOW I NADOLAZEĆI SPEKTAKLI

Kako se približavala večer krenuo je i TUNAJT show, gastronomsko-muzički program u sklopu kojeg je David Skoko uživo filetirao tunu, koja se odmah pripremala u restoranima organizatora. Druženje, uživancija u hrani i slavlje potrajalo je do dugo u noć.

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

No, to nije sve – sljedeći tjedan donosi novo uzbuđenje, a radi se o već tradicionalnoj Božićnoj utrci konobara. Konobari će imati priliku pokazati svoje vještine balansiranja čaša i boca na tacnama na svojevrsnoj atletskoj stazi u ulici. Pobjednika očekuje ‘božićna manča‘ odnosno nagrada od 1000 eura.

Adventski program u ulici Obrov traje do Nove godine, s bogatim sadržajem za sve generacije. Na rasporedu su nastupi TBF-a, Darka Rundeka i drugih izvođača, dok će natjecanje Air Guitar Trophy unijeti dozu humora i kreativnosti. U ovom natjecanju sudionici će ‘svirati‘ nevidljivu gitaru, a najbolji ‘izvođač‘ osvojit će pravu električnu gitaru.

Naravno da je prvi dan sljedeće godine još jedno događanje pod nazivom BESAna noć, s posebnim kodeksom oblačenja - Pidžama dan. Sve će osoblje raditi u pidžamama, a oni koji dođu u Obrov tako obučeni ili barem u kapatoju (bademantlu, kućnom ogrtaču) bit će počašćeni pićem po izboru, točnije kavom, rakijicom ili nekim viskijem.

Stoga, ako razmišljate o drugačijem Adventu ili ako ste barem malo rokerski otkvačeni, znate gdje trebate doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 15:04